Slavko Jovičić -

Од седам ФБиХ добила чак 6,3 милијарде КМ донација

Autor sjovicicslavuj | 3 Novembar, 2010 | read_nums (402)

  Datum: 02.11.2010
  Autor: Жељка Домазет

  СAРAЈЕВО - Истражна комисија Парламента БиХ за утврђивање трошења донација утврдила је да је БиХ од 1996. до 2010. године донирано више од седам милијарди марака, а чак 6,3 милијарде завршиле су у Федерацији БиХ.

  Од седам ФБиХ добила чак 6,3 милијарде КМ донација

  Поменуте суме наведене су у коначном извјештају који је комисија усвојила јуче у Сарајеву и који ће ускоро бити упућен Тужилаштву и Парламенту БиХ.

  У Комисији су казали да то није ни приближна цифра, јер је у земљу ушло много више новца. У извјештају се наводи и да је од 4.000 захтјева који су одаслани на различите адресе у БиХ и ван ње, стигао одговор са само 1.363 адресе, што јасно потврђује да наведена цифра није коначна.

  У Комисији тврде да су дали довољно материјала Тужилаштву БиХ за покретање истраге и давање налога Aгенцији за истраге и заштиту БиХ да прикупи податке који су остали скривени.

  Констатовали су да је за седам мјесеци, колико је Комисија радила, "покренута само мала грудвица у огромном брду криминала, када је ријеч о донацијама".

  Према извјештају комисије, највише донаторских пара добиле су институције ФБиХ - чак 5,7 милијарди. У Републику Српску стигло је нешто више од 216 милиона марака донација.

  --------------------------------------------------------------

  Предсједавајући Комисије Сефер Халиловић рекао је послије сједнице да није незадовољан радом комисије.

  - Јавности смо дали доказе о раду федералне комисије, који су били сакривени и о украдених око три милијарде марака. Осим тога, скренули смо пажњу јавности на криминал који се десио у "Мерхамету". Све смо дали Aгенцији за истраге и заштиту и од њих очекујемо да наставе да раде свој посао. Очекујемо и од будућег Парламента да заврши овај посао, јер за седам мјесеци нисмо могли да завршимо све - истакао је Халиловић.

  Додао је да будућа комисија која се буде бавила овим послом треба да има овлашћења као и у земљама западне Европе и да могу привести оне које позивају.

  -----------------------------------------------------------------

  Члан Комисије Славко Јовичић рекао је да би Тужилаштво БиХ требало да изађе пред јавност и каже да је макар један лопов оптужен и осуђен и да јавност зна о томе.

  - Комисија неће престати са радом, јер је тек сада почело да се одмотава клупко којем се не види крај. Колико је новца дошло у БиХ никада нико неће утврдити, али која год се цифра каже неће се погријешити. Под плаштом помоћи се крало. Да су правилно утрошена средства која су стигла као донаторска у БиХ, земља би давно била једна од чланица Европске уније - казао је Јовичић.

  Он је истакао да ће нови сазив Парламента БиХ "натјерати институције да се баве својим послом и да Тужилаштво, СИПA и ОБA приведу лопове тамо гдје им је мјесто".

  - Лоповима треба одузети имовину коју су на такав начин стекли, јер пресуда иако буду процесуирани не значи ништа, ако им се имовина не одузме -  констатовао је Јовичић.

  ----------------------------------------------------------------------

  Члан Комисије Мирко Околић је рекао да није зачуђујуће што се не зна колико је донација ушло у БиХ.

  - Приближно се влада цифрама од десет до двадесет милијарди долара, а подаци до којих је дошла комисија говоре да је ушло више од седам милијарди марака. То је отприлике седам буџета БиХ и за тај новац се могло урадити много више него што је урађено - истакао је Околић.

  http://www.glassrpske.com/vijest/2/novosti/Od-sedam-FBiH-dobila-cak-63-milijarde-KM-donacija


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva