Slavko Jovičić -

Komisija evidentirala sedam milijardi maraka donacija

Autor sjovicicslavuj | 2 Novembar, 2010 | read_nums (495)

  utorak, 02 novembar 2010 

  U Izvještaju Komisije za istraživanje trošenja donacija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koji je usvojen na jučerašnjoj sjednici, navodi se da je od 1996. do 2010. godine evidentirano 7.086.585.413 KM donacija, što, prema pretpostavkama članova ovog tijela, predstavlja oko 30 odsto od ukupnih sredstava koje su ušle u BiH.

  Na posljednjoj sjednici Komisije istaknuto je da je urađen dobar posao za veoma kratko vrijeme i svi članovi su izrazili nadu da će Tužilaštvo i SIPA iskoristiti Izvještaj i pokrenuti istrage u slučajevima u kojima su iznesene osnovane sumnje u kriminal s donacijama u "Merhametu". Svi članovi Komisije istakli su da su razočarani što od međunarodne zajednice nisu dobili podatke koji se odnose na različite nevladine organizacije koje su nakon rata djelovale u BiH i ulagale donatorska sredstva.

  - Napravili smo dobar posao. Javnosti smo iznijeli dokaze o radu federalnne komisije koji je bio skriven i koji je obuhvatio oko tri milijarde KM i skrenuli pažnju na kriminal u "Merhametu" - rekao je predsjedavajući Komisije, Sefer Halilović.

  Slavko Jovičić, član Komisije, rekao je da će se zalagati da u narednom sazivu parlamenta BiH bude uspostavljena komisija koja će imati veća ovlašćenja i nastaviti da radi na utvrđivanju trošenja donatorskih sredstava.

  - Žao mi je što je Komisija kasno formirana. Počeli smo odmotavati klupko kojem nema kraja. Po medijima se stalno navodi koliko je ušlo sredstava, ali to nikad niko neće utvrditi, jer je novac djeljen za kafanskim stolom - kaže Jovičić. Prema njegovim riječima, nesporna je činjenica da je stizala pomoć u BiH, ali je određen broj nevladinih organzacija vršljalo po BiH i prao i krio novac u sprezi s domaćim lopovima, jer mafija ne poznaje granice.

  Komisija za istraživanje trošenja donacija, usvajanjem ovog konačnog izvještaja, završila je rad u ovom sazivu.
   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva