Slavko Jovičić -

Istražna komisija PSBiH: Gdje su nestale milijarde maraka donacija?

Autor sjovicicslavuj | 2 Novembar, 2010 | read_nums (452)

  „Uspjeli smo pronaći sakriveni izvještaj o radu federalne istražne komisije koja je utvrdila da je pokradeno blizu tri milijarde maraka. Skrenuli smo pažnju javnosti na kriminal koji se dogodio u „Merhametu“. Sve što smo imali dali smo SIPA-i i Tužilaštvu“, kazao je Halilović

  Istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava usvojila je na današnjoj sjednici Konačni izvještaj o radu koji će biti upućen u daljnju parlamentarnu proceduru.

  Iako su nailazili na brojne opstrukcije u radu, članovi komisije su ipak, kako su kazali, uradili značajan posao.

  „Uspjeli smo pronaći sakriveni izvještaj o radu federalne istražne komisije koja je utvrdila da je pokradeno negdje blizu tri milijarde maraka. Skrenuli smo pažnju javnosti, po našem mišljenju, na nepravilnosti, odnosno kriminal koji se dogodio u „Merhametu“. Sve što smo imali dali smo SIPA-i i Tužilaštvu i očekujemo od njih da nastave dalje raditi svoj posao“, kazao je novinarima predsjedavajući Komisije Sefer Halilović.

  Istražna komisija je za sedam mjeseci poslala 4.000 zahtjeva za dostavljanje podataka o donacijama, a dobila je 1.370 odgovora, što je oko 30 posto.

  „Očekujemo od budućeg Parlamenta BiH da ovaj posao završi, s obzirom na to da za sedam mjeseci mi nismo mogli završiti“, kazao je Halilović.

  ------------------------------------------------------
  Član Komisije Slavko Jovičić je istaknuo da neće prestati rad ove komisije „iz razloga što smo sad tek počeli da odmotavamo jedno klupko kojem ne vidim kraja“.

  „Uradili smo ono što smo mogli, jer poslanici nisu ni istražni organi, ni policija da privode lopove. Zato ćemo u narednom mandatu natjerati naše institucije da se počnu baviti svojim poslom, a to su Tužilaštvo, SIPA, Obavještajno-sigurnosna agencija i da građani osjete rad tih institucija - da se lopovi izvedu pred sud, da se osude što su krali i da im se oduzme imovina“, kazao je Jovičić.

   --------------------------------------------------------------------------------

  Član komisije Adem Huskić je kazao da su predstavnici domaćih organa vlasti, odnosno domaće institucije, najkorektnije uradili posao i dostavili podatke.

  „Mislim da je nevladin sektor dobio puno više sredstava nego što je prikazano. Ono što me najviše razočaralo jeste da nismo imali odgovarajuću podršku od predstavnika međunarodnih organizacija i država koje su upućivale donacije. Od njih sam očekivao da ćemo dobiti sto posto podatke, a od njih nismo dobili faktički ništa“, kazao je Huskić.

  ----------------------------------------------------------------------

  Član komisije Mirko Okolić je kazao da ne zna koliko je donacija 'ušlo' u BiH, „niti bilo ko u BiH može to sa sigurnošću da kaže“.

  „Teško je reći koliko je donacija ušlo, odnosno u kom iznosu, u BiH. Ali se može reći približno da se barata sa ciframa od 10 do 20 milijardi dolara. Možete to usporediti sa ovim izvještajem koji je komisija napravila gdje je potvrđeno da je ušlo u BiH preko sedam milijardi maraka“, kazao je Okolić.

  Zajednička ocjena članova Istražne komisije je da i u narednom sazivu Parlamenta BiH treba formirati istražnu komisiju koja bi nastavila rad, ali i da joj treba dati veće ovlasti.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva