Slavko Jovičić -

БиХ - Парламентарна скупштина / ЕВИДЕНТИРАНО СЕДАМ МИЛИЈАРДИ КМ ДОНАЦИЈА

Autor sjovicicslavuj | 2 Novembar, 2010 | read_nums (432)


          САРАЈЕВО, 2. НОВЕМБРА /СРНА/ - У Изјештају Комисије за истраживање трошења донација Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, који је усвојен на данашњој сједници, наводи се да је од 1996. до 2010. године евидентирано 7.086.585.413 КМ донација, што, према претпоставкама чланова овог тијела, представља око 30 одсто од укупних средстава које су ушле у БиХ.
          
          На посљедњој сједници Комисије истакнуто је да је урађен добар посао за веома кратко вријеме и сви чланови су изразили наду да ће Тужилаштво и Државна агенција за истраге и заштиту /СИПА/ искористити Извјештај и покренути истраге у којема су изнесене основане сумње у криминал са донацијама у Мерхамету.

          Сви чланови комисије су истакли да су разочарани што од међународне заједнице нису добили податке које су се односиле на различите невладине организације које су након рата дјеловале у БиХ и улагале донаторска средства.
  -----------------------------------------
          "Направили смо добар посао, јер смо упутили 4 000 позива, а за седам мјесеци добили 1 370 одговора или око 30 одсто. Јавности смо изнијели доказе о раду федералнне комисије који је био скривен и који је обухватио око три милијарде КМ и скренули пажњу на криминал у Мерхамету", рекао је предсједавајући Комисије Сефер Халиловић.

          Он је изразио наду да ће парламент БиХ у будућем сазиву наставити да ради ту гдје је стала ова комисија, те да то будуће тијело добије овлаштења која имају парламенти у западним земљама.
          ---------------------------------------------------
          Члан Комисије Адем Хускић рекао је да је невладин сектор добио много више средстава него што је приказано и да је разочаран што није било довољне подршке представника држава које су упућивали донације у БиХ.

          "Од њих сам очекивао све податке, а нисмо добили фактички ништа. Мислим да је већина донаторских средстава која су завршила у погрешним рукама ишла преко невладиних организација које су непосредно након рата имале сједишта изван БиХ", рекао је Хускић.

          Он је нагласио да је било људи из БиХ који су учествовали у тим нечасним радњама, али да је чињеница да је већина новца завршила изван БиХ.
  ----------------------------------------------------------
          Члан Комисије Славко Јовичић рекао је да ће се залагати да у наредном сазиву парламента БиХ буде успостављена комисија која ће имати већа овлаштења и наставити да ради на утврђивању трошења донаторских средстава.

          "Жао ми је што је Комисија касно формирана. Почели смо одмотавати клупко којем нема краја. По медијима се стално наводи колико је ушло средстава, али то никад нико неће утврдити, јер су се паре давале за кафанским столом", каже Јовичић.

          Према његовим ријечима, неспорна је чињеница да је стизала помоћ за БиХ, али је одређен број невладиних органзација вршљало по БиХ и прало и крило новац у спрези са домаћим лоповима, јер мафија не познаје границе.

          Комисија за истраживање трошења донација је усвајањем овог коначног извјештаја завршила рад у овом сазиву.
   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva