Slavko Jovičić -

Izetbegović krči teren do Tadića!

Autor sjovicicslavuj | 1 Novembar, 2010 | read_nums (428)

   

  BANJALUKA 02. 11. 2010

  Izvinjenjem žrtvama Armije BiH Bakir Izetbegović trasira put prema Borisu Tadiću jer zna da on može da se upotrebi protiv RS, tvrdi Nenad Stevandić

  U IME OCA I SINA!...
   
  Bakir Izetbegović, novoizabrani bošnjački član Predsedništva BiH

  Izvinjenje Bakira Izetbegovića svim žrtvama tzv. Armije BiH političari u RS doživljavaju kao još jedan iskorak u odnosu na političku filozofiju Harisa Silajdžića po kojoj su za zločine u BiH bili zaduženi isključivo „zli i genocidni" Srbi!

  Predstavnici političkih stranaka u Srpskoj, međutim, ne dele oduševljenje međunarodnih krugova, diplomata i nevladinog sektora koji u Izetbegovićevim rečima prepoznaju „početak nove ere i otopljavanje odnosa između Srba i Bošnjaka". Zvaničnici RS smatraju da Izetbegovićeve reči moraju da prate i dela ako želi da mu Srbi s ove strane Drine poveruju, što znači da bi bošnjačke partije u Parlamentu BiH za početak trebalo da donesu deklaraciju sličnu onoj koju je usvojila Skupština Srbije kada je osudila zločin u Srebrenici.

  Podsetimo, novoizabrani bošnjački član Predsedništva BiH za B92 je rekao da se izvinjava svakoj nevinoj žrtvi Armije BiH.

  --------------------------------------------------------------------

  Topić: Kontinuitet politike SDA

  Politički analitičar Tanja Topić izjavu Bakira Izetbegovića vidi kao kontinuitet politike SDA koja traje već duže od godinu dana.

  - Lider te stranke Sulejman Tihić prošle godine je rekao da je vreme da Bošnjaci konačno napuste ulogu žrtve i okrenu se budućnosti. Izetbegović je u kampanji zagovarao svojevrsnu politiku pomirenja i ova izjava je nov iskorak. Sigurno je da će ovakav pristup relaksirati odnose između Sarajeva i Beograda, ali pitanje je kako će to uticati na odnose Banjaluke i Beograda sa jedne i Banjaluke i Sarajeva sa druge strane - ocenjuje Topićeva.

   ---------------------------------------

  Političari iz RS s velikom rezervom prihvatili su izjavu novoizabranog bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji se u intervjuu beogradskoj televiziji B92 izvinio za svaku nevinu žrtvu Armije BiH!

  - Svaka nevina žrtva je jednaka i zato se ja izvinjavam koliko god sam pozvan da to uradim! Međutim, za institucionalno izvinjenje zbog žrtava tokom rata u BiH potreban je unutarbosanski kompromis. Ipak, kada saberete sve žrtve Armije BiH za četiri godine rata, to je manje nego što je žrtava bilo za sat vremena u Srebrenici - poručio je Izetbegović.

  -------------------------------------------------------------

  Član GO SDS-a Nenad Stevandić tvrdi da Izetbegović ovim izvinjenjem sebi priprema teren za budući dolazak u Beograd i razgovore sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

  - On je shvatio da državotvorne ambicije Srpske mogu da se zaustave samo preko Beograda i potpuno je svestan da Boris Tadić može da se upotrebi protiv RS. Zato sada daje izjave koje će mu omogućiti da bude što bolje primljen u Beogradu. Moram da priznam da povlači veoma mudar potez - kaže Stevandić.

  -------------------------------------------------------------------

  Nagradić: Budimo oprezni!

  Potpredsednik PDP-a Slobodan Nagradić smatra da Izetbegovića treba podržati ako će njegovo delovanje biti u skladu sa njegovim izjavama.

  - Ipak, oprez mora da postoji. Naime, narodna poslovica kaže da se onaj koga zmija ujede i guštera plaši, pa zato treba imati na umu da je Bakir Izetbegović sledbenik filozofije, ideologije i političke prakse u kojoj se istina pre podne razlikuje od istine posle podne. To treba imati na umu i njegove izjave treba gledati bez nekih preteranih emocija. Primetno je da u periodu od kada je izabran za bošnjačkog člana Predsedništva BiH Izetbegović ima umerenu retoriku, ali sigurno je i to da je promena njegovog političkog diskursa posledica činjenice da on pažljivo sluša poruke koje dolaze iz našeg neposrednog okruženja, ali i sa one strane bare - kaže Nagradić.

  --------------------------------------------------------------------

  Jovičić: Moglo je i ranije!

  Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Slavko Jovičić tvrdi da je potez Bakira Izetbegovića dobar, iako je posledica naknadne pameti. Jovičić smatra da je novi bošnjački član Predsedništva BiH izvinjenje mogao da uputi i mnogo ranije.

  - Četiri godine Izetbegović je poslanik u Parlamentu BiH, ali se nije izvinjavao čak ni meni bez obzira na to što zna šta sam sve prošao kao logoraš. Ipak, pozdravljam njegovo izvinjenje ako je iskreno jer su Srbi takav potez odavno napravili. Čini mi se da je Izetbegović svestan grešaka koje je pravio njegov prethodnik Haris Silajdžić i da je shvatio koliko je to štete nanelo odnosima unutar BiH - ocenjuje Jovičić.

  On tvrdi da bi prava potvrda Izetbegovićevih reči bilo pokretanje inicijative za donošenje parlamentarnog akta kojim bi se osudili ratni zločini.

  - Doduše, Izetbegović i ne mora da pokreće tu inicijativu, jer postoji mnogo njegovih stranačkih kolega koje to mogu da urade. Srbi nemaju potrebe da predlažu jedan takav dokument, ali svi treba da znaju da nema šanse da podržimo bilo kakav akt kojim se zločini tretiraju separatno. Dakle, može osuda zločina, ali na svim stranama. Lično, ne verujem da će to prihvatiti bošnjački poslanici koji se godinama trude da u prvi plan guraju samo srebreničke događaje i Bošnjake predstavljaju kao žrtve agresora i jedine žrtve u proteklom ratu - kaže Jovičić.

  Ž. MARKOVIĆ


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva