Slavko Jovičić -

Лажна слика о рату у БиХ обићи ће свијет

Autor sjovicicslavuj | 14 Oktobar, 2010 | read_nums (461)

  Datum: 14.10.2010 
  Autor: Вања Штрбац

  БAЊAЛУКA - Иако су у Српској многи незадовољни појединим објашњењима уз експонате изложбе "Нестали животи" због тога што садрже нетачне информације и имају политичке поруке на штету РС, изложба ће таква каква јесте бити приказана и у Загребу, Бриселу, Стразбуру, Берну и Отави.

  Лажна слика о рату у БиХ обићи ће свијет

  Тако ће посјетиоци изложбе, коју је организовао Међународни комитет Црвеног крста, широм свијета имати прилику да прочитају објашњење уз једну од фотографија да су муслимани у Трнопољу носили траке око руке "као Јевреји у нацистичкој Њемачкој" или у публикацији која прати изложбу да власти РС нису биле заинтересоване за "откуп заробљеника од муџахедина на Озрену за 500 њемачких марака по глави".

  -----------------------------------------------------------

  - Није требало дозволити да се једна оваква изложба нађе у Бањалуци, јер аутор књиге пореди страдања Бошњака са Јеврејима у Другом свјетском рату, што није тачно. На самој фотографији се не види да су носили било какве ознаке, али аутор је то врло вјешто искористио. Ово је први пут да се чује за тако нешто - рекао је предсједник Савеза логораша РС Бранислав Дукић.

  На овај начин, додао је Дукић, Бошњаци желе да прикажу да је злочин почињен искључиво над њима. 

  - Поставка представља њихово лицемјерје, поготово зато што желе да прикажу изложбу и у Хрватској, иако су ратовали и против Хрвата, али и цијелом свијету, па да сва љага падне на Србе - нагласио је Дукић.

  ---------------------------------------------------------------

  Један од оснивача и бивши потпредсједник Савеза логораша РС Славко Јовичић рекао је да осуђује "оне који су уступили простор за одржавање потпуно тенденциозне изложбе 'Нестали животи' чији је циљ да се поново повриједе српске жртве".

  -------------------------------------------------------------

  Бањалучанка Гордана Ивановић каже да је очигледно да ове фотографије испред Народног позоришта РС имају скривену намјеру да само српску страну прикажу у негативном контексту.

  - Не треба на овај начин да се ради нека промоција нити било какве поруке да се преносе, не треба ширити говор мржње - истакла је Ивановићева.

  ----------------------------------------------------------------------

  Милијана Бојић

  Шеф бањалучке канцеларије Института за нестала лица БиХ Милијана Бојић истакла је да ова институција није учествовала у самој припреми садржаја изложбе, нити у избору прича, текстова и фотографија, већ је само дала начелну подршку за њено постављање.

  - Подржавам све активности које имају искључиво хуману ноту и које иду за тим да се прије свега расвијетле судбине несталих, које још увијек тражимо и томе сви морамо дати свој допринос. Свака врста манипулације, злоупотребе, искривљивања истине и чињеница не води рјешењу и није добро ни за кога - казала је Бојићева.

  http://www.glassrpske.com/vijest/drustvo/Lazna-slika-o-ratu-u-BiH-obici-ce-svijet.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva