Slavko Jovičić -

SIPA se uključuje u nestanak milijardi maraka?

Autor sjovicicslavuj | 7 Septembar, 2010 | read_nums (523)
    Ponedjeljak, 06 Rujan 2010

    SARAJEVO - Istražno povjerenstvo za utvrđivanje načina trošenja donatorskih sredstava Parlamenta BiH u idućih će mjesec dana održati još jednu sjednicu, a nakon toga rezultate istrage koja govori o više od 2,5 milijardi maraka nestalog novca poslati SIPA-i i državnom Tužiteljstvu.

    Član spomenutog povjerenstva Slavko Jovičić potvrdio je za naš list kako je spomenuti iznos tek dio nestalog novca kojemu se nakon ulaska u BiH gubi svaki trag, ali i ono što je do sada otkriveno dovoljno je za pokretanje velike istrage. No, nakon zadnje sjednice u rujnu materijali će, naveo je, biti proslijeđeni nadležnim tijelima.

    Čeka se izvješće

    - Ovo povjerenstvo, iako kasno formirano, ima naredbodavni karakter, a to smo i naglasili pripadnicima SIPA-e koji su bili na posljednjoj sjednici. Ovo je tek prva faza na osnovi koje se mafiji u BiH može početi stajati u kraj, istaknuo je Jovičić, koji izražava žaljenje da prestankom sadašnjeg mandata prestaje i rad spomenutog povjerenstva. Međutim, Jovičić je kazao kako će odmah nakon konstituiranja novog saziva Parlamenta BiH zahtijevati formiranje novog povjerenstva koje bi trebalo nastaviti posao o nestalim donacijama.

    Ipak, Jovičić upozorava da su, bez obzira na jasne pokazatelje o velikoj pljački milijuna maraka, institucije poput SIPA-e i Tužiteljstva i dalje pod političkim utjecajem te još uvijek nema volje za obračun s najvećom poslijeratnom pljačkom u zemlji.

     ---------------------------------------------------------

    S druge strane, glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić potvrdio je za naš list kako povjerenstvo, koje se bavilo utvrđivanjem trošenja donatorskih sredstava, treba svoje izvješće uputiti policijskim agencijama u BiH, prvenstveno SIPA-i.

    Postoji procedura

    - Nakon toga dokumentacija ide nama, odnosno trebamo biti obaviješteni o svemu. Postoji jasna procedura za pokretanjem službene istrage, pojasnio je Grubešić, pozvavši sve one koji su radili na spomenutoj tematici da sve eventualno uočene nepravilnosti pošalju policijskim tijelima.
    Treba kazati kako je u gotovo dvije godine parlamentarno povjerenstvo došlo do saznanja kako je federalno povjerenstvo utvrdilo da je u BiH, u vrijeme kada su se oni time bavili, prije 13 godina, pronevjereno oko dvije i pol milijarde maraka donacija. Da je tako stvarno i bilo, potvrdili su članovi federalnog povjerenstva koji su bili nazočni na jednoj od posljednjih sjednica. 

    Prozivka

    Predsjedatelj Povjerenstva za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava u BiH Sefer Halilović već je najavio kako će, u slučaju da SIPA i Tužiteljstvo ne učine ništa po pitanju istrage nestalih sredstava, postati jasno kako BiH nema samo problem s lopovima, nego i s onima koji su nadležni za takve.

    Negativna iskustva

    Povjerenstvo koje je već ranije istraživalo ovu aferu, a na čijem je čelu tada bio Tihomir Gligorić, došlo je do podatka kako je od više od 15 milijardi maraka od donacija evidentirano samo nešto više od sedam. Gligorić je tada tvrdio kako se najveći dio donacije odnosio upravo na Federaciju, no istraga, naravno, nikad nije pokrenuta.

    Piše: D. Pušić


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

    My picture!

Kategorije

Arhiva