Slavko Jovičić -

Cerić na Srbiju vrši agresiju!

Autor sjovicicslavuj | 9 Septembar, 2010 | read_nums (435)

   

  BANJALUKA 09. 09. 2010

  Skandalozne poruke poglavara IVZ u BiH

  Poruke reisa Cerića u bajramskom intervjuu federalnim medijima klasično su mešanje u unutrašnje stvari Srbije i želja da pomogne njenu destabilizaciju

  On se pita... Mustafa Cerić želi da se nametne kao vođa svih muslimana u BiH

  Poglavar Islamske verske zajednice (IVZ) u BiH Mustafa efendija Cerić meša se u unutrašnje poslove Srbije tako što otvoreno podržava muftiju sandžačkog Muamera Zukorlića i tamošnje Nacionalno veća Bošnjaka i njihov zahtev da EU u rašku oblast pošalje posmatrače!

  U bajramskom intervjuu „Dnevnom avazu" reis Cerić uputio je otvorenu provokaciju vlastima u Beogradu, proglasivši sandžačke muslimane konstitutivnim narodom u Srbiji, iako takva odrednica nigde ne postoji u Ustavu susedne države.

  - Pažljivo pratim šta se događa u Sandžaku i šokiran sam brutalnošću beogradskih vlasti i bezobzirnošću bošnjačkog političkog fenomena Sejda Bajramovića. Mi priznajemo državu Srbiju i mislimo da sva pitanja između Bošnjaka i Srba treba rešavati dijalogom. Podržaćemo svaki dogovor u Srbiji između dva konstitutivna naroda - Srba i Bošnjaka - poručio je Cerić.

  Otrovne poruke

  Pozivajući na „konstruktivan dijalog" i „smirivanje tenzija", Cerić je izneo i potpuno iste stavove koji su se poslednjih dana mogli čuti od njegove produžene ruke u Srbiji, muftije Muamera Zukorlića.

  - S obzirom na iskustvo koje imamo s beogradskim režimima, koji nisu bili obzirni prema slobodi i pravima drugih etničkih grupa, posebno Bošnjaka, što je rezultiralo genocidom, podržavamo poziv Nacionalnog veća Bošnjaka da Brisel što pre pošalje evropske posmatrače u Sandžak - rekao je poglavar Islamske verske zajednice u BiH.

   -----------------------------------------------

  Ovakve Cerićeve poruke, prema oceni analitičara Dževada Galijaševića, jasno su odgovorile na pitanje odakle su i s kakvim ciljem podstaknuti novi protesti jednog broja Bošnjaka u Novom Pazaru, kao i sve glasniji zahtevi muftije Zukorlića u pravcu autonomije Sandžaka.


  - Muftija Zukorlić je klon reisa Cerića, koji je sebi namenio ulogu balkanskog ajatolaha. Cerića i Zukorlića povezuju krupni arapski kapital, naklonost prema vehabijama i američko namigivanje za sve njihove poteze. Sasvim je moguće da Amerikanci putem Cerića i Zukorlića žele da pošalju poruku Beogradu uoči rasprave u UN o srpskoj rezoluciji o Kosovu. Ta poruka glasi: odustanite od rezolucije, jer vam u Srbiji možemo napraviti dodatne probleme kad god hoćemo - kaže Galijašević.

  On, međutim, upozorava i na mogućnost da se Cerić i Zukorlić mogu oteti američkoj kontroli i izazvati ogromne probleme, kako vlastima u Beogradu, tako i ogromnoj većini mirnih i lojalnih Bošnjaka koji žive u Srbiji.

  - Cerić i Zukorlić koriste pipke Al kaide na Balkanu kako bi objavili rat većini muslimana u Srbiji i tamošnjoj Islamskoj verskoj zajednici koju oni ne priznaju. Zukorlićeve pristalice koje su protestovale u Novom Pazaru čine svega dva odsto bošnjačke populacije u Srbiji. Ali tamo živi oko 400.000 Bošnjaka na koje Zukorlićevi i Cerićevi sledbenici vrše klasičnu agresiju, pokušavajući da im nametnu ideologiju radikalnih islamista - upozorava Galijašević.

   ------------------------------------------------------

  Govedarica: Cerić nije dobronameran!

  Potpredsednik SDS-a Vukota Govedarica kaže da se iz izjava poglavara IZ BiH Mustafe Cerića jasno vidi da on nije dobronameran, ističući da poruka koju šalje nije u duhu tolerancije i primerena danima kada muslimani širom sveta proslavljaju svoj najveći verski praznik.

  - Reis Cerić povodom Bajrama i u vreme posta, mira i pokajanja šalje neprimerene poruke pune netolerancije. Nedopustivo je da se bilo koji verski poglavar meša u politiku, a pogotovo u unutrašnje stvari susedne zemlje i da poziva nekakve strane posmatrače - kaže Govedarica.

   -------------------------------------------------------

  Zavera iz Sarajeva

  Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Slavko Jovičić kaže da Cerić i Zukorlić ignorišu stavove legalno izabranih bošnjačkih predstavnika u Srbiji, pokušavajući vlastima u Beogradu da se nametnu kao jedini partner za razgovore o statusu Bošnjaka u Srbiji.

  - Oni legalno izabrane predstavnike Bošnjaka poput Rasima Ljajića, Sulejmana Ugljanina i Sejda Bajramovića proglašavaju izdajnicima. Cerić preko Zukorlića izigrava ajatolaha koji se smatra pozvanim da odlučuje o sudbini svih muslimana u regionu - kaže Jovičić.

  On ističe da su svi problemi koji se fabrikuju u raškoj oblasti projektuju na Cerićevom kanabetu u Sarajevu, dodajući da se Cerić i sarajevski politički vrh ne odriču ideje o uspostavljanju „zelene transverzale" na liniji Novi Pazar - Sarajevo.

  - Prosečna porodica u Sandžaku broji deset članova, od kojih pet obavezno odlazi u Sarajevo, pet ostaje u Sandžaku, a zajednički cilj im je uspostavljanje zelene transverzale. Cerićev cilj je da destabilizuje BiH kako bi poljuljao stabilnu poziciju RS, ali to mu neće uspeti - poručuje Jovičić.   

  Z. ŽUŽA


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva