Slavko Jovičić -

Cerić diriguje Zukorliću

Autor sjovicicslavuj | 5 Septembar, 2010 | read_nums (555)

  Autor: Mladen Kremenović   

  nedjelja, 05 septembar 2010

  Nemiri u Novom Pazaru dirigovani su iz Sarajeva, kako bi se u što većoj mjeri neutralisala pozicija srpskog naroda u BiH i položaj Republike Srpske, ocjena je člana Zajedničke komisije parlamenta BiH za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije Slavko Jovičić.

  On je rekao da su najnovija dešavanja u Raškoj oblasti sinhronizovana akcija vjerskih poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića i muftije sandžakog Muamera Zukorlića.

  - Odavno je prepoznata Cerićeva političko destabilizirajuća misija. Šta bi se na ovim prostorima desilo kada bi, recimo, Srpska pravoslavna crkva uzela na sebe ulogu kakvu ima Islamska zajednica, što se ni u jednom elementu ne može prepoznati - zapitao je Jovičić.

  On je podsjetio da je Cerić još prošle godine, prilikom posjete Tutinu, poručio da Sarajevo i Sandžak nikada niko neće razdvojiti, a s obzirom na strukturu stanovništva glavnog grada BiH, po Jovičićevim riječima, teško je da se to ikada i desi.

  - Prosjek muslimanskih porodica u Sandžaku je između osam i deset članova. U desetinama godina unazad, pet je dolazilo u Sarajevo, toliko ih je ostajalo tamo. Povećavao se procenat muslimana u Sarajevu, u Sandažku se nije smanjivao.

  Etnička struktura, recimo Ilidže, promijenila se prije rata, bez ispaljenog metka. Ta zelena transverzala uvijek je bila na relaciji Sarajevo - Raška oblast - istakao je Jovičić.

  ----------------------------------------------

  Analitičar Predrag Lazarević rekao je da postoji korespodentnost između Cerića i dijela muslimana u Raškoj oblasti, koji slijede Zukorlića u ideji da bi centar njihove duhovnosti trebalo da bude Sarajevo, a ne Beograd.

  - Sve to jeste posljedica međunarodne politike na Kosovu, koja je otvorila Pandorinu kutiju širom svijeta. Put ka samostalnosti Republike Srpske u tom slučaju došao bi do izražaja. Zukorlićeva politika možda dolazi iz Sarajeva sa ciljem da neutralizuje aspiracije RS i izazove kontraprijetnju Srbiji - istakao je Lazarević i rekao da na Zapadu postoji strah da zemlje BRIK, odnosno Brazil, Rusija, Kina i Indija, koje čine pola svijeta, priznaju nezavisnost RS.

  - BRIK je krupna asocijacija, čini pola svijeta, ima enormne prirodne resurse i rusku vojnu moć koja je pandan američkoj - naveo je Lazarević.

  ------------------------------------------------

  Politički analitičar Nenad Stevandić smatra da je signal Zukorliću stigao s adrese koja je daleko od Srbije, ali da je Mustafa Cerić svesrdna logistička podrška u tom poslu.

  - Kada je Srbija napravila dobru startnu poziciju s rezolucijom, Zukorlić je dobio signal da zapali Rašku. Sve to se može odraziti na BiH. Zapad je iskreirao kolika Srbija može da bude, teritorijalno, politički i duhovno. Ne biraju se sredstva da se to ostvari. Riječ je o svojevrsnom političkom rasizmu. Izvođači radova se mijenjaju, najnoviji je Zukorlić. Kada god pokušamo dići glavu, osloboditi se stega, uvale nam novog izvođača radova - rekao je Stevandić i napomenuo da bi sve stranke u RS iz ovoga trebalo da izvuku zaključak da neke stvari unutar srpskog korpusa ne smiju postati predizborni obračuni.

  - U slučaju potresa na Balkanu moraju postojati teme gdje sve srpske stranke participiraju isti interes - navodi Stevandić.

  ---------------------------------------------------------

  GALIJAŠEVIĆ Bratstvo vehabija

  Predsjednik Fonda za humanitarno pravo BiH, Dževad Galijašević, ubijeđen je da je muftija Muamer Zukorlić proteste u Novom Pazaru organizovao na mig Mustafe Cerića.

  - Zukorlića i Cerića povezuje i vehabizam, jer su obojica, svako na svojoj teritoriji, blagonaklono gledali za širenje ovog zla i pružali su bezrezervnu podršku radikalnim islamistima. Ovi događaji, sa stanovišta BiH, dolaze u trenutku kada počinje predizborna aktivnost, dok se sa stanovišta Srbije to odigrava u momentu kada ta zemlja vodi tešku diplomatsku utakmicu za usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini UN - rekao je Galijašević.

  Galijašević je naglasio da je Srbija, po svemu sudeći, svjesna političke uloge Zukorlića, zbog čega i reaguje veoma suptilno na te događaje. Na sceni je, kaže Galiješević, vehabizam i radikalni islamizam koji izlazi iz haustora i džamija na ulicu, postajući tako dio opštih javnih protesta.

  - Tako nešto se ne dešava bez signala veliki sila.

  Primijenjen je model, a velike sile su to dobrile.

  Ugrožavanje stabilnosti i nije cilj, nego nastojanje da se Srbiji uvijek vraća priča o ljudskim pravima, odnosu prema manjinama, kako bi se Srbija traumatizovala pred usvajanje rezolucije i prigrabile dodatne pozicije, koje u ovom momentu trebaju SAD i Engleskoj, koje zagovaraju potpuno odbacivanje tog dokumenta - istakao je Galijašević.

   ---------------------------------------------

  Cerić i ranije hvalio Zukorlića

  Prilikom prošlogodišnje posjete Raškoj oblasti, Cerić je poručio vjernicima da ne postoji sila koja će ih razdvojiti od Bosne.

  - Mi smo jedno, nema sile koja će nas razdvojiti.

  Ja sam do sada mislio da se u Srbiji ne krše prava muslimana, ali sam se  u Tutinu uvjerio da to nije baš tako - rekao je Cerić. Cerić je tada rekao da je muftija Muamer Zukorlić jedan od uvaženih alima na Balkanu, čovjek koji je veoma mnogo učinio za Sandžak, Novi Pazar i za Srbiju.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Najnovije...

Kategorije

Arhiva