Slavko Jovičić -

Ukraden džip OBA!

Autor sjovicicslavuj | 3 Septembar, 2010 | read_nums (904)

   

   

   SARAJEVO 03. 09. 2010

   BMW X6, vredan više od 200.000 konvertibilnih maraka, koji koristi jedan od najbližih saradnika direktora Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH Almira Džuve, ukraden usred dana sa parkinga u centru Sarajeva

  GDE JE ZAVRŠIO?... BMW X6 ukraden u Sarajevu

  Nepoznati lopovi ukrali su džip Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH (OBA) BMW X6, koji koristi jedan od najbližih saradnika direktora OBA BiH Almira Džuve!

  Prema saznanjima Pressa RS, službeno vozilo OBA, vredno više od 200.000 maraka, ukradeno je usred dana sa parkinga u centru Sarajeva, gde ga je vozač ostavio na „dva minuta".

  Izvor Pressa RS iz obaveštajnih krugova tvrdi da su lopovi ukrali automobil odmah pošto je vozač izašao iz njega i otišao da pazari u obližnjoj prodavnici.

  - To je bilo dovoljno da luksuzni BMW X6 nestane. Kada se vozač vratio posle nekoliko minuta, automobila više nije bilo. Verovatno ga je ukrao neko od sitnih lopova, jer pripadnici kriminalnih grupa, koje se specijalizuju za krađe vozila, pre pljačke „tipuju" automobil, tako da je sigurno da se oni ne bi zaleteli i ukrali džip koji pripada OBA BiH - tvrdi naš sagovornik.

  BLAMAŽA!

  On je uveren da će operativci OBA BiH veoma brzo da pronađu automobil zbog bruke koju su im naneli lopovi.

  - Ipak, i to treba uzeti s rezervom, baš kao i sve što rade ovdašnji obaveštajci.

  Limuzina u Crnoj Gori?

  Naime, u kriminalnim krugovima se uveliko priča da je krađa fingirana i da je automobil prebačen u Crnu Goru. Tamo su mu navodno već „urađeni papiri" i koristi ga jedan od saradnika službe. To je valjda bio jedini način da mu se plati za obaveštajne usluge i informacije koje servira našoj obaveštajnoj agenciji - kaže naš sagovornik.

  Krađa službenog vozila „obaveštajcima" izazvala je podsmeh svih, a naročito kriminalaca, ali i novo podozrenje i sumnju u efikasnost bezbednosnog sistema Bosne i Hercegovine.

  Sagovornici Pressa RS iz političkih krugova iz Srpske slažu se u oceni da je OBA jedna od retkih institucija na nivou BiH koja je zaslužila prelaznu ocenu.

  Međutim, i oni su svesni da je posle krađe službenog vozila ove institucije poljuljan ugled stranke.

  -------------------------------------------------------------

  Predsednik Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA BiH iz SDS-a Mirko Okolić kaže da niko na svetu ne može da se zaštiti od takvih krivičnih dela kao što je krađa automobila. On ističe da je za ovaj slučaj odgovorna federalna policija, odnosno MUP Kantona Sarajevo.

  Okolić: Slučaj za Federaciju

  - Nije u nadležnosti OBA BiH da tragaju za kradljivcima automobila, jer to treba da radi uniformisana policija. Nažalost, u Federaciji BiH krađa vozila je svakodnevna pojava, a što je još gore, broj rasvetljenih krađa je zanemarljiv. U svakom slučaju, federalna policija treba da upregne sve resurse da rasvetli krađu službenog vozila OBA BiH, ali i brojnih drugih pljački - kaže Okolić.

   -----------------------------------------------

  Član te komisije i poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Slavko Jovičić kaže da se u zemlji u kojoj živimo, posebno u njenom glavnom gradu, samo naivčine mogu da se čude kada se nekome ukrade automobil, pa taman on bio i vlasništvo tajne policije.

  - Lopovi u BiH su se do te mere usavršili za krađu automobila da im samo treba nostrifikovati diplome. OBA BiH dobro funkcioniše, ali svuda u svetu su kriminalci korak ispred policije, pa se ni mi ne razlikujemo. Ipak, nije lepo čuti da je ukraden automobil rukovodilaca obaveštajne službe, jer takva vest baca veoma ružnu sliku na njihov rad, iako za to nema osnova - kaže Jovičić.
   
   ------------------------------------------------------

  Njegov kolega i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH iz Stranke za BiH Hilmo Neimarlija kaže da ništa u Bosni ne može da ga iznenadi, dodajući da iza krađe, verovatno, stoji organizovana kriminalna grupa.

  - Ne razumem se najbolje u automobile i prepoznajem ih samo po boji, ali automobil koji vredi 200.000 KM ne može da sakrije. Onaj ko ga je ukrao izgleda da je imao već uhodane kanale, kojima je automobil prebačen preko granice. Kao najčešće odredište skupocenih ukradenih automobila se pominje Kosovo, pa me ne bi iznenadilo da i vozilo OBA BiH neko već vozi po Prištini - kaže Neimarlija.

  ------------------------------------------------------------

  Iz OBA BiH do zaključenja ovog broja našeg lista nismo dobili nikakve odgovore vezane za krađu službenog automobila.

  ----------------------------------------------------------------

  Grujić: Jedni otimaju nadležnosti, drugi automobile!

  Poslanik SRS RS u Narodnoj skupštini RS kaže da je krađa automobila u Sarajevu način življenja i uobičajena pojava, ističući da sarajevski lopovi ne zaziru ni od čega, jer su pre dvadesetak dana i njemu pokušali da ukradu vozilo u centru Sarajeva.

  - Pripadnici visokih političkih krugova sa Baščaršije kradu i otimaju nadležnosti RS, a sitni lopovi po uzoru na svoje vlastodršce i političke idole Srbima kradu automobile. Pošto Srba više nema u Sarajevu, počeli su da kradu jedni od drugih - zaključuje Grujić.

  EKIPA PRESSA RS


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva