Slavko Jovičić -

Kod Silajdžića na iftaru

Autor sjovicicslavuj | 2 Septembar, 2010 | read_nums (528)

  Autor: Mladen Kremenović   
  četvrtak, 02 septembar 2010

  Turska se neprincipijelno miješa u poslove BiH, pa jučerašnji dolazak turskog predsjednika, Abhdulaha Gula, isključivo je vezan za podršku bošnjačkim političkim interesima, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske.

  Iako je bilo najavljeno da će se Gul u okviru posjete BiH juče obratiti poslanicima i delegatima parlamenta BiH, to se nije dogodilo, jer su srpski predstavnici najavili da neće prisustvovati obraćanju.

  Obraćanje predsjednika Turske je zbog toga preimenovano u "grupu prijateljstva", s dobrovoljnim prisustvom, kojem se, osim srpskih delegata, nije odazvao ni najveći broj hrvatskih poslanika.

  - Tu podršku mogli smo vidjeti na svim mjestima i multilateralnim sastancima, kao što je Savjet za implementaciju mira, gdje Turska podržava isključivo stavove bošnjačkih političkih predstavnika - rekao je Dodik komentarišući Gulovu posjetu Sarajevu. On je istakao da je Turska razradila akcioni plan i aktivnosti koje su usmjerene ka tome da BiH bude unitarna.

  Prema Dodikovim riječima, biće potvrđeno da je dolazak Gula isključivo vezan za podršku bošnjačkim političkim interesima, zbog čega se u RS s rezervom posmatraju namjere Turske.

  - Turska želi BiH samo po mjeri Bošnjaka. Ta zemlja ima značajnu ulogu u međunarodnim odnosima, ali to ne znači da mi u RS treba da aplaudiramo njihovim skrivenim političkim namjerama - dodao je Dodik.

  ---------------------------------------------------------

  Rajko Kuzmanović, predsjednik RS, rekao je da je posjeta bilo kog državnika, pa i turskog, dobrodošla, posebno ako je izraz dobre volje i korektnog odnosa prema državi i narodu.

  - Mi se ne slažemo zbog neke druge politike koja se zakulisno najavljuje, a to je neprincipjelan i arhaičan pristup uticaja Turske na ovim prostorima koji vuče korijene još od ranije. Turska bi bez obzira na svoj položaj morala voditi računa da je to osjetljivo pitanje i da se tako i ponaša - rekao je Kuzmanović.

  ---------------------------------------------------

  Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH iz RS, rekao je da neće prisustvovati večeri s Gulom, koju je predsjedavajući Predsjedništva, Haris Silajdžić, preimenovao u svečani iftar.

  Radmanović je saopštio da program posjete Gula BiH nije usaglašen na propisan i primjeren način svih predstavnika BiH, već da ga je Silajdžić samoinicijativno dopunjavao i mijenjao.

  - Tako je, između ostalog, svečanu večeru, koju po ustaljenoj praksi članovi Predsjedništva organizuju za visoke zvanice iz inostranstva, preimenovao u svečani iftar, pretvarajući je u vjersku manifestaciju - ističe Radmanović. Radmanović je naveo da će učestvovati samo u zvaničnom dijelu susreta i razgovora članova Predsjedništva BiH s Gulom, ali ne i u ostalim sadržajima programa posjete.

  ------------------------------------------------------

  Slavko Jovičić, poslanik u parlamentu BiH, rekao je da je Gul izabrao pogrešno vrijeme za dolazak u BiH, ali i pogrešne sagovornike.

  - Namjere Turske su sasvim jasne, a to je povratak na Balkan, tako što će za početak pomoći Silajdžiću. Znajući sve to, nismo htjeli gubiti vrijeme sastajući se s Gulom, slušajući isprazne priče u parlamentu BiH o pomirljivim tonovima. Nisam se ni interesovao da li će biti obraćanje parlametnu BiH, vjerovatno je otkazano, ali i da nije, nemam tu šta čuti pa tome ne bih ni prisustvovao - rekao je Jovičić i napomenuo da je najvažnije da Gul nije pregulio srpske predstavnike u RS i BiH.

  ----------------------------------------------------------------

  Slobodan Šaraba, delegat u Domu naroda parlamenta BiH, rekao je da se radi o klasičnoj predizbornoj posjeti kako bi se učvrstila pozicija Silajdžića.

  - Svi srpski predstavnici koji juče nisu bili u Sarajevu apsolutno su u pravu. Imao sam poziv na sjednicu parlamenta, ali nisam tamo otišao, jer mnogim Srbima tamo nije bilo mjesto - rekao je Šaraba.

  --------------------------------------------------------------

  Ivo Miro Jović i Ilija Filipović, delegati u Domu naroda parlamenta BiH, rekli su da zbog ranije preuzetih obaveza nisu prisustvovali Gulovom obraćanju.

  -------------------------------------------------------

  DOKIĆ Jasne su namjere Turske

  Branko Dokić, poslanik u parlamentu BiH, rekao je da prilikom posjete bilo kog državnika u BiH treba poštovati standardnu proceduru, ali da su isto tako poznate namjere Turske na ovim prostorima.

  - Turska ima veoma izražene ambicije na prostoru Zapadanog Balkana, a to žele uraditi preko BiH. Bošnjaci doživljavaju Turke kao svoje sunarodnike, to pokazuju nemili događaji poslije utakmice Hrvatska - Turska, kada su se Bošjaci tukli s Hrvatima, slaveći pobjedu Turske, kao da je pobijedila BiH - istakao je Dokić i naveo da juče nije bio u Sarajevu.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva