Slavko Jovičić -

Traže donacije, a izgubili i pisma

Autor sjovicicslavuj | 30 Avgust, 2010 | read_nums (484)

  Datum: 30.08.2010
  Autor: Nataša Krsman

  SARAJEVO - Istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja treba da utvrdi trošenje donacija od rata do danas, u ponedjeljak je pola sata utvrđivala da li su njihova pisma dostavljena Ministarstvu finansija koje se nalazi u istoj zgradi.

  Traže donacije, a izgubili i pisma

  Predsjedavajući Komisije za utvrđivanje donacija Sefer Halilović i Dušanka Basta, pomoćnica ministra finansija i trezora BiH, jedva su utvrdili sadržaj i put pisama koje su jedni drugima slali posljednja dva mjeseca.

  Na čudan način pojavila se i dokumentacija Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koji je 1997. godine istraživao pristigle donacije i njihovu potrošnju.

  Halilović nije želio otkriti kako je došao da dokumentacije ove komisije, ali su bivši članovi juče potvrdili da je to autentičan materijal u kome je utvrđeno da je u BiH stiglo oko pet milijardi donacija, a za dvije milijarde nije utvrđeno gdje su ni kako su potrošene.

  "Ovo su naši materijali koje smo predali u Parlament nakon što je naša komisija naprasno rasformirana 1998. godine jer smo imenom i prezimenom došli do podataka ko je šta uzimao i kako se trošilo", rekao je Refik Ahmedinović, poslanik koji je bio član Komisije Parlamenta FBiH.

  Zaim Backović, takođe jedan od članova ove komisije, sjetio se i konkretnih podataka koji govore da je 500 miliona KM "isparilo" samo u donacijama za obrazovanje.

  "Otvarani su računi u inostranstvu nad kojima nije bilo gotovo nikakve kontrole. Imali smo dokumentaciju po kojoj je ministarstvo moglo, bez saglasnosti Vlade, da otvara račune u Minhenu, Beču ili Frankfurtu. To je bilo tako u svim dijelovima BiH jer je dokumentacija pristizala od donatora za sve nivoe vlasti", rekao je Backović, te dodao da kod njega kući ima dosta tih materijala jer nije znao ni kome da ih preda kada su ih raspustili.

  Stanko Slišković, predsjednik bivše federalne komisije, naglasio je da je obavezni primjerak svih njihovih materijala pohranjivan u nadležnoj službi Parlamenta, a nije mu jasno zašto je ta dokumentacija nestala.

  Halilović je predstavnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kazao da će reći kako je došao do dokumenata, ali da to ne želi da kaže na sjednici.

  -----------------------------------------------------

  "Vi iz SIPA pišite ovo što ljudi govore. Ovdje je neko pare pokr'o", rekao je član aktuelne Komisije bh. parlamenta Slavko Jovičić Slavuj.

  Zamoljen da ne daje takve kvalifikacije, Jovičić se izvinio i rekao: "Pokrao, a ne pokr'o! Izvinjavam se", dodao je Slavuj.

  Podnose izvještaj

  Kemal Kozarić, guverner Centralne banke BiH, kazao je da je Istražnoj parlamentarnoj komisiji dostavio podatke da je u BiH stiglo 392 miliona KM prema podacima koje ova institucija ima. On nije mogao da komentariše ništa o računima u inostranstvu drugih institucija jer tvrdi da Zakon o budžetu ne daje mogućnost da se račun otvara izvan granica zemlje.

  Komisija će izvještaj Predstavničkom domu bh. parlamenta podnijeti na narednoj sjednici zakazanoj za srijedu.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva