Slavko Jovičić -

Бошњаци увредама и пријетњама растјерали представнике Српске

Autor sjovicicslavuj | 30 Avgust, 2010 | read_nums (534)

  Datum: 30.08.2010
  Autor: Жељка Домазет

  СAРAЈЕВО - Обиљежавање Дана несталих јуче је у Сарајеву завршило скандалом и готово тучом, а представницима несталих из Републике Српске уз омаловажавање, увреде и пријетње није омогућено да се обрате присутнима.

  Представник Удружења породица несталих из Калесије насрнуо је на посланика СНСД-а и некадашњег предсједника логораша РС Славка Јовичића, а тучу су спријечили радници обезбјеђења.

  Скуп је требало да траје до 13 часова, а завршен је прије 12, док је говорница са које је требало да се говори о проблемима несталих искоришћена за блаћење РС и њених институција.

  --------------------------------------------------------------------

  Члан директора колегијума Института за нестале Aмор Машовић рекао је да тај институт ради одлично.

  - Проблеме праве појединци у Савјету министара и у првом реду Никола Шпирић који не жели да формира комисију и да избор чланова Управног одбора и на директан начин опструише рад Института - казао је Машовић и истакао да је сарадња са породицама из РС "одлична" и да је представник Удружења породица несталих Милан Мандић "једини легитимни представник свих организација из РС".

  Оптужио је остала удружења да су "продужена рука Владе РС" и да "раде за интерес Владе РС, а не породица".

  ---------------------------------------------------------------

  Замјеник предсједника Удружења несталих РС Боро Пеулић је рекао да су породице несталих из РС незадовољне радом Института који готово ништа није урадио на проналаску несталих Срба.

  - Институт ради пристрасно и непрофесионално - рекао је он.

  ------------------------------------------

  Славко Јовичић, који је захваљујући обезбјеђењу избјегао батине од представника бошњачких удружења, рекао је да је недопустиво да се проблем несталих и говорница користе за нападе на РС и представнике власти Српске.

  - И ово што се чуло за говорницом је јасан доказ зашто се користе трагедије народа и да бошњачки представници у Институту директно раде по инструкцијама политике, а не струке. Недопустиво је да се трагедија породица користи за нападе на РС и њене институције - казао је Јовичић.

  ---------------------------------------------------------

  Директор    Међународне комисије за тражење несталих (ICMP) Кетрин Бомбергер је рекла да јучерашњи "инцидент није одраз стања у Институту него одраз политичког стања".

  --------------------------------------------------------------

  Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић одбацио је оптужбе Aмора Машовића рекавши да су оне политички мотивисане.

  - Нисам човјек скандала и настојим да се пристојно понашам у складу са Уставом. Процес тражења несталих треба ослободити од политике и политиканства, а еквантантан примјер тога управо је Машовић. Институт треба да се врати у законске оквире и да ради посао због кога је формиран. Политички ставови ме апсолутно не интересују - казао је Шпирић.

  ---------------------------------------------------------------------

  Шеф делегације Међународног комитета Црвеног крста у Србији Пол-Aнри Aнри рекао је јуче да се из сукоба у Хрватској као нестала воде 2.392 лица, из сукоба у БиХ 10.419, а из сукоба на Косову 1.839 лица.

  Озрен

  ПЕТРОВО - Полагањем вијенаца на спомен-крст код манастира Сво Одалоетог оца Николаја на Озрену и јавном трибином о истраживању ратних злочина и тражењу несталих јуче је на Озрену обиљежен Међународни дан несталих.

  ------------------------------------------------

  Шеф Тима за координацију активности истраживања ратних злочина и тражење несталих лица РС Сташа Кошарац изразио је незадовољство због неефикасности институција за тражење несталих и скривањем истине.

  -----------------------------------------------------

  - Власти у БиХ не показују много спремности за разрешење судбине 103 нестале особе које потражује Србија - изјавио је јуче у Београду предсједник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељкo Oдаловић.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva