Slavko Jovičić -

Kap u moru milijardi

Autor sjovicicslavuj | 28 Avgust, 2010 | read_nums (494)

  Autor: Slađana Gajić   
  petak, 27 avgust 2010

  Podaci o donacijama namijenjenim za obnovu vjerskih objekata širom BiH koje je Rijaset Islamske zajednice BiH napokon dostavio Istražnoj komisiji za utvrđivanje načina trošenja donatorskih sredstava parlamenta BiH, predstavljaju tek kap u moru milijardi maraka, pristiglih tokom i poslije rata s raznih strana svijeta.

  Rekao je ovo za "Fokus" Dževad Galijašević, član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu portiv terorizma i organizovanog kriminala, istakavši da Islamska zajednica ne želi da prikaže novac koji je dolazio preko Organizacije islamske konferencije i Agencije za pomoć zemljama trećeg svijeta, poznatije po skraćenici TWRA.

  - Ključne donacije išle su na ovaj način, a ne preko Islamske zajednice direktno, ali su najveći islamski funkcioneri bili uključeni u taj proces.

  Oni ne žele da prikažu i šta je sa oko 600 miliona dolara, koji su stigli preko TWRA i najvjerovatnije upotrijebljeni za šverc naoružanja i vojne opreme - istakao je Galijašević.

  Prema njegovim riječima, poglavar Islamske zajednice u BiH, Mustafa efendija Cerić, ne želi da govori ni o 400 miliona dolara, koje je u jesen 1992. godine dobio lično od bivšeg saudijskog kralja Fahda. Naime, tadašnji muftija zagrebački, potonji prvi čovjek IZ BiH Mustafa Cerić sredinom oktobra 1992. godine sazvao je Međunarodnu konferenciju o zaštiti ljudskih prava u BiH, kojoj su prisustvovali uticajni i ugledni zvaničnici islamskih i arapskih zemalja, među kojima su bili i neki od vodećih islamskih duhovnika današnjice. Na toj konferenciji, podsjetio je Galijašević, dogovoreno je i formiranje Fonda za pomoć BiH, koji je trebalo da raspolaže s milijardu maraka, a u uzvratnoj posjeti Saudijskoj Arabiji, kako je navedeno u izvještaju o ovoj konferenciji, proslijeđenom Aliji Izetbegoviću, kralj Fahd je odmah uplatio 400 miliona dolara u taj fond.

  - Običan naroda ništa od toga novca nije ni vidio ni dobio, a izvještaje o tome Cerić nikada neće dostaviti bilo kakvim istražnim komisijama - rekao je Galijašević.

  Kako je rekao, pretpostavlja se da je u BiH došlo oko deset milijardi dolara u novcu, a da je kroz razne vrste drugih pomoći ovdje stiglo još sedam milijardi dolara.

  - Među ključnim ljudima koji su upravljali ovim donacijama jeste Cerić, ali i Alija i Bakir Izetbegović, Haris Silajdžić i Hasan Čengić - kazao je Galijašević, te dodao da će se jednog dana morati sprovesti ozbiljna istraga o donacijama i onima koji su nezakonito trošili novac.

  On je rekao da su znatna sredstva otišla i za džamije u kojima se danas okupljaju vehabije, što predstavlja veću štetu nego korist.

  --------------------------------------------------------------------

  Slavko Jovičić, član Istražne komisije za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava parlamenta BiH smatra da je dostavljeni izvještaj Islamske zajednice tek mali dio istine o donacijama koje je primila IZ.

  - Kada smo prvi put tražili od njih podatke o donacijama rekli su nam da je religija odvojena od države, a kada smo rekli da će biti i podnošenja tužbi, onda su odlučili da nam dostave informacije o  prihodima, koji su išli na regularan način.

  Ovo je samo simbolično opravdanje - kazao je Jovičić, te dodao da će se teško utvrditi koliko je novca došlo iz ruke u ruku.

  -------------------------------------------------------------------

  Mirko Okolić, član Istražne komisije rekao je da ovo ne može da prestavlja kraj istraživanja o donacijama Islamskoj zajednici, jer postoje nezvanične informacije o mnogo većem iznosu.

  -  Smatram da je Islamska vjerska zajednica, pored ovog što je poslala, imala dodira s još nekim izvorima donacija. Mnogo je novca stiglo IZ iz Turske koja se sada predstavlja kao neko ko se brine o interesima BiH, a u stvari se isključivo bavi interesom Bošnjaka, jer da je drugačije onda bi i Srpska pravoslavna crkva dobila neku marku donacija - kazao je Okolić.

   -------------------------------------------------------

  Novac stizao u plahtama

  Dževad Galijašević kaže da je tokom ratnih i poratnih godina Cerić direktno primao i novac koji je u Saudijskoj Arabiji skupljan za vrijeme islamskih vjerskih obreda.

  - To je riječ o novcu koji je skupljan na plahtu i tako zapakovan stizao u BiH. Procjenjuje se da je preko dvije milijarde dolara na taj način skupljeno. Sav taj novac je dobijao Cerić, tako da nije čudno što je sad postao multimilioner i što o donacijama ne želi da govori na istinit način - kazao je Galijašević.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva