Slavko Jovičić -

Мерхамет проневјерио 50 милиона марака донација

Autor sjovicicslavuj | 25 Avgust, 2010 | read_nums (460)


  Datum: 25.08.2010
  Autor: Ведрана Кулага

  СAРAЈЕВО - Истражна комисија Парламента БиХ за утврђивање трошења донаторских средстава прослиједиће SIPA и Тужилаштву БиХ на даље поступање стенограм са јучерашње сједнице о донацијама Муслиманском добротворном друштву "Мерхамет", за које постоји сумња да је проневјерило 50 милиона КМ донација.Мерхамет проневјерио 50 милиона марака донација

  Констатујући да "Мерхамет" није доставио тражени извјештај о добијеним донацијама и да се, иако позван, на сједници није појавио предсједник Друштва Хајрудин Шахић, чланови Комисије закључили су да и то оправдава сумњу у незаконито трошење донаторских средстава у овом добротворном друштву.

  Представници Савеза добротворних друштава "Мерхамет", који је основан прије три године, изнијели су на сједници Истражне комисије информацију да је "Мерхамет", на чијем је челу Шахић, проневјерио 50 милиона КМ. Казали су да је укупан промет новца у  "Мерхамету" износио десет пута више од наведених 50 милиона КМ.

  ------------------------------------------------------

  Члан Истражне комисије Мирко Околић казао је "Гласу Српске" да постоје релевантни докази о проневјери новца.

  ---------------------------------------------------------------

  Наводећи да ће Истражна комисија наставити да ради и током септембра и октобра, све док члановима траје мандат у Парламенту БиХ, предсједавајући Комисије Сефер Халиловић најавио је да ће 1. септембра Представничком дому бити поднесен извјештај о раду Комисије.

  Халиловић је оцијенио да недостављање извјештаја Муслиманског добротворног друштва "Мерхамет" и недолазак његовог предсједника Хајрудина Шахића потврђује основаност сумњи у проневјере донација.

  -------------------------------------------------------------------

  Члан Комисије Славко Јовичић истакао је да Шахићево непојављивање отвара додатне сумње и да је очито да он прикрива малверзације о којима не жели да говори пред Комисијом. Јовичић сматра да је по отпочињању рада новог сазива Парламента потребно формирати истражну комисију, али са ширим овлашћењима.

  У Сарајево је од 1996. године стигло 98 одсто донација, у дистрикт Брчко 0,5 и у РС око 1,5 одсто.

  Сједница

  Истражна комисија тражи од Министарства финансија БиХ да до идуће сједнице, у понедјељак, 30. августа, достави извјештај о донацијама пристиглим од 1996. до 2010. године, а од министра финансија Драгана Вранкића да члановима Комисије поднесе тај извјештај. На сједницу ће бити позвани чланови Федералне истражне комисије која је дошла до података о проневјери 2,5 милијарди КМ донација на подручју ФБиХ, као и представници SIPA, Тужилаштва БиХ и Централне банке.

  http://www.glassrpske.com/vijest/2/novosti//Merhamet-pronevjerio-50-miliona-maraka-donacija.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva