Slavko Jovičić -

Vjetar u leđa Silajdžiću

Autor sjovicicslavuj | 20 Avgust, 2010 | read_nums (469)

  Autor: Mladen Kremenović   
  petak, 20 avgust 2010

  Najavljena posjeta Abdulaha Gula, koji u BiH dolazi mjesec dana prije izbora, organizovana je kako bi se dao vjetar u leđa sarajevskoj politici, pa bi sveopšte iznenađenje bilo ukoliko bi se prvi čovjek Turske, kako dolikuje liderima zemalja s izbalaniranom politikom, pojavio i u Banjoj Luci, ocjena je političara iz RS, koji su uvjereni da će Gulova šetnja Sarajevom samo poslužiti pojedinim političarima iz FBiH da dodatno pogoršaju retoriku prema Republici Srpskoj.

  Procijenili su istovremeno da je, iako je riječ o uzvratnoj posjeti, jasno da se radi o svojevrsnom revanšu za Istanbulsku deklaraciju, koja je zahvaljujući Silajdžiću u Istanbulu potpisana bez saglasnosti RS.

  - Gulova posjeta Sarajevu jeste nastavak nikada prekinutih veza Harisa Silajdžića i predsjednika Turske. Očigledno da se radi o naručenoj, smišljenoj posjeti, kako bi Gul pomogao lideru SBiH. Posjeta u predizborno vrijeme pokazuje da Turska želi agresivnom politikom pomoći retrogradnim idejama koje zagovaraju unitarnu BiH - kaže Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Parlamentarnoj skupštini BiH.

  Jovičić procjenjuje da politički i državni kontakti u vrijeme predizborne kampanje nisu potrebni, pa je očigledno da je cijela priča jeftino inscenirana.

  - To je problem Sarajeva, začudio bih se kada bi došao u Banju Luku. Jasno je da će neko u Sarajevu samo negativno pominjati Banju Luku, pa bez prejudiciranja mogu reći da će neke struje osuti drvlje i kamenje na RS. Biće tu i zahtjeva za politikom BiH bez entiteta, što će u nastavku samo dovesti do "entiteta bez BiH" - konstatovao je Jovičić.

  ------------------------------------------------

  Slobodan Nagradić, potpredsjednik PDP, smatra da će Gulova posjeta još jednom potvrditi namjere za otvaranje puteva za uplitanje Turske u unutrašnje stvari BiH.

  - Srpska politička elita veoma je rezervisana prema toj posjeti, naročito ukoliko sve ostane po starom, s navijačkim sklonostima Turske prema jednoj strani u BiH. To će samo destabilizovati stanje, a to nikome nije u interesu. Turska koristi svaku priliku da učvrsti svoju poziciju unutar NATO, kao najznačajnije vojne i političke snage na Balkanu, iako otvoreno preteže na jednu stranu u BiH. Isto tako, ovo je takmičenje među islamskim zemljama koja će ostvariti najveći uticaj u BiH - rekao je Nagradić.

  --------------------------------------------------

  Mirko Blagojević, predsjednik SRS "dr Vojislav Šešelj", rekao je da RS i Srbi u BiH imaju jasno definisana prava, garantovana Ustavom BiH, pa ne treba praviti galamu od posjeta koje dolaze i prolaze.

  - Bez obzira što bi zbog emocija mogli svašta očekivati od Turaka, sumnjam da se neko može više miješati u unutrašnja pitanja u BiH od Amerike. Zna se kako se pitanja rješavaju u BiH, pa to ne može promijeniti nijedna druga zemlja - rekao je Blagojević.

   ---------------------------------------------------

  Predsjednik Turske, Abdulah Gul, dolazi u službenu posjetu BiH. Ovu informaciju potvrdio je ambasador Republike Turske u BiH, Vefahan Ocak. On je podsjetio kako su sva tri člana Predsjedništva BiH, Željko Komšić, Nebojša Radmanović i Haris Silajdžić, u decembru 2008. posjetili Ankaru i da Gul dolazi u uzvratnu posjetu u glavni grad BiH.

  - Sasvim je normalno, logično i od suštinskog značaja da politički predstavnici Turske posjećuju BiH, kao i ostale države, na raznim nivoima i u raznim kapacitetima, onoliko često koliko to okolnosti opravdavaju - kazao je Ocak. Turski ambasador u BiH dodao je kako drugi element koji ovu posjetu čini veoma važnom jeste što će se desiti tačno mjesec dana prije izbora u BiH.

  - Predsjednik Gul će razgovarati s predstavnicima svih strana u BiH. Takođe, sastaće se i s drugim političkim zvaničnicima u državi a, ukoliko to raspored bude dozvoljavao, i s drugim bitnim faktorima u državi iz sektora ekonomije i biznisa, u zavisnosti od konačnog sastava delegacije, o čemu još nemam potpunu informaciju - kazao je ambasador Ocak.

  On je napomenuo kako će predsjednik Turske, mimo ovog generalnog konteksta i razgovora o izbornim očekivanjima, razgovarati i o tome šta on lično, kao i Turska generalno preko premijera, Redžepa Tajipa Erdogana, te ministra spoljnih poslova, Ahmeta Davutoglua, pokušava raditi u BiH.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva