Slavko Jovičić -

Politika iznad morala i zakona

Autor sjovicicslavuj | 20 Avgust, 2010 | read_nums (549)  Autor: Slađana Gajić   
  četvrtak, 19 avgust 2010

  Amor Mašović, predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH i poslanik u federalnom parlamentu, ponovo je kandidat Stranke demokratske akcije na predstojećim izborima, jer ga podržavaju bošnjački organi i međunarodna zajednica, rekao je za "Fokus" Boro Peulić, član Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH iz RS.

  - Zahvaljujući jakom uticaju Bošnjaka, ali i međunarodne zajednice koja im je naklonjena, Mašović je dobijao mišljenje, a i sada je dobio stav Centralne izborne komisije BiH da ne postoji sukob u tome što obavlja dužnost u Institutu i što je politički aktivan. On je već četiri godine poslanik u Predstavničkom domu parlamenta FBiH i obavlja značajnu poziciju u Institutu, a tako će vjerovatno biti i u narednom periodu, s obzirom da je kandidat SDA za poslanika u Skupštini Sarajevskog kantona - kazao je Peulić. Kako je naglasio, Mašović je klasični primjer sukoba interesa, jer obavlja i stranačku dužnost, odnosno nalazi se u zakonodavnoj vlasti, a i na vodećoj poziciji u Institutu.

  - Mašović kao aktivan političar, može bitno da utiče na funkciju, koju obavlja u Institutu i zbog toga nikako ne bi trebalo da bude na obje funkcije. U Savjetodavnom odboru pokretao sam ovo pitanje, ali se uvijek završavalo na tome da CIK smatra da ne postoji sukob interesa - kazao je Peulić, ističući da politika značajno utiče na rad Instituta, s obzirom da je zanemareno utvrđivanje istine o srpskim žrtvama.

  -------------------------------------------------

  Nedeljko Mitrović, predsjednik Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS kazao je da Mašović svjesno radi samo za bošnjačku stranu, što mu omogućava i politička opcija, kojoj pripada.

  - Mašović je pristrasan, jer sve koristi kako bi uvećao značaj bošnjačkih žrtava, a ignorisao stradale Srbe - istakao je Mitrović.

  Prema njegovim riječima, nevladin sektor iz RS dva puta je upućivao dopis CIK BiH da se utvrdi da li Mašović može da obavlja dužnosti u parlamentu FBiH i u Institutu.

  - Prvi put su nam odgovorili da je Institut međunarodni projekat, a poslije da oni ne vide sukob interesa na ove dvije pozicije. Sasvim je jasno da Mašović, kao političar, ne može da radi u Institutu, jer se tako navodi i u Osnivačkom aktu o formiranju Instituta, ali i u Zakonu o nestalim licima BiH - kazao je Mitrović.

  ----------------------------------------------------

  Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH rekao je da je Mašovć najveća kočnica za pravičan rad Instituta.

  - Očito je da se radi o sukobu interesa, jer se Mašović nalazi na važnoj funkciji u Institutu i u zakonodavnoj vlasti, što je nespojivo. Zar treba da neko udruženje ili pojedinac traži od CIK, pa da oni reaguju? Neshvatljivo je da CIK još 2006. godine, kada je Mašović bio na listi za federalnog poslanika, nije intervenisala i ne samo skinula s liste Mašovića, nego mu zabranila kandidovanje na svim političkim funkcijama - kazao je Jovičić.

  Prema njegovim riječima, pošto je već počelo štampanje glasačih listića za oktobarske izbore, vjerovatno se i ime Amora Mašovića nalazi na listama.

  - Sada jedino preostaje da se uloži prigovor CIK i podnese apelacija Ustavnom sudu BiH - kazao je Jovičić, te dodao da bi međunarodna zajednica odavno već reagovala da je bila riječ o nekome iz RS.

  Juče nismo mogli da dobijemo komentar Amora Mašovića u vezi s njegovom kandidatorum na predstojećim izborima, jer se nije javljao na naše pozive.

   --------------------------------------------------

  Jasne odredbe Zakona o nestalim licima BiH

  Amor Mašović kandidat je SDA za poslanika u Skupštini Sarajevskog kantona na predstojećim izborima, što je potvrđeno i na ovjerenoj kandidatskoj listi, koji se nalazi na zvaničnoj internet stranici CIK BiH, a još mu traje mandat poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Federacije BiH. Iako smo prije deset dana poslali pitanja CIK BiH u vezi s Mašovćem i njegovom kandidaturom, nismo dobili odgovor, a juče su nam rekli da bismo odgovore mogli dobiti narednih dana, jer je u toku obrada naših pitanja. Prema Zakonu o nestalim licima BiH, službenici koji imaju dužnost u vezi s traženjem nestalih lica, ne mogu obavljati ovu dužnost, ako su članovi upravnih i drugih odbora, izvršnih organa, političkih stranaka ili politički angažovani predstavnici, ne smiju slijediti instrukcije političkih stranaka.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva