Slavko Jovičić -

Mujezinović tera inat i sahranjuje BiH!

Autor sjovicicslavuj | 18 Avgust, 2010 | read_nums (709)

   

  BANJALUKA 18. 08. 2010

  Premijer FBiH Mujezinović opet gurno prst u oko ne samo Srbima, već i međunarodnoj zajednici, čiji je najviši sudski organ MSP presudio da se oteta imovina mora vratiti, a vlasnici pravično obeštetiti

  Narugao se Evropi...

  Mustafa Mujezinović, premijer FBiH

   Premijer FBiH Mustafa Mujezinović poručio je da Sarajevu ne pada na pamet da vraća otete stanove i drugu imovinu i da neće „uzimati od onih koji su branili BiH i davati onima koji su je napadali"! Mujezinović je tako gurnuo prst u oko ne samo Srbima, već i međunarodnoj zajednici, čiji je najviši sudski organ MSP presudio da se oteta imovina mora vratiti, a vlasnici pravično obeštetiti!

  Nastup federalnog premijera u Srpskoj je protumačen kao poruka Sarajeva da BiH ne postoji kao pravna država i da je Sarajevo krenulo u njeno razvaljivanje! Poručujući jasno i bez uvijanja da FBiH neće vratiti otete stanove koji su do rata pripadali oficirima nekadašnje JNA, kao ni hiljade stanova koji su bili u vlasništvu proteranih Srba, Mujezinović je na najdrastičniji način prekršio Dejtonski sporazum i narugao se celoj Evropi i njenim standardima u poštovanju ljudskih prava, ocenjuju pravni stručnjaci u Srpskoj, ali i u EU.

  Briga za Strazbur

  Podsećamo, sud u Strazburu je naložio da FBiH oficiru bivše JNA Branimiru Đokiću mora da isplati odštetu za to što mu je stan otet. Mujezinović, međutim, poručuje da je tu odluku nemoguće primeniti na hiljade stanova koji su pre rata bili u vlasništvu Srba.

  -------------------------------------------------------------

  Njegov istup čak je kritikovala i Azra Hadžiahmetović, član delegacije Parlamenta BiH u Parlamentu Saveta Evrope. Ona je poručila da se odluke Suda u Strazburu ne komentarišu već moraju da se izvrše!

  - Nesprovođenje takvih odluka može se odraziti na respektabilnost BiH u međunarodnim odnosima - upozorila je Ahmetovićeva.

  ---------------------------------------------------------

  Premijer Federacije je za Press RS ponovio stav da su odluke suda u Strazburu nesprovodive u praksi.

  - Stojim iza toga da nećemo stanove oduzimati onima koji su branili BiH u korist onih koji su je napadali - poručio je Mujezinović i prekinuo vezu.

  -------------------------------------------------------------------------

  Član Predsedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović upozorava da političari iz FBiH krše Dejtonski sporazum i prava Srba kad god je to moguće.

  - Poslednja izjava gospodina Mujezinovića jedna je od najdrastičnijih! Zamislite da premijer neke evropske zemlje kaže da neće poštovati presudu najvišeg suda za ljudska prava u Evropi! On već sutradan ne bi bio na svojoj poziciji, a zemlja koju vodi sigurno bi bila izbačena iz EU! Zanimljivo je da političari iz Sarajeva samo pričaju o članstvu u EU, a u suštini ih to uopšte ne zanima - kaže Radmanović.

  -----------------------------------------------------------

  Predsednik SP Petar Đokić kaže da je šokiran Mujezinovićevim ponašanjem i dodaje da za bahatost federalne vlasti veliku odgovornost snosi međunarodna zajednica.

  Sudska se ne poriče

  - Stranci decenijama protežiraju Bošnjake, što je rezultiralo Mujezinovićevim najnovijim ispadom. FBiH već godinama ignoriše i presudu suda u Strazburu u slučaju Dušana Karanovića iz Sarajeva, kojom je ovaj penzioner postao korisnik Fonda PIO/MIO BiH - kaže Đokić i dodaje da je krajnje vreme da sud u Strazburu nađe način da FBiH natera na poslušnost.

  ----------------------------------------------------------------

  Njegovo mišljenje u potpunosti deli i poslanik u Parlamentu BiH Slavko Jovičić. On podseća da FBiH još izbegava da formira i Komisiju za istraživanje ratnih zločina nad Srbima u Sarajevu.

  - Mujezinović je jasno stavio do znanja da ga ova problematika uopšte ne interesuje, kao što ga ne interesuju ni srpski penzioneri iz FBiH, kao ni 20.000 Srba proteranih iz tog entiteta - kaže Jovičić.

  -----------------------------------------------------

  Kunić: Nema privilegovanih nacija

  Profesor na Pravnom fakultetu u Banjaluci Petar Kunić tvrdi da bi se u slučaju da je premijer RS obezvredio odluku najviše sudske instance za ljudska prava u Evropi na noge digao i Pentagon!

  - Jadikovkama i inaćenjem premijer Mujezinović neće postići ništa, jer niko ne može ignorisati obaveze koje je dobrovoljno prihvatio. Bošnjački političari, naime, podržavaju samo ono što njima ide u korist, ali sud u Strazburu je potvrdio da nema privilegovanih nacija, što me izuzetno raduje - kaže Kunić.

  -----------------------------------------------------------

  S druge strane, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH i lider PDP-a Mladen Ivanić smatra da će, uprkos očiglednom otporu, Mujezinović pre ili kasnije morati da sprovede odluku suda u Strazburu i, za početak, obešteti bivšeg oficira Branimira Đokića.

  - Sud u Strazburu predstavlja najvišu instancu za zaštitu ljudskih prava u Evropi, koja sigurno neće tolerisati slične ispade. Ovakva situacija bi mogla da dovede do potpune suspenzije BiH u Savetu Evrope, zbog čega sam siguran da će Mujezinović, ipak, morati da se povinuje presudi iz Strazbura - kaže Ivanić.

  ----------------------------------------------------------------

  Iz OHR-a juče su uputili apel nadležnima da u potpunosti ispune obaveze koje proističu iz odluke u slučaju „Đokić", koje se, kako naglašavaju, odnose na međunarodne propise u oblasti ljudskih prava.

  - U srednjoročnom periodu, implementacija odluke zahteva da organi BiH Đokiću isplate odštetu i druge troškove. Osim toga, pune finansijske implikacije ove odluke ne mogu se utvrditi dok organi vlasti ne obave analizu zahteva za povraćaj vojnih stanova, koji spadaju pod presudu iz Strazbura. Dok se ne obavi takva analiza, nema načina da se dođe do broja predmeta na koje se odnosi ova odluka niti koliko će to vremenom koštati - kažu u OHR-u.

  M. BAŠIĆ


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva