Slavko Jovičić -

Slučaj "Đokić" vratio nadu

Autor sjovicicslavuj | 12 Avgust, 2010 | read_nums (742)

  Autor: Biljana Gagula   
  četvrtak, 12 avgust 2010

  Udruženje vojnih penzionera Republike Srpske očekuje da će presuda Evropskog suda u Strazburu, u slučaju "Branimir Đokić protiv BiH", biti sprovedena, što će biti od velikog značaja za povrat oko 20.000 vojnih stanova u Federaciji BiH.

  Jovo Vukobrad, predsjednik Stambene komisije Udruženja vojnih penzionera RS, kazao je da je Udruženje juče poslalo dopis Vladi RS od koje traže da formira tim, koji će štititi prava onih koji su ostali bez stanova u FBiH.

  - FBiH je donijela zakon po kojem se vojni stanovi oduzimaju i pretvaraju u državnu imovinu, uz obavezu nadoknade bivšim vlasnicima od 360 maraka - naglasio je Vukobrad.

  Vukobrad podsjeća da u slučaju "Branimir Đokić protiv BiH", FBiH bi trebalo da isplati 60.000 evra za stan od 60 kvadrata, pet hiljada evra za nematerijalnu štetu i 280 evra za sudske troškove.

  Vukobrad ističe da je presuda u ovom slučaju optimistična, te da će vratiti nadu ljudima da njihova imovina u FBiH nije zauvijek izgubljena.

   ----------------------------------------------

  U izvještaju Službe zajedničkih poslova stoji da su do sada dostavljena još dva zahtjeva za nadoknadu štete u iznosu od 220.000 KM i 91.000 evra.

   ---------------------------------------------------------------------------

  Branko Todorović, predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava RS, kaže da je ova organizacija svih ovih godina ukazivala na nepravednu odluku FBiH, te da su korisnici vojnih stanova diskriminisani i da će prije ili kasnije Evropski sud za ljudska prava o tome dati svoju riječ.

  - Ovaj put se pokazalo da je pravda spora, ali dostižna. To je veoma dobro za BiH - naglasio je Todorović i dodao da rokovi za povrat stanova koje je postavio OHR nisu prihvatljivi i nisu u skladu s ljudskim pravima.

  Todorović naglašava da je neprihvatljivo da se grupi građana, bez obzira iz kojeg entiteta dolazila, uskrati pravo na povrat stana, te naglašava da se ne može zakasniti s rokom za povrat stana.

  --------------------------------------------------

  Rok za podnošenje zahtjeva za preispitivanje presude ističe 27. avgusta, ali radi prevoda ona mora biti napisana do 20. avgusta. Budući da Vlada FBiH po tom pitanju nije učinila ništa u posljednja tri mjeseca od kada je presuda izrečena, Monika Mijić, agent za zastupanje BiH pred Sudom za ljudska prava u Strazburu, smatra da je teško očekivati da će rokovi biti poštovani.

  U FBiH govore da je potrebno vratiti 12.662 stana, što će taj entitet dovesti u minis za dodatnu milijardu evra. Posebno pitanje jeste gdje se izgubila razlika stanova po evidenciji udruženja iz RS i FBiH koja je oko osam hiljada stanova.

   ---------------------------------------------------------

  Živko Marjanac, zamjenik ministra odbrane BiH, kaže da Ministarstvo odbrane nije vlasnik nijednog stana, već korisnik vojne, a ne stambene imovine.

  - Republika Srpska je vojne stanove vratila predratnim korisnicima, bez obzira na to da li su oni u RS ili ne. Isto je trebalo da se desi i u FBiH.

  Međutim, FBiH ne samo da to nije uradila s vojnim stanovima, već ni s nekim drugim pravima, kao što su penzije, gdje RS brine o 35.000 penzionera, koji su zaradili penzije u FBiH - naglasio je Marjanac i dodao da shodno odluci suda u Strazburu u slučaju "Đokić", svi ostali predratni vlasnici vojnih stanova u FBiH imaju isto pravo.

  Marjanac kaže da zahtjevi za povrat stanova nisu upućivani Ministarstvu odbrane BiH, jer ono nije bilo vlasnik. On naglašava da su takvi zahtjevi u ranijem periodu išli prema entitetskim ministarstvima, koja su imala obavezu i stambenog zbrinjavanja oficira.

   ------------------------------------------------------------

  Slavko Jovičić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kaže da presuda suda iz Strazbura pokazuje da je Sarajevo etnički očistilo Srbe, bespravno im oduzelo imovinu, pa sada brine kako će nadoknaditi tu štetu.

  - Iako sam to nekoliko puta pominjao parlament BiH nikada nije stavio na dnevni red pitanje vojnih stanova, a mnogo puta smo se bavili sporednim stvarima - naglasio je Jovičić i dodao da ovakav slučaj nije trebalo da dođe do suda, već je trebalo da bude riješen u BiH.

  Sa federalnim premijerom, Mustafom Mujazinovićem, juče nismo uspjeli da stupimo u kontakt, a u Ministarstvu pravde FBiH tvrde da nemaju nikakve ingerencije kada je u pitanju povrat vojnih stanova.

   ----------------------------------------------------

  Istjerati bespravne korisnike ili nadoknaditi štetu

  Da je ovo pravna država, smatra Slavko Jovičić, svi oni koji su zloupotrijebili položaje i oteli vojne stanove od predratnih vlasnika za to bi odgovarali. Jovičić je pozvao sve predratne korisnike i vlasnike vojnih stanova koji nisu tužili FBiH da to sada učine, jer će presuda sigurno biti u njihovu korist. On je naglasio da niko nema pravo da otima privatnu imovinu koja je svugdje u svijetu zaštičena i zagarantovana ustavom i drugim zakonima.

  - Federacija BiH sada bi trebalo da istjera bespravne korisnike koji su oteli srpske stanove ili da se kreditno zaduži i ljudima pošteno nadoknadi štetu - poručio je Jovičić.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva