Slavko Jovičić -

Da sam imao bombu, aktivirao bih je

Autor sjovicicslavuj | 4 Avgust, 2010 | read_nums (344)  Srijeda, 04 Kolovoz 2010

  SARAJEVO – Pripadnici MUP-a Sarajevske županije uhitili su Abdu-Sameda Jašarevića (46) koji je priznao da je u subotu navečer uputio lažnu dojavu kako je na stadionu Koševo u vrijeme koncerta Zdravka Čolića postavljena bomba. Jašareviću, koji je, kako se moglo čuti, pripadnik vehabijskog pokreta, točnije radikalne selefijske skupine, na teret je stavljeno kazneno djelo ugrožavanja sigurnosti.

  Podsjetimo, Jašarević je u subotu pozvao policiju u Kiseljaku rekavši kako je na Koševu postavljena eksplozivna naprava gora od one u Bugojnu. U policiji su naveli da se motivi ovog kaznenog djela utvrđuju, a kako neslužbeno doznajemo, Jašarević je kazao da je imao eksplozivnu napravu, sigurno bi je aktivirao tijekom koncerta.

  Napad u Bugojnu

  Ovim, ali i brojnim drugim slučajevima koji su se dogodili u posljednje vrijeme, ponovno se aktualizirala priča o velikom problemu radikalnih vjerskih skupina u BiH. Naime, našu, ali i zemlje regije, najprije je 27. lipnja uzdrmala vijest o jakoj eksploziji pored zgrade Policijske postaje u Bugojnu, u kojoj je život izgubio policajac Tarik Ljubuškić, a teško ranjena policajka Edina Hindić.
  Odmah po eksploziji bombe, postavljene uz policijsku zgradu, policija je slobode lišila Harisa Čauševića Oksa, kojeg se dovodi u vezu s vehabijskim pokretom. Nedugo zatim uhićen je i drugi osumnjičeni Naser Palislamović, poznati član radikalnih islamskih pokreta.
  Inače, Palislamović je oženio sestru Rijada Rustempašića, kojem se pred Sudom BiH sudi zbog planiranja terorističkih napada. Iako istraga još uvijek traje, upravo se suđenje Rustempašićevoj skupini i slanje bh. vojnika u Irak i Afganistan spominju kao glavni razlozi ovog zvjerskog napada.

  Lažne dojave

  Nedugo nakon napada u Bugojnu, policija u Gornjem Vakufu zaprimila je dojavu o postavljenoj bombi u zgradi gdje se održavao koncert grupe Urban fest. I tada je osoba mobitelom nazvala policiju rekavši kako je postavljena bomba i kako će se dogoditi isto što se dogodilo i u Bugojnu.
  Posljednji slučaj, koji je na noge digao i vojsku, jest nekoliko prijetnji upućenih vojnicima iz BiH koji se spremaju za mirovnu misiju u Afganistanu.

  Naime, sigurnosne i obavještajne agencije iz naše zemlje došle su do saznanja kako bi vehabije mogle napasti vojarne u BiH, zbog čega je pripravnost u vojsci podignuta na najveću razinu.

  Kada uzmemo u obzir sve navedeno, jasno je kako se sigurnosna situacija posljednjih mjeseci ubrzano pogoršala, a razni stručnjaci upozoravaju kako bi sličnih napada moglo biti i u bližoj budućnosti. Zbog toga je od neprocjenjivog značaja da policija, sigurnosne i obavještajne agencije, tužiteljstva i sudovi što prije završe sve započete istrage i provedu sve potrebne aktivnosti kako bi zaštitili svoje građane.

  Konkretni potezi

  Slavko Jovičić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, istaknuo je kako je jedini razlog zbog kojeg nije izvršen napad na stadion Koševo taj što se pretpostavljalo kako su na koncertu nazočni uglavnom pripadnici njegovog naroda.

  - Treba reći kako su selefije najradikalniji i najgori dio otpadnika od izvornog i pravog islama. Mogu reći da je nadzor i osiguranje pojačano, takve osobe su pod kontrolom, ali ona više ne treba biti samo zbog evidencije, kazao je Jovičić. On smatra kako se takvim osobama mora zabraniti pristup bilo kakvim masovnim okupljanjima, jer nikada se ne zna kada mogu izvršiti napade.

  - Oni moraju biti pod stalnom prismotrom, kao što neki već jesu. Zna se gdje je mjesto takvim teroristima – ili u potpunoj izolaciji, kao što je slučaj s centrom u Lukavici, ili u zatvoru, kategorički tvrdi Jovičić.

  Kazne do pet godina zatvora

  U Županijskom tužiteljstvu su nam potvrdili da je Jašarević jučer saslušan i da će biti zadržan 24 sata, nakon čega će nadležni tužitelj, kada analizira kompletno policijsko izvješće protiv osumnjičenog, odlučiti hoće li sudac za prethodni postupak Općinskog suda uputiti prijedlog da mu se odredi pritvor ili će biti pušten da se brani sa slobode

  Pišu: H. Rovčanin i D. Bradvica


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva