Slavko Jovičić -

Vehabije nemaju mjesta u Srpskoj

Autor sjovicicslavuj | 3 Avgust, 2010 | read_nums (408)

  utorak, 03 avgust 2010

  Da zaista misle dobro svom narodu i budućim naraštajima, bošnjački političari bi sami zatražili zabranu širenja radikalnih vjerskih ideologija, koje na bilo koji način propagiraju međunacionalnu mržnju, rasnu netrpeljivosti i otvoreno pozivaju na rat sa neistomišljenicima.

  Ovo je "Fokusu" rekao poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić, istakavši da vehabizam treba posmatrati upravo kroz tu prizmu - radikalne ideologije, koja u svojoj blizini ne trpi ništa i nikog ko je na bilo koji način drugačiji.

  - Zato i smatram da se vehabijama, prije svega, moraju baviti bezbjednosne agencije, koje jednostavno moraju pratiti svaki korak potencijalno opasnih pripadnika ove grupe, da pravovremeno reaguju i spriječe bilo kakvo nasilje. Kada policija, tužilaštva i sudovi dokažu da je neko opasan po bezbjednost građana ove zemlje, onda je lako naći način da se s takvima obračunamo. A svi dobro znamo da građanima ove zemlje ništa dobro ne misle oni koji silom odvajaju dio po dio njene teritorije, proglašavaju je eksteritorijalnim zonama, uvode neke strane i nepoznate programe i načela ponašanja i prisiljavaju druge da ih u tome slijede - dodao je Jovičić.

  Iako vehabije nisu formalna, registrovana grupa, njihova ideologija je jasna i usmjerena protiv interesa drugih naroda, jer je njihov konačni cilj islamizacija cijele zemlje, ali na nekim drugim principima, do sada nepoznatim na ovim prostorima. Jovičić podsjeća da vehabije, kao ekstremna radikalna organizacija, ne preza ni od terorističkih akcija u ostvarivanju svojih ciljeva, što bi svim bezbjednosnim agencijama u BiH trebalo da bude sasvim dovoljno za pravovremeno djelovanje.

  - Njima odgovara država sa šerijatskim zakonima, jednonacionalna, vjerska, kakva nije moguća, niti će se kada to desiti. To je opasnost koju treba sasjeći u korijenu i spriječiti djelovanje takvih organizacija, kroz institucije - rekao je Jovičić i dodao da Evropa, koja je svjesna ovog problema, neće htjeti takvu BiH u svojim redovima.

  ----------------------------------------------------------

  Da je BiH već odavno bezbjednosni problem Evrope, upravo zbog vehabija, smatra i član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević, koji je ponovio da u ovom trenutku najmanje 100.000 ljudi u BiH praktikuje vehabijski način tumačenja islama. Od toga broja, podsjetio je Galijašević, njih 40.000 spremno je da na mig svojih ideoloških otaca učini i ono najgore!

  - Treba shvatiti da vehabije nisu samo grupica zaluđenih vjerskih fanatika, već ozbiljna prijetnja po mir i stabilnost ove zemlje. Napad na Policijsku stanicu u Bugojnu poslao je jasnu poruku, ne samo vlastima u BIH, već i svjetskoj javnosti. Oni su tu, spremni su i odlučni da sprovedu ono što su naumili - dodao je Galijašević.

  On je podsjetio da su se pripadnici vehabijskog pokreta dobro zakopitili i na teritoriji Republike Srpske. Već nekoliko godina grupe vehabija naseljavaju pogranična područja RS, a odskora prisutni su i na širem području Doboja, u selima oko Srebrenice, u Kozarcu, kod Prijedora, u okolini Prnjavora, kao i u teslićkim selima Kamenica i Raiševa. Galijašević, međutim, ne smatra da bi vehabije u Republici Srpskoj, bar u dogledno vrijeme, bile spremne na nekakve akcije, jer to im u ovom trenutku nikako ne bi odgovaralo.

  - Da bilo šta naprave u RS znaju da bi pripadnici MUP RS u istrazi došli do određenih podataka koji bi razotkrili kompletnu mrežu terorizma u BiH. Tada bi na površinu isplivalo sve što je do sada bilo prikrivano, a to je činjenica da vehabije nisu s neba pale u BiH, da već 15 godina uživaju podršku najvišeg bošnjačkog političkog vrha, ali i bezuslovnu zaštitu Islamske zajednice u BiH - dodao je Galijašević.

  ----------------------------------------------------------------------

  PAVIĆ Ekstremi na oku bezbjednosnih službi

  Marko Pavić, načelnik opštine Prijedor, kaže da nema zvaničnih podataka o djelovanju vehabija na području ove opštine, te da nije imao ni susrete sa njima.

  - Opština Prijedor je mirno područje. Međutim, smatram da nadležne službe treba da vode računa o svim ekstremistima i ekstremističkim pokretima, a povremeno treba građanima da pruže informacije o tome - naglasio je Pavić.

  Pavić smatra da se usvajanjem zakona o zabrani vehabija u parlamentu BiH ništa ne bi postiglo, jer usvajanje zakona nikada nije spriječilo određeno djelovanje. On je kao primjer naveo Harisa Silajdžića, čovjeka iz samog vrha vlasti, koji radi protivzakonito i protivustavno.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva