Slavko Jovičić -

О забрани вехабијског покрета у парламенту РС

Autor sjovicicslavuj | 2 Avgust, 2010 | read_nums (358)

  Datum: 02.08.2010 23:00
  Autor: Ведрана Кулага

  БAЊAЛУКA - Приједлог измјена и допуна Кривичног закона којим се тражи забрана вехабијског и селефијског покрета, у септембру би могао да буде разматран у Народној скупштини РС, с обзиром на то да није наишао на подршку и разумијевање у Парламентарној скупштини БиХ.

  Потпредсједник Народне скупштине РС Нада Тешановић казала је "Гласу Српске"да  сматра да ову област треба законски регулисати те да ће се Приједлог закона о забрани вехабијског покрета сигурно наћи у скупштинској процедури РС, можда, већ у септембру.

  Тешановићева је додала да ће се на септембарској сједници НСРС наћи три тачке које су остале са претходне скупштине те да је могуће да се и овај приједлог закона, по хитном поступку, нађе пред посланицима РС.

   ------------------------------------------------------------------

  Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Славко Јовичић истакао је да српски представници неће одустати од Закона о забрани вехабијског и селефијског покрета, јер је ријеч о веома важним приједлозима.

  - Вехабијски покрет је требало да у коријену буде пресјечен у јулу 2009. године када се одржавао, такозвани, конгрес вехабија у Маочи на којем је било 370 "делегата" јер су се тада као доказни материјал могли пронаћи оружје, документа и разних памфлети, али тада нико није поступио, што је касније довело до "мини-Маоче" - рекао је Јовичић.

  Према његовим ријечима, да се овакве ствари не би даље шириле, а Парламент БиХ нема могућност да поменуте законе врати у редовну процедуру, потребно је на првој редовној сједници у идућем мандату вратити ове законе у процедуру.

  Јовичић истиче да се у оваквим ситуацијама не смије бити пасиван и чекати шта ће се десити.

  - Могуће је да агенције утврде идентитет могућег терористе, али не и његове намјере ни вријеме када би могао да се деси неки терористички чин. Пошто БиХ, због Сарајева и бошњачких лидера, нема интереса да се ријеши ово питање, лично ћу предложити да у идућем сазиву парламент РС усвоји законе о забрани вехабијског и селефијског покрета и о забрани ношења бурки на подручју РС - рекао је Јовичић.

  Додао је да је у Парламенту БиХ била заступљена погрешна концепција када су се чуле оптужбе да ови приједлози закона иду на штету Исламу.

  - Немамо ништа против Ислама као религије, али правог изборног ислама, али не и против овог терористичког, злокобног који је пријетња БиХ и цијелој Европи - рекао је Јовичић.

  ------------------------------------------------------------------------

  Безбједност

  Представници СНСД-а, који су предлагачи Приједлога измјена и допуна Кривичног закона БиХ, којим се тражи забрана вехабијског и селефијског покрета, истицали су раније да је приједлог у интересу свих грађана БиХ, јер је ријеч о милитантним покретима за чије чланове постоје индиције да се баве различитим терористичким активностима.

  Наглашавали су да држава не смије да толерише податак служби безбједности да у БиХ има 3.000 вехабија које су пријетња безбједности.

  http://www.glassrpske.com/vijest/novosti/O-zabrani-vehabijskog-pokreta-u-parlamentu-RS.

   

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva