Slavko Jovičić -

Krah svjetskog pravosudnog sistema

Autor sjovicicslavuj | 23 Jul, 2010 | read_nums (523)  Autor: Slađana Gajić   
  četvrtak, 22 jul 2010

  Mišljenje Međunarodnog suda pravde da deklaracija o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova nije protivna međunarodnom pravu mogla bi da otvori pitanje nezavisnosti brojnih pokrajina i entiteta koje godinama teže samostalnosti.

  - Mišljenje Međunarodnog suda pravde nikako ne znači obavezu BiH, ni bilo koje druge države, da prizna nezavisnost južne srpske pokrajine - kazao je predsjednik Republike Srpske, Rajko Kuzmanović.

  Podrška data etnički motivisanoj secesiji, prema njegovim riječima, može imati dalekosežne posljedice po međunarodnu stabilnost i očuvanje integriteta velikog broja evropskih država, kao i zemalja na drugim kontinentima.

  -------------------------------------------------------------

  Član Predsjedništva BiH iz RS, Nebojša Radmanović, rekao je da neće dozvoliti da BiH prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, bez obzira na mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu.

  - Mišljenje, prema onome što sam mogao da čujem prije detaljnog čitanja, jeste jednostran pogled na pitanje da li je rezolucija koju je neko na Kosovu donio, sada se pokazalo da to nije ni parlament, suprotna principima međunarodnog prava - rekao je Radmanović.

  ---------------------------------------------------------------

  Predsjednik PDP, Mladen Ivanić, smatra da je mišljenje Međunarodnog suda pravde tragično i da će imati negativne posljedice po međunarodno pravo, te doprinijeti širenju i jačanju separatizma u svijetu.

  - Nakon ove presude separatisti su dobili jasnu poruku - budite uporni, organizujte vojsku, izazovite rat, sukobe i nezavisnost će doći. Ovo će istovremeno biti i krah miroljubive politike koja se pokušavala ovim povodom voditi - smatra Ivanić.

  --------------------------------------------------------------

  - Ovom odlukom pao je pravni i pravosudni sistem u svijetu! Odluka Suda (ne)pravde u Hagu izazvaće haos u svijetu i daće za pravo mnogim oblastima i regionima koji su se i do sad zalagali za odvajanje od matičnih država da se ponašaju isto kao Kosovo i Metohija - kaže Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Parlamentarnoj skupštini BiH

  Prema njegovim riječima, slijedom odluke o Kosovu i Metohiji na redu je Katalonija u Španiji, Kvibek u Kanadi, Sjeverna Irska, raspad Belgije, pa i Švajcarske i tako će se stvari odvijati u nedogled.

  - Mi u BiH moramo ostati hladnih glava i o svemu najtrezvenije razmisliti i moramo tražiti najbolje rješenje za BiH. Niko ne smije da se igra sa sudbinom naroda, ali je očito da će ova odluka Suda pravde u Hagu imati dalekosežne posljedice po opstanak mnogih država u svijetu, naravno da tu ne isključujem ni sudbinu i budućnost BiH - rekao je Jovičić.

   --------------------------------------------------------------

  Predsjednik Socijalističke partije, Petar Đokić, rekao je da više ne postoji međunarodno pravo iz vremena kada su nastajale UN i da je ono danas skoncentrisano na moć najjačih i najvećih i da oni određuju pravila, a mišljenje Međunarodnog suda pravde rezultat je takve politike i takvih međunarodnih odnosa.

  On smatra da Srbija i dalje mora nastaviti svoju snažnu političku borbu da dokazuje da je međunarodno pravo povrijeđeno, jer je Srbima i Srbiji oteta koljevka u kojoj su Srbi nastali, iako joj neće biti lako.

  --------------------------------------------------------------

  Nenad Stevandić, član Glavnog odobra SDS kazao je da dio krivice zbog ovakvog mišljenja Suda snose i vlasti Srbije, koje su rekle da Srbija neće vojno intervenisati i preduzeti nikakve mjere za čuvanje Kosova koje su moguće Ustavom i po Rezoluciji " 1244", čime je jednostavno rečeno da se Kosovo može otcjepiti.

  - Ovo mišljenje jeste rezultat trenutne ravnoteže sile, a ne ravnoteže prava – kazao je Stevandić.

   ---------------------------------------------------------

  Predsjedavajuća Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Dušanka Majkić, rekla je da Srpska ima teritoriju, stanovništvo i vlast, odnosno sve elemente da, ukoliko odluči, krene sličnim putem kao Kosovo.

  Majkićeva je rekla da se nije dogodilo ono što je većina građana Srpske očekivala - da će Međunarodni sud pravde naći neko rješenje i poslati poruku da neće podržati jednostranu nezavisnost Kosova.

  - Koliko god ta odluka bila bolna možemo je tumačiti tako da će i RS, ukoliko odluči da potraži put na sličan način, dobiti podršku koja je ovog puta data Kosovu - rekla je Majkićeva

  ------------------------------------------------------------------

  Deset glasova za i četiri protiv

  Međunarodni sud pravde zaključio je da deklaracija o proglašenju nezavisnosti Kosova ne predstavlja kršenje međunarodnog prava, ustavnog okvira civilne uprave, ni Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN.
  Predsjednik MSP, Hisaši Ovada, saopštio je, čitajući savjetodavno mišljenje tog suda o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, da je sudsko vijeće donijelo takvu odluku s deset glasova za i četri protiv.
  Sud je zaključio da opšte međunarodno pravo nema primjenjive zabrane proglašenja nezavisnosti i da deklaracija o proglašenju nezavisnosti Kosova od 17. februara 2008. godine nije prekršila opšte međunarodno pravo.

  MSP je istakao da ne raspravlja o pravu na saomoopredjeljenje, jer pitanje koje je Generalna skupština UN uputila nije pitanje o pravnim posljedicama proglašenja nezavisnosti, ni o pravnim efektima priznanja od strane onih država koje su priznale nezavisnost. Sud je konstatovao da Rezolucija 1244Savjeta bezbjednosti nije zabranjivala autorima deklaracije da proglase nezavisnost, jer autori deklaracije nisu bili obavezani pravilima civilnih institucija uprave.

  Sudija Ovada je rekao da Sud ne može da prihvati argument da Rezolucija 1244 sadrži u sebi zabranu proglašenja nezavisnosti i istakao da je svrha Rezolucije da se uspostavi privremena prelazna uprava, ne odlučujući o konačnom statusu Kosova.

  MSP je zaključio da Deklaracija o proglašenju nezavisnosti nije prekršila ni ustavne okvire civilne uprave i ocijenio da šef UNMIK nije reagovao na donošenje deklaracije, što bi sigurno učinio da je smatrao da ona krši ustavne okvire.

  Ovakvo mišljenje MSP podržao je predsjednik Suda, Ovada, Abdul Koroma (Sijera Leone), On Šokat Al-Kasone (Jordan), Tomas Burgental (SAD), Bruno Sima (Njemačka), Roni Abraham (Francuska), Kenet Kit (Novi Zeland), Abdulkavi Jusuf (Somalija), Kristofer Grinvud (Velika Britanija) i Bernardo Sepulveda Amor (Meksiko).

  Protiv su bili potpredsjednik Suda, Peter Tomka, iz Slovačke, Muhamed Benjuna (Maroko), Leonid Skotnjikov (Rusija) i Antonio Augusto Kankado Trindade (Brazil). Kinez Ši Đujong nije glasao zbog proceduralnih pitanja.

  Savjetodavno mišljenje nije obavezujuće za države, ali će, kako su ocijenili stručnjaci, imati veliku pravnu težinu, ali i političku i moralnu.

  ---------------------------------------------------

  JEREMIĆ Izbegnuto suštinsko pitanje

  Međunarodni sud pravde izbegao je da se izjasni o suštinskom pitanju - da li su kosovski Albanci imali pravo na pokušaj secesije od Srbije, rekao je Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova Srbije

  On je poslje iznošenja savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde rekao da će Srbija nastaviti s principijelnom politikom i mirnom političkom borbom za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

  - Sledeći korak u ovom procesu je rasprava u Generalnoj skupštini koja će se održati u septembru u Njujorku i uveren sam da će prilikom izjašnjavanja biti potvrđena ispravnost politike Srbije - rekao je Jeremić.


  My picture!

Kategorije

Arhiva