Slavko Jovičić -

Ameriku zanima samo NATO

Autor sjovicicslavuj | 23 Jul, 2010 | read_nums (530)

  Autor: Mladen Kremenović   
  četvrtak, 22 jul 2010

  Dvojica američkih diplomata, Roderik Mur i Patrik Mun, koji najvjerovatnije dolaze na ključne pozicije američke administracije u BiH, mijenjajući Rafi Gregorijana, prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH, i Čarlsa Ingliša, ambasadora SAD u BiH, donijeće nešto noviji pristup jedne od najvećih svjetskih sila, koji će biti nešto umjereniji u odnosu na raniji period i odlazeću dvojicu diplomata. Procjena je to političara i analitičara u RS, koji su podsjetili da se Gregorijanu u američkoj administraciji najviše zamjeralo upravo nediplomatsko ponašanje, odnosno prilično otvoren rat s Vladom RS i premijerom Miloradom Dodikom.

  To je, između ostalog, rezultiralo i činjenicom da je Gregorijan u srijedu prilikom oproštajnog govora pred Skupštinom Brčko distrikta, ostao bez aplauza. Istovremeno procjenjuju da je umjereniji pristup SAD u BiH rezultat činjenice da uticaj Amerike u svijetu slabi u odnosu na raniji period, dok je pozicija Moskve u RS, Srbiji i na Balkanu znatno napredovala.

  ----------------------------------------------------------------

  Slavko Jovičić, poslanik u parlamentu BiH, rekao je da se nakon dolaska novih diplomata ništa neće desiti.

  - Moguće promjene koje se pominju pokazuju da SAD i dalje imaju interes za BiH, ali i cijelo područje bivše Jugoslavije. Njima je važno da ojačaju vlastite pozicije preko NATO struktura. Poznato je da su oni vodeći u toj Alijansi i da se piramida odlučivanja kreira kako Amerikanci kažu. Važno im je da Srbija uđe u NATO, naravno i BiH, Crna Gora i sve zemlje Balkana koje nisu ušle - kaže Jovičić i navodi da je to suštinski i najvažniji cilj Amerike. Prema njegovim riječima, bilo kakva rasprava o novoj diplomatiji SAD u BiH spada u domen prevelikih očekivanja iz Sarajeva, jer politički establišment u FBiH prilikom svake slične promjene ima nerealna očekivanja.

  - Uvijek su očekivali da će Amerikanci ovdje nešto narediti, promijeniti Ustav, učiniti sve po volji Sarajeva. Ta očekivanja su nerelana, jer svako ko poznaje politiku te zemlje dobro zna da nema drastičnih promjena u politici SAD. Amerikanci imaju svoj stalni interes, a to je da ojačaju poziciju, ne samo na Balkanu, nego i Evropi, kao balans sve snažnijoj Rusiji. Do prije nekoliko godina Rusiju uopšte nisu uvažavali, ali sada kada je jasno da Rusija izbija u prvi plan i da pokazuje interese na Balkanu, SAD jednostavno žele da zadrže dominaciju - istakao je Jovičić.

  On je prognozirao da bez obzira na to ko od američkih diplomata bude na pozicijima u BiH, kontinuitet politike SAD se nastavlja.

  - Istina, postoji svakodnevni lobistički uticaj bošnjačkih nevladinih organizacija u Kongresu SAD, da bi se stanje u BiH promijenilo u korist Bošnjaka. Amerikanci su napusitili takve težnje, pogotovo jer u prvi plan stavljaju Srbiju, kao glavnog partnera na Balkanu. Potpuno im je jasno da je to vodeća zemlja, naravno vodeći računa o svojim interesima, da bi Srbiju otrgnuli od zagrljaja Rusije. Zato je nepotrebno podizati euforiju zbog bilo kakve kadrovske promjene - ističe Jovičić.

  Osvrćući se na dosadašnji rad odlazećih diplomata, prvenstveno Gregorijana, Jovičić kaže da prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH za mnoge stavove, najvjerovatnije, nije imao podršku u Vašingtonu, ali su mu naruku išle okolnosti koje su u tim trenucima bile važne za SAD.

  - Odjednom je napravio zaokret prema RS želeći na svaki način da oslabi poziciju Srpske. Cijela njegova misija nije završena onako kako je htio, što je uostalom sudbina mnogih diplomata - naveo je Jovičić.

  --------------------------------------------------------

  Predrag Lazarević, politički analitičar, smatra da je u ovom trenutku nezahvalno prognozirati šta donose kadrovske promjene američke administracije u BiH, rekavši da je moguće da se radi o rutinskim tehničkim izmjenama.

  - Vjerovatno je da BiH, kao ni Balkan, nije pretjerano interesantna, pa su diplomate koji dolaze ljudi koji neće precijeniti položaj, ali ni potcijeniti. Veoma je moguće da je Gregorijan iskorišten, jer za mnoge stvari možda i nije imao saglasnost u SAD - istakao je Lazarević.

  ---------------------------------------------------------

  Mur i Mun uskoro u BiH

  Roderik Mur, koji je najvjerovatniji nasljednik Gregorijana, bio je ambasador SAD u Crnoj Gori, kao i zamjenik šefa misije u Američkoj ambasadi u Beogradu. Gregorijan iz BiH odlazi nakon 15 godina službovanja, praćen kontroverzama, jer ga vežu za kontakte s tajkunima, obavještajne poslove i zloupotrebu službenog aparata u svrhu privatnih obračuna s neistomišljenicima.

  Patrik Mun istovremeno je prijedlog Baraka Obame, američkog predsjednika, za novog ambasadora te zemlje u BiH. Prije nominovanja za poziciju u BiH bio je odgovoran za Avganistan, Pakistan, a bio je i zamjenik šefa Misije u Zagrebu.

  Gregorijan u Srebrenici

  Prvi zamjenik visokog predstavnika, Rafi Gregorijan, rekao je juče u Srebrenici da su oni koji poriču da se na ovom mjestu dogodio zločin i genocid prošlost i da im treba okrenuti leđa.

  On je tokom oproštajne posjete Srebrenici položio cvijeće na spomen-obilježje srebreničkim žrtvama u Memorijalnom centru Potočari, razgovarao s majkama Srebrenice i rukovodstvom opštine.

  Gregorijan je podsjetio da je u BiH došao kao pripadnik SFOR 1998. godine sa zadatkom da pomogne specijalnim snagama koje su radile na praćenju i hapšenju lica optuženih za ratne zločine. On je naveo da će nastaviti da radi sve što je u njegovoj moći kao čovjeka, kao građanina SAD i kao zvaničnika vlade, da osigura da pravda bude zadovoljena.

  Gregorijan je ponovio žaljenje što Ratko Mladić nije uhapšen tokom njegovog mandata i izrazio uvjerenje da će se on suočiti s pravdom, na ovom svijetu i na drugom.


  My picture!

Kategorije

Arhiva