Slavko Jovičić -

Cerić odbija da kaže gde su nestali milioni!

Autor sjovicicslavuj | 24 Jul, 2010 | read_nums (540)

   

  SARAJEVO 24. 07. 2010

  Krivična protiv Islamske zajednice BiH

  IZ BiH odbila da parlamentarnoj komisiji dostavi podatke gde je i na šta potrošila stotine miliona KM koje je dobila kao donacije. Komisija najavljuje krivične prijave protiv svih koji odbiju da dostave tražene podatke

  Jači od države...

  Poglavar IZ BiH Mustafa Cerić kaže da je crkva odvojena od države i da zato ne može da dostavi podatke o trošenju novca

  Rijaset Islamske zajednice BiH čeka krivična prijava ukoliko odbije da Istražnoj komisiji Predstavničkog doma Parlamenta BiH dostavi konkretne podatka kako je i na šta trošila stotine miliona KM, koje je prestanka od rata do danas dobila kao donacije!

  Ova komisija, naime, ima zadatak da utvrdi gde je nestalo više od 7,5 milijardi maraka stranih posleratnih donacija za koje postoje podaci da su ušle u BiH, ali nikada nije utvrđeno kako je taj novac potrošen! Komisija je suočena sa opstrukcijama ne samo IZ BiH, nego još nekih domaćih, ali i stranih organizacija i institucija, koje deluju u BiH. Sagovornici našeg lista iz komisije potvrdili su da je svima koji odbijaju saradnju poslata opomena pred tužbu i da će protiv svih, ukoliko odbiju da komisiji dostave podatke o trošenju, biti podnete krivične prijave Tužilaštvu BiH, ali i zahtev Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA) za pokretanjem istrage protiv njih.

  Nestale stotine miliona

  Najinteresantniji „konzument" stranih donacija je, kažu članovi ove komisije, upravo Islamska zajednica BiH. Pretpostavlja se da je preko IZ u BiH stiglo više stotina miliona maraka pomoći. Nemoguće je, međutim, utvrditi gde su pare završile, jer poglavar IZ Mustafa Cerić i njegovi saradnici te podatke kriju kao zmija noge.

  ------------------------------------------------------------

  Član komisije Slavko Jovičić Slavuj kaže za Press RS da niko ni približno ne može da proceni koliko je novca IZ BiH primila u proteklim godinama na ime donacija, niti u koje svrhe je taj novac potrošila. On upozorava da niko ne sme da osporava rad komisije i odbija da dostavi tražene informacije.

  - Postavlja se pitanje svrhe našeg rada, ako institucije i organizacije ne žele da nam daju podatke. IZ BiH je samo jedna od njih, ali može da posluži kao drastičan primer. Ko zna o kolikim ciframa se tu radi i kakvu pomoć je ta zajednica dobijala od islamskih zemalja vrlo čudnim kanalima - kaže Jovićić.

  On smatra da je taj novac uglavnom poslužio za izgradnju džamija.

  - To nije sporno, ali jeste problem ako je novac tražen na ime, recimo, pomoći bošnjačkim povratnicima, a onda potrošen za druge svrhe - kaže Jovičić.

  Početkom meseca Rijaset IZ BiH je saopštio da ne može dostaviti tražene podatke uz ocenu da zahtev komisije „nema utemeljenje u zakonskoj regulativi i da je u suprotnosti s unutrašnjom organizacijom, jedinstvom i važećim procedurama u IZ BiH".

  - IZ svoje aktivnosti i odnos prema državnim organima zasniva na Zakonu o slobodi vere i pravnom položaju crkava i verskih zajednica. Taj zakon nam garantuje unutrašnju autonomiju, slobodu rada i uređivanja svojih poslova - poručeno je iz IZ-a BiH.

  Manipulacije IZ BiH

  Jovičić, međutim, kaže da je prosto neverovatno da se IZ BiH poziva na odvojenost crkve od države, naročito ako se uzme u obzir da se poglavari IZ svakodnevno upliću u državne poslove i politička dešavanja

  - Kamo sreće da je IZ BiH odvojena od države. Onda zamenik poglavara IZ BiH Ismet Spahić ne bi mogao, niti smeo da poziva birače da ne glasaju za SNSD i slično. Ne može se biti odvojen od države kada se traže podaci o trošenju para, a biti deo državne politike kad se otvoreno pozivaju građani da ne glasaju za neku političku partiju - kaže Jovičić.

   ------------------------------------------------------------------

  Latić dobrovoljno želi da svedoči!

  Bošnjački pisac i jedan od bliskih saradnika Alije Izetbegovića sa kojim je osamdesetih godina bio u zatvoru Džemaludin Latić zatražio je od Istražne komisije za utvrđivanje trošenja donacija da svedoči na narednoj njenoj sednici. On želi da kaže sve što zna o nelegalnom trošenju donacija, koje su posle rata stizale u BiH. Latić je, inače, i kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsedništva BiH na predstojećim izborima.

  Jovičić smatra da je Latić osoba koja je dobro upoznata s dešavanjima u FBiH i visokim bošnjačkim strukturama i da će njegovo svedočenje biti korisno.

  ------------------------------------------------------------------------

  Član komisije Mirko Okolić objašnjava da sve institucije i organizacije imaju obavezu da odgovore na nekoliko desetina pitanja u specijalnom upitniku koji im je poslat.

  - Poslali smo upitnike na oko 1.000 adresa i još uvek čekamo odgovore. Na naše dopise nisu odgovorile čak ni pojedine strane ambasade. Neke su nam poručile da se za podatke o trošenju donacija obratimo onima koji su te donacije dobili - kaže Okolić.

  ---------------------------------------------------------------------

  Podsetimo, Press RS je pre tri meseca pisao o tome kako rad komisije opstruišu određene strukture iz FBiH, a da sa mnogih adresa od kojih je komisija tražila informacije nije stigao nikakav odgovor.

  fakti

  * Komisija za istraživanje iznosa i načina trošenja donacija za obnovu BiH utvrdila da je BiH dobila 15 milijardi KM kao donacije

  * Komisija utvrdila na šta je potrošeno 7,2 milijarde KM

  * Nema podataka gde je i za šta potrošeno preostalih 7,5 milijardi KM

  * Izveštaj o radu komisije dostavljen i Tužilaštvu BiH, ali nikakva istraga nije pokrenuta

  Ž. MARKOVIĆ


  My picture!

Kategorije

Arhiva