Slavko Jovičić -

Bošnjaci traže zabranu četničkog pokreta, pa tek onda vehabija

Autor sjovicicslavuj | 22 Jul, 2010 | read_nums (516)
  Četvrtak, 22 Srpanj 2010

  SARAJEVO - Iako predstavnici SNSD-a traže hitno usvajanje prijedlog dopuna Kaznenog zakona BiH, kojima se traži zabrana vehabijskog i selefijskog pokreta, bošnjačke stranke smatraju kako se radi tek o jednom od predizbornih trikova vladajuće stranke iz SNSD-a. Cilj izmjena je, tvrde bošnjački političari, prikupljanje političkih bodova i navodna skrb za sigurnost države BiH, dok se istodobno nije učinilo mnogo na stvaranju klime koja bi omogućila sigurniji ambijent u zemlji.

  -----------------------------------------------------

  Zastupnik stranke za BiH Adem Huskić, pored činjenice da neće podržati prijedlog SNSD-a, objašnjava kako je ovo potez koji ima za cilj dobivanje predizborne podrške te je usmjeren “uveseljavanju najradikalnijih stanovnika RS-a”.
  Nisu principijelni

  Kolega Dragao Kalabić bi trebao, da je dosljedan, pokrenuti inicijativu za zabranu ravnogorskog četničkog pokreta. Njegov prezimenjak Nikola je naime uhvatio Dražu Mihajlovića i predao ga komunistima, naglasio je Huskić. A kada su u pitanju vehabije, Huskić misli kako to pitanje treba prepustiti nekim drugim službama.
   ---------------------------------------------------------
  Istodobno, predsjednik Kluba Bošnjaka u državnom Domu naroda Hazim Rančić (SDA) teško vjeruje u iskrenost SNSD-a povodom ovog pitanja.

  - Kada analizirate rad Parlamenta i vidite koje su sve zakone oborili, vidjet ćete da nisu istinski opredijeljeni za izgradnju BiH i njenih institucija. Koliko je puta oboren Zakon o zabrani fašističkih i neofašističkih organizacija ili drugi zakoni koji su u izravnoj vezi s borbom protiv organiziranog kriminala, terorizma, korupcije, upravljanja granicom i trgovine drogom, pojasnio je Rančić, koji podsjeća da se radilo o prijedlozima stručnjaka iz sudova i Tužiteljstva BiH, SIPA-e OSA-e i Granične policije. U praksi se kroz niz promjera, upozorio je, može vidjeti tko je za istinsku borbu protiv svih navedenih zala, a tko u dnevno-političke svrhe predlaže ovakva rješenja.
  - Oni možda cijeli slučaj iz Bugojna koriste u korist svoje predizborne kampanje, naveo je Rančić, istaknuvši kako su se srpski članovi povukli s posljednje sjednice Povjerenstva za obranu i sigurnost na kojoj su se predlagale konkretne mjere u borbi protiv terorizma.

  ---------------------------------------------------
  Maksimalne kazne

  I sam zastupnik SNSD-a Slavko Jovičić ne vjeruje kako će bošnjačke kolege u Parlamentu podržati njihov prijedlog, jer će se odmah javiti zastupnici iz, primjerice, SDP-a i tražiti zabranu ravnogorskog pokreta. No, Jovičić napominje kako upravo vehabijski pokret čini veliku štetu Bošnjacima u BiH, a onda i svim ostalim građanima i narodima.


  - Drugi problem je i što naše službe ne shvaćaju ozbiljno ovu tematiku, upozorio je Jovičić, koji i dalje misli kako je jedno od rješenja uvođenje maksimalnih kazni za počinitelje terorističkih djela. Inače SNSD-ov prijedlog traži potpunu zabranu vehabijskog i selefijskog pokreta te kazne zatvora od jedne do pet godina onima koji sudjeluju u njihovim aktivnostima ili im pružaju materijalno-financijsku pomoć.

  -----------------------------------------------------
  Stvoreni mladi teroristi

  Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je da u BiH nema jedinstvene političke volje za obračun s teroristima, zbog čega zemlja postaje leglo terorista, čije su aktivnosti prijetnja ustavnom poretku i sigurnosti građana BiH, ali i cijeloj Europi.
  - Terorizam je dugoročna opasnost svugdje u svijetu, posebno u BiH i ovom dijelu Europe. Obavještajne i sigurnosne agencije u BiH imaju precizne podatke o terorističkim aktivnostima i siguran sam da te podatke imaju i strane obavještajne službe, rekao je Radmanović, pojasnivši kako se opasnost od terorizma u BiH razvija od proteklog rata, te da su sustavnim radom terorističkih skupina stvoreni mladi teroristi u BiH.

  Piše: Dario Pušić


  My picture!

Kategorije

Arhiva