Slavko Jovičić -

Vehabije pratile Dodika

Autor sjovicicslavuj | 27 Jun, 2010 | read_nums (473)
  Petak, 25 Lipanj 2010

  BANJA LUKA - Obavještajne službe iz regije upozorile su kako pripadnici radikalnog islamskog pokreta vehabije prate kretanje premijera RS-a Milorada Dodika, objavili su mediji u Republici Srpskoj. Prema navodnom operativnom izvješću od 26. prosinca prošle godine, petorica vehabija, jedan civil bez brade kao i jedna žena pokrivenog lica u tradicionalnoj islamskoj odjeći tog su istog dana nadzirali i snimali dolazak Dodika u Prijedor, gdje se održavao stranački skup SNSD-a.

  Obavještajne su službe došle čak i do identiteta osoba koje su nadzirale Dodika, a mediji iz RS-a objavili su i imena nekih od njih čije je prebivalište na području Zenice i Sanskog mosta. Inače, isti izvori tvrde kako se ova skupina dovodi u vezu s osobama koje sigurnosne službe od ranije prate zbog bliskosti s terorističkim pokretima.

  Stranački skup

  Navodno, tog 26. prosinca spomenute su osobe izvršile snimanje dolaska kolone vozila s premijerom, raspored pratnje i ulazak Dodika u objekt u kojem se održavao stranački skup. Prema opisu događaja, koji je zabilježen u izvješću, petorica vehabija bila su raspoređena na parkingu iza hotela “Prijedor” gdje se održavao skup i na svim prilazima do objekta, dok je viši muškarac u smeđem odijelu i bez brade snimao kamerom, a kasnije mu se pridružila i opisana muslimanka.

  Nismo vidjeli ništa

  Obavještajne su  službe došle do podatka da je navedena skupina taj dan koristila  kombi transporter. Iako je tog dana bio ispred hotela Prijedor, izvršni tajnik SNSD-a Rajko Vasić za naš list kaže kako nije primijećeno ništa sumnjivo što bi ukazivalo na to da se Dodik nadzire. No, što rade obavještajne službe, ne znam. Sve je moguće, kazao je Vasić kazavši kako postoji mogućnost da se premijer RS-a zaista nadzirao. Uostalom, ne radi se o običnom političaru koji hoda neprimijećen, zaključio je Vasić.

  ----------------------------------------------------------------------

  Član Povjerenstva za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije u BiH Slavko Jovičić nema saznanja o navedenom izvješću, ali ipak ostavlja mogućnost da je bilo praćenja i nadziranja. Inače, pokret vehabizma prilično je izražen u BiH, a u tom kontekstu većina izvješća međunarodnih institucija koje se bave sigurnosnim pitanjima u pravilu se dotakne i vehabija u BiH

  Gornja Maoča

  Najveća akcija usmjerena protiv vehabija bila je lanjska operacija u selu Gornja Maoča. Tada su iz Federalne uprave policije u javnost izašle informacije da su vehabije od 2002. do 2010. djelovanjem u okviru zajednice organizirali zločinačku organizaciju čiji je cilj bio da upotrebom ili prijetnjom uporabe fizičke sile pokušaju promijeniti ustavni poredak BiH ili da svrgnu njezine najviše institucije, te da na isti način pokušaju odcijepiti dio teritorija BiH.

  Piše: I. Marić


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva