Slavko Jovičić -

Спорни члан 48. спречава усвајање закона о попису

Autor sjovicicslavuj | 18 Jun, 2010 | read_nums (439)

  Datum: 18.06.2010
  Autor: Ведрана Кулага

  БAЊAЛУКA - Спорни члан 48. у Приједлогу закона о попису становништва и станова у БиХ, којим се прописује да ће се за расподјелу власти користити резултати из 1991. године све до коначног спровођења Aнекса седам Дејтонског споразума, од почетка ствара проблеме и мислим да због тога закон неће бити усвојен.

  Спорни члан 48. спречава усвајање закона о попису

  Казао је ово "Гласу Српске" директор IPSOS Strategic Marketinga Драгиша Бјелоглав, који је бивши тим лидер Европске комисије за припрему пописа у БиХ.

  - Од самог почетка била је спорна идеја како користити резултате пописа из 1991. године. Било би добро да се о оваквим стварима уопште и не расправља јер закон регулише методологију прикупљања, обраде и публиковања података и то мора бити усаглашено са међународним нормама, а све остало би требало одвојити у посебан закон, уз договор водећих политичких странака - рекао је Бјелоглав.

  Додао је да сама чињеница што је спорни члан 48. стављен у Приједлог закона доводи закон у одређене проблеме.

  - Како ће се подаци из пописа употребљавати није ствар закона о попису. Пописи нису намијењени политичарима, него се раде због привреде, економије и праћења социолошког развоја. Како ствари стоје, чини ми се да закон неће проћи - рекао је Бјелоглав.

  -------------------------------------------------------------

  Посланик у Парламенту БиХ Мирко Околић каже да није сигуран у ком правцу ће се одвијати амандманска фаза закона о попису становништва у БиХ.

  - Неће ме изненадити ако странке из ФБиХ и даље буду инсистирале на одредбама које нису потребне, са намјером да се закон сруши, и он ће бити срушен. Може се десити и да међународна заједница изврши притисак на њих и да им стави до знања да је закон о попису такав да га не треба политизовати, јер је оно што они траже чиста политика - рекао је Околић.

  ------------------------------------------------------

  Шеф Клуба посланика СНСД-а у Парламенту БиХ Драго Калабић казао је да остаје да се у амандманској фази покушају ријешити неке ствари и поправити ситуација.

  - До закона ћемо доћи ако буде воље за то, јер је важан за БиХ - рекао је Калабић.

  --------------------------------------------------------

  Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Славко Јовичић казао је да је ова странка настојала да се сви закони који су у интересу БиХ донесу, али да буду у складу са Уставом.

  - Попис је добио сасвим друге димензије. Од бошњачких странака чули смо да неће прихватити ништа, неки ни ријечи, а неки амандмане. Закон о попису становништва БиХ 30. јуна, иако сви рокови касне, неће бити усвојен зато што политичке странке из БиХ не желе да прихвате реалност - сматра Јовичић.

  Посланици Представничког дома Парламента БиХ у сриједу су у првом читању усвојили Приједлог закона о попису становништва, који сада иде у амандманску фазу. Против је гласало седам посланика Странке за БиХ.

  -----------------------------------------------------------

  Посљедице

  Бјелоглав је истакао да, ако закон о попису становништва у БиХ не буде усвојен, земља ће остати позната по томе да нема податак о просјечном броју становника.

  - Толико је миграција било у БиХ да би и највећем стручњаку било тешко да одреди просјечан број становника. Замислите једног страног инвеститора који треба да дође и улаже у БиХ, односно у држави о којој не зна ни колико има становника, чиме је аутоматски не може релевантно упоредити са осталим земљама - рекао је Бјелоглав.

  LINK/.glassrpske./vijest/novosti/

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva