Slavko Jovičić -

Бошњацима марама важнија од безбедности

Autor sjovicicslavuj | 18 Jun, 2010 | read_nums (567)

  У БиХ обновљене полемике које су вођене још у време СФРЈ због Закона о забрани ношења зара и фереџе
  Ношење никаба, који покрива целу главу сем очију,забрањено још у време СФРЈ
  Фото АФП

  Од нашег дописника

  Сарајево,  јуна – Бошњакињи Маиди Бурајић, репрезентативки БиХ у каратеу, није дозвољен наступ на Европском првенству у Београду, јер је имала мараму на глави, што није у складу са правилима Међународног олимпијског комитета која су добро позната, како њој, тако и њеним тренерима и стручном руководству репрезентације Босне и Херцеговине. Овај „случај” сарајевска штампа представила је као „скандал у Београду”, док га Бурајићева назива „дискриминацијом”.

  „У Београду сам свашта очекивала, али ово не. Ово је за мене дискриминација”, изјавила је Бурајићева „Дневном авазу”, признавши да је одбила и понуђени компромис да „у салу уђе с маром на глави а да је скине на борилишту”, јер је то, како је казала, за њу понижење.

  -----------------------------------------------------------------------------

  Логику да је забрана ношења мараме на јавним местима „дискриминација” и атак „на људска права” следе и представници Бошњака у парламенту БиХ због чега се и противе доношењу закона о забрани ношења одеће која онемогућава идентификацију. Предлог овог закона у парламентарну процедуру упутио је Клуб посланика СНСД-а у Представничком дому и о њему ће се расправљати на првом наредном заседању.

  „Закон ће пасти, јер га неће подржати бошњачки посланици”, процењује посланик Славко Јовичић и најављује да ће предложити Народној скупштини РС да она усвоји идентичан закон који би се примењивао само на подручју Републике Српске.

  Тврдње које долазе из бошњачких кругова да је „иницијатива СНСД-а усмерена против једног народа”, да представља „удар на ислам”, Јовичић одбацује и понавља да је основни мотив за доношење закона „повећање безбедности”, с обзиром на „све чешће проблеме полиције са особама које је немогуће идентификовати због потпуно покривеног лица”. Недопустиво је, наглашава он, да „у институцијама БиХ раде особе које су потпуно забрађене”.

  ---------------------------------------------------------------------

  Предлагач спорног закона, посланик Драго Калабић позива се на искуства других земаља које су „забраниле ношење фереџе и бурки”, након што су њихове безбедносне агенције упозориле да „не могу да воде квалитетну борбу против тероризма уколико немају могућност да у сваком тренутку идентификују сваку особу”.

  „Ако је ово једини простор у Европи где ће се гајити вредности које представљају опасност, онда Бошњаци морају да се суоче с тим. Ако су у Турској забрањене фереџе, зашто не би биле забрањене и у БиХ”, пита се Калабић.

  ------------------------------------------------------------

  Професор уставног права Касим Трнка недавно је, коментаришући иницијативу СНСД-а, подсетио да је у БиХ још 1950. године донесен Закон о забрани прекривања лица на јавном месту који никада није стављен ван снаге, а који, сматра он, „не би требало примењивати”.

  „Не може се селективно бирати, па само један закон примењивати, а остале игнорисати. Ако би се један овакав закона, као што је овај о забрани ношења зарова и фереџа, примењивао, онда би требало да се примењују и закони о празницима, те бројни други”, упозорио је Трнка, мислећи, највероватније, на све законе који су донесени пре 60 година.

  Они који више памте сећају се да се о Закону о забрани ношења зара и фереџе полемисало и у време социјализма. Један од уважених и познатијих сарајевских академских професора, иначе Бошњак, и тада је тврдио да „овај закон није ослободио жене муслиманке, него их је заробио”, јер оне и даље, како то он објаснио, „носе зар у својој кући и скидају га само кад излазе на улицу”.

  Душанка Станишић

  Tekst objavljen na portalu politika.rs/rubrike/region/Boshnjacima-marama-vaznija-od-bezbednosti.sr.

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva