Slavko Jovičić -

Incko, smeni Mujezinovića!

Autor sjovicicslavuj | 17 Jun, 2010 | read_nums (669)

   

  BANJALUKA 17. 06. 2010

  Porodice srpskih žrtava u Sarajevu traže od šefa OHR-a da smeni federalnog premijera zbog tvrdnje da neće da pokrene formiranje komisije za utvrđivanje istine o stradanju sarajevskih Srba i traženje nestalih

  BONSKA OVLAŠĆENJA SAMO ZA SRBE... Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH

  Porodice nestalih Srba iz Sarajeva traže od visokog predstavnika Valentina InckaMustafu Mujezinovića da smeni premijera Federacije zbog omalovažavanja srpskih žrtava.

  Podsetimo, Mujezinović je navukao gnev porodica nestalih bahatom tvrdnjom da mu ne pada na pamet da pokrene formiranje komisije za utvrđivanje istine o stradanju Srba u Sarajevu. Federalni premijer time je veoma drsko poručio ne samo da ne poštuje žrtve, već i da ne zarezuje ni Ustavni sud BiH, koji je i odlučio da se pokrene proces traženja nestalih sarajevskih Srba.

  VREĐA ŽRTVE... Mustafa Mujezinović, premijer Federacije BiH
   

  - Ništa nisam uradio po tom pitanju i neka taj problem rešava ko hoće - poručio je bahati Mujezinović, odgovarajući na pitanje kada će biti formirana komisija za utvrđivanje istine o stradanju Srba u Sarajevu.

  -----------------------------------------------------------------------

  Prete blokadom Vlade FBiH

  Mirko Vranić, predsednik Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila u Istočnom Sarajevu, poručio je da će predstavnici te organizacije uskoro blokirati zgradu Vlade Federacije u Sarajevu ukoliko Mujezinović ne ispoštuje odluku Ustavnog suda BiH i ne formira komisiju za ispitivanje zločina nad sarajevskim Srbima.

  - Želimo da se dokažu zločini nad Srbima u Sarajevu i da se pronađu nestala tela, ne sporeći to pravo predstavnicima Hrvata i Bošnjaka. Sarajevo nije druga, već prva Srebrenica i nedopustivo je i nenormalno da se premijer Mujezinović ovako ponaša i daje izjave da ne želi ništa da učini - upozorio je Vranić.

  On je podsetio i na nerad i opstrukciju u komisiji, koju je pre četiri godine formirao Savet ministara BiH.

  - Oni su potrošili više od 300.000 KM i ništa nisu uradili. Ako ni Vlada Federacije BiH uskoro ne preduzme korake da se ispoštuje odluka Ustavnog suda BiH, mi ćemo podneti apelaciju Sudu u Strazburu - ustvrdio je Vranić.

  -----------------------------------------------------------------

  Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH i bivši logoraš Slavko Jovičić Slavuj kaže da Mujezinovićev ignorantski odnos prema odluci Ustavnog suda BiH pokazuje koliko bošnjački politički i državni vrh poštuje državu u koju se zaklinje. Prema njegovim rečima, to je i najbolji dokaz koliko bošnjačka elita beži od činjenice da su tokom proteklog rata širom Sarajeva postojali logori iz kojih su Srbi odvođeni na put bez povratka.

  Jovičić podseća da je pre šest godina u ime 110 porodica nestalih sarajevskih Srba podneo apelaciju Ustavnom sudu BiH, tražeći da rasvetli sudbinu njihovih najbližih.

   - Ustavni sud BiH je 27. maja 2005. godine doneo konačnu, obavezujuću i izvršnu odluku i Vladi Federacije BiH naložio da u roku od 30 dana apelantima dostave sve dostupne i raspoložive informacije o članovima njihovih porodica nestalih u toku rata. Punih pet godina traje ta agonija i niko ni prstom nije mrdnuo da to pitanje reši. Mujezinović je poslednjom izjavom prelio čašu bahatog i ignorantskog odnosa prema sudbini nestalih Srba i zato njihovi potomci traže od šefa OHR-a da ga smeni sa funkcije na kojoj se nalazi - kaže Jovičić.

  On dodaje da je Ustavni sud BiH 27. maja 2006. ovaj predmet dostavio Tužilaštvu BiH, jer je neizvršenje odluke Ustavnog suda krivično delo. Međutim, ni tužilaštvo do sada nije uradilo ništa.

  - Protiv tadašnjeg premijera Federacije, sada pokojnog Ahmeta Hadžipašića, i predsednika federalne komisije za traženje nestalih Amora Mašovića u aprilu 2006. podneo sam krivičnu prijavu zbog neizvršavanja odluke Ustavnog suda BiH, ali ni to nije dobilo epilog - ogorčen je Jovičić.

  -----------------------------------------------------------------------

  Košarac: Ne odustajemo od zahteva!

  Staša Košarac, šef Koordinacionog tima Vlade RS za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih, najavio je da će vlasti Srpske nastaviti da pritiskaju Vladu Federacije da se utvrdi istina o stradalim sarajevskim Srbima.

  - Apelujemo da se potpuno ispoštuje odluka Doma za ljudska prava u vezi s tim pitanjem. Od Tužilaštva BiH, takođe, tražimo da konačno počne da procesuira krivične prijave za ratne zločine nad sarajevskim Srbima. To su zahtevi od kojih nikada nećemo odustati. Posedujemo sve veći broj dokaza da je cilj bošnjačkih vojnih i političkih struktura bio da se sistematski uništi srpski narod u BiH, posebno u Sarajevu, gde tražimo da se podigne spomenik koji će upozoravati na vreme kada su u tom gradu masovno ubijani Srbi - naglasio je Košarac.

  ----------------------------------------------------------------------

  Tužilaštvo sprovodi istragu

  Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da je ova institucija naredila da se sprovode istraga o tome ko blokira sprovođenje odluke Ustavnog suda, koji joj je dostavio rešenje o neizvršenju odluke tog suda.

  - Tužilaštvo BiH sprovodi istragu u tom predmetu. Ali, to je kompleksno pitanje, jer je veoma teško utvrditi ko je odgovoran za nečiji nestanak tokom rata - kaže Grubešić.

  ---------------------------------------------------------------

  fakti

  * Udruženje porodica poginulih i nestalih civila sarajevsko-romanijske regije i Gradska organizacija logoraša Srpsko Sarajevo 24. februara 2004. godine pred Ustavnim sudom BiH pokrenuli inicijativu za utvrđivanje istine o stradanju Srba na području Sarajeva

  Tada je podnesena 71 apelacija za nestala lica, a 21. maja iste godine dopunjena sa 39 novih apelacija

  Ustavni sud BiH 27. maja 2005. godine naložio Vladi FBiH i Vladi RS da u roku od 30 dana apelantima dostave sve informacije o članovima njihovih porodica

  * Posle tačno godinu dana, Ustavni sud BiH je doneo rešenje o neizvršenju sudske odluke i prosledio je Tužilaštvu BiH

  D. MOMIĆ - Z. ŽUŽA


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva