Slavko Jovičić -

SIPA да утврди гдје су примаоци донација

Autor sjovicicslavuj | 15 Jun, 2010 | read_nums (581)

  Datum: 15.06.2010
  Autor: Жељка Домазет

  СAРAЈЕВО - У БиХ су долазиле милијарде марака донација, а да нису прокњижене и евидентиране, донатори и надлежне институције не достављају податке о донацијама, а све се до краја мора истражити.

  SIPA да утврди гдје су примаоци донација

  Истакнуто је то на јучерашњој сједници Истражне комисије за утврђивање трошења донаторских средстава која су у БиХ пристигла од 1996. године до данас, а која је упутила дописе на 4.000 адреса домаћих и међународних институција да им доставе податке о донацијама и до сада добила одговоре само од четвртине тих институција.

  Такође се комисији вратило 265 дописа због непознате адресе или чињенице да је та институција или организација угашена.

  Комисија је донијела закључак да се путем јавног огласа покуша доћи до ових институција, а у случају да се ни послије тога не јаве да се обавијести SIPA и утврди гдје се примаоци или донатори тренутно налазе и каква је њихова судбина.

  -------------------------------------------------------

  Предсједавајући комисије Сефер Халиловић рекао је да су институције ФБиХ добиле 5,7 милијарди КМ донација и да је ријеч о подацима до којих је дошла Истражна комисија за утврђивање трошења донаторских средстава федералног Парламента.

  - Комисија практично ради конкретне послове тек од фебруара када су јој одобрена средства за рад, а свакодневно пристижу одговори који ће јавности бити презентовани на сљедећој сједници за петнаестак дана - казао је Халиловић.

   ----------------------------------------------------------------

  На јучерашњој сједници презентовани су подаци које је комисији доставила Централна банка БиХ. У извјештају који је окарактерисан као непрецизан, презентовани су само износи донација које је добила ова институција од око 17 милиона марака, док за друге институције које су отварале жиро-рачуне преко ЦБ БИХ нису достављени подаци.

  ---------------------------------------------------------

  Вицегувернер Централне банке Aнкица Колобарић је казала како ЦБ БиХ подржава рад ове комисије и да Централна банка не бјежи од презентовања података, али да нису сигурни у прецизност износа који су се сливали као донације на рачуне појединих институција.

  Додала је да су поједина министарства и институције отварале жиро-рачуне у банкама у иностранству и да им за такве ствари није требала сагласност Централне банке.

  --------------------------------------------------------------

  Члан комисије Славко Јовичић је рекао да је према подацима којима се незванично оперише БиХ од 1996. године на име донација добила више од 40 милијарди марака од чега је Републици Српској припало мање од два одсто средстава.

  - Подаци ЦБ БиХ нису они које је комисија тражила, а став те институције како је потребно прибавити сагласност да би се доставили подаци за друге институције које су отварале жиро рачуне преко ЦБ БиХ није оправдање - казао је Јовичић. Додао је да ако Централна банка не достави податке и за друге институције онда је то опструкција.

  - Подаци да су многа министарства имала нелегалне рачуне у другим државама нису ништа друго до лоповлук - казао је Јовичић.

  -------------------------------------------------------------

  ЕУ и Куркулас

  На јучерашњој сједници расправљало се и о одговорима које је ова комисија добила од Европске уније и Димитриса Куркуласа.

  - Од ЕУ и Куркуласа очекујемо да својим примјером покажу како се то ради у Европи, а не да нас упућују на Министарство финансија БиХ. Начин на који су нам доставили одговор не охрабрује, него обесхрабрује. Од УН такође очекујемо да буду конкретнији као што је била конкретна Aмбасада СAД која је прецизирала да је од 1996. до 2001. године БиХ донирала око милијарду петсто седамдесет милиона долара - казао је Сефер Халиловић.

   

1 Komentari & 0 Trekbekovi od "SIPA да утврди гдје су примаоци донација"

  Sporazumom u Dejtonu obustavljen je oružani dio sukoba, ali je nastavljen tihi, podmukli verski rat koji traje već vekovima....Srbi, a čini mi se ni Hrvati, neće dozvoliti da ih Bošnjaci majorizuju i nadglasavaju..BiH je prazna ljuštura u kojoj je sve fingirano, ta zemlja preživljava samo da bi se trećerazredni međunarodni službenici vježbali na njoj i da bi se regionalna pažnja odvlačila stalnim potenciranjem BiH.

  Autor Stefan 25 Jun 2014, 21:28
Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva