Slavko Jovičić -

Sudbina 50 milijardi maraka donacija i dalje nepoznata

Autor sjovicicslavuj | 9 Jun, 2010 | read_nums (599)

  srijeda, 09 jun 2010

  Istražna komisije parlamenta BiH za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava 15. juna trebalo bi da razmatra informacije po upitniku kojeg su poslali na 10.000 adresa, a u kojem bi trebalo da budu pohranjeni svi podaci o donacijama u BiH od 1996. godine pa do danas.

  Rekao je ovo za "Fokus" Slavko Jovičić, član Istražne komisije i dodao da je do sada stiglo nekoliko stotina odgovora, a da mnoge nevladine organizacije nikada neće ni odgovoriti, jer su ugašene i teško im je ući u trag.

  - Među njima je veliki broj stranih organizacija koje su na taj način pridobijale korist za sebe i one ljude iz BiH koji su im omogućavali takvo djelovanje. Mi do kraja ovog mandata nećemo završiti taj posao.

  Parlament BiH treba da bude u funkciji samo diktiranja tempa realizacije donesenog zaključka, a da istražni organi, SIPA i Tužilaštvo pokrenu istražne radnje o više od 50 milijardi maraka koje su ušle u BiH - rekao je Jovičić.

  Jovičić je naglasio da će svi dobijeni podaci biti proslijeđeni Tužilaštvu BiH, za koje smatra da je zajedno sa SIPA to trebalo uraditi do sada.

  On ističe da je preko 98 odsto doniranih sredstava zadržano u Federaciji, a da je RS dobila svega nešto više od jedan i po odsto.

  Jovičić smatra da se zbog toga, iz Sarajeva najviše opstruiše, naročito ako se zna da donirana sredstva nisu mogli uzeti građani koji nisu na nekoj od funkcija ili bliski vlasti.

  - Odlučili smo da pozovemo i guvernera Centralne banke BiH, Kemala Kozarića, jer je veliki broj donacija upravo išao preko Centralne banke BiH - rekao je Jovičić naglasivši da im je u radu mnogo koristio izvještaj Istražne komisije u ranijem sastavu, jer se došlo do podataka kojima se može opravdati sedam i po milijardi maraka.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva