Slavko Jovičić -

ИНСТИТУЦИЈАМА ФБиХ ОКО 5,7 МИЛИЈАРДИ ДОНАЦИЈА

Autor sjovicicslavuj | 15 Jun, 2010 | read_nums (529)

          САРАЈЕВО, 15. ЈУНА /СРНА/ - Институције Федерације БиХ /ФБиХ/ добиле су око 5,7 милијарди КМ донација од 2006. године, о чему су обавијестиле Истражну комисију за утврђивање трошења донаторских средстава Представничког дома парламента БиХ - рекао је данас предсједавајући Комисије Сефер Халиловић.

         Ова комисија послала је 4.000 дописа институцијама, невладиним организацијама, разним агенцијама и установама, али 265 дописа није уручено због непостојања адресе или организације.

          Комисија је на данашњој сједници донијела закључак да се путем огласа покуша доћи до ових 265 институција и организација, те да би, ако се ни тада не јаве, требало укључити Сипу да утврди гдје се ти примаоци донација налазе.

          Халиловић је нагласио да је око 1 000 корисника донација одговорило и да још стижу одговори, који ће бити презентовани на наредној сједници.

          "Сигуран сам да ћемо наћин начин да добијемо тражене податке", рекао је он и додао да су на данашњој сједници закључили да се обрате поново Централној банци БиХ у којој је највећи број донација евидентиран, да би могли упоредити са подацима министарстава и других институција колико су тачне информације.

          Он је рекао да очекује од Централне банке да не прави опструкцију и не отежава посао и да не доводи себе и Комисију у неугодну ситуацију.

          "Од ЕУ и Димитрија Куркуласа очекујемо да својим примјером покажу како се то ради у Европи, а не да нас упућује на Министарство финансија и трезора БиХ. Начин како су нам сада одговорили не охрабрује нас него нас обесхрабрује", рекао је он и додао да и од УН-а очекује да буду конкретнији, као што је била конкретна Америчка амбасада која је саопштила да је од 1996. до 2001. године донирала око милијарду и петсто седамдесет милиона долара.
          Халиловић је рекао да ће Комисија поновити захтјев Европској комисјји и УН-у.

          Према његовим ријечима, немају тачан податак колико је донација дошло у БиХ, али се нада да ће на наредној сједници за десет до петнаест дана имати прецизније податке.

  ---------------------------------------------------------------

          Члан Комисије Славко Јовичић је истакао да је према незваничним подацима у БиХ од 1996. године стигло више од 40 милијарди КМ донација, од чега у РС нешто мање од два одсто.

          Јовичић је рекао да подаци Централне банке БиХ нису они које је Комисија тражила и не прихвата образложење да је за добијање тражених података потребна сагласност неког министарства или институције.

          "Чули смо и информацију да су многа министарства имала и нелегалне рачуне у другим државама", рекао је он и додао да њега не интересују легална средства већ "лопови и мафија која је опљачкала овај народ".

          Према његовим ријечима, Централна банка може да има те податке.

          "Постоје опструкције, јер се зна ко је у то вријеме био на политичким јавним функцијама и могао да дијели средства, не питајући никога. Највећи лоповлуци су се одвијали од 1996. до 2002. године", рекао је он и додао да нису само у питању домаће институције, већ и међународне организације, невладине организације које су овдје дошле да перу новац, а сада су угашене.

          Јовичић је рекао да ће учинити све, ако треба формирати и невладину организацију, ако не буде политичар, да се стане у крај лоповима и мафији.

  ------------------------------------------------------------

                 Вицегувернерка Централне банке БиХ Анкица Колобарић је нагласила да је Централна банка отворена и транспарентна институција и да се не ради ни о каквој опструкцији.

          Она је додала да су доставили списак донација које је добила Централна банка као институција и то је око 17 милиона КМ за побољшање рада институције.

          Колобарић је подсјетила да они подржавају рад ове комисије и не бјеже од давања података, али нису сигурни у постотним износима које су то донације које су се слијевале на рачуне министарстава.

          "Ти подаци које тражи Комисија се морају прикупити из више извора и упоредити са подацима Централне банке БиХ ", рекла је она.

  -------------------------------------------------------------

          Члан Истражне комисије Денис Бећиревић је нагласио да је врло битно да ова комисија заврши започети посао, јер је у БиХ према подацима Министарства спољне трговине и економских односа БиХ дошло близу 14 милијарди КМ, а касније је речено око 7,2 милијарде КМ и задатак Комисије је да то утврди.

          "Имамо ситуацију да су у БиХ дошле милијарде КМ, а да нису прокњижене и евидентиране и да су према незваничним подацима исламске земље упутиле у БиХ око осам милијарди КМ као помоћ БиХ", рекао је он и додао да се све мора до краја истражити.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva