Slavko Jovičić -

Под опструкцијом истрага о „прању” донација

Autor sjovicicslavuj | 9 Jun, 2010 | read_nums (530)
  Славко Јовичић, из парламентарне Комисије за истраживање трошења донаторских средстава, каже да су „опрани” енормно високи износи новца

  Већина донација отишла у Сарајево Фото Бета

  Од нашег дописника

  Сарајево, 8. јуна – Тврдње аналитичара да је Босна и Херцеговина земља која је у досадашњој историји, по становнику, добила највећу међународну помоћ никада нису потврђене, али ни демантоване. И даље се, углавном, спекулише да је међународни новац, намењен за послератну обнову БиХ, злоупотребљен и да су милијарде долара завршиле у приватним џеповима.

  „У БиХ је стигло између 40 и 50 милијарди долара и да није било злоупотребе, у заједничкој режији појединих страних донатора и домаћих моћника, могло је бити обновљено све што је порушено током рата, не само стамбени, него и привредни објекти”, каже посланик и члан парламентарне Комисије за истраживање трошења донаторских средстава Славко Јовичић.

  Највећи износ донираног новца, тврди он, стигао је у Сарајево, око 98,5 одсто, и њим је располагао тадашњи највиши бошњачки политички врх којем су припадали и неки тренутно актуелни политичари који опструишу сваки покушај утврђивања истине о судбини међународних донација. Многи од њих данас су богати људи.

  Јовичић је сигуран да је истина у овом случају „на дугом штапу” и да је мало вероватно да ће икада бити утврђена, али је, исто тако, сигуран да су донације опљачкане и да су, под велом помоћи БиХ, управо у Сарајеву опрани енормно високи износи пара. То је, каже он, рађено у спрези са невладиним организацијама и то онима којих нема у регистру БиХ и које не делују на овом подручју, јер су „након што су завршиле своју мисију, односно опрале новац, једноставно нестале”.

  „Како је могуће да не постоји регистар којекаквих организација које су вршљале по Босни и Херцеговини и чији су представници лордовски живели перући паре намењене сиротињи”, пита се наш саговорник.

  Међународни донатори нису, категоричан је Јовичић, давали средства само за обнову порушених објеката и инфраструктуре, него и за реализацију разних других пројеката, као што је то био пројекат наоружавања муслиманске војске док још није била јединствена, вредан око 100 милиона долара и под називом „Опреми и обучи”. Ово је, додаје он, тек један од оних пројеката на конто којег су добијена средства, а у што су она утрошена и у чијим рукама су завршила то нико не зна.

  Актуелна Комисија за истраживање трошења донаторских средстава, друга по реду, суочава се са опструкцијом која не долази само са бошњачке стране, него и од појединих међународних организација које су давале новац и које не желе да открију ни износ, ни примаоца тих средстава. Из тог разлога су у упитницима које им је доставила Комисија одговориле да је „то њихова ствар и да не желе образлагати где су паре отишле и у које намене”.

  Јовичић је уверен да ће и ова комисија неславно завршити свој мандат, јер процењује да неће, „захваљујући опструкцији истих оних који су, кад је реч о донацијама, добро умастили руке, успети да дође до релевантних података”. Иначе, мандат комисији истиче за три месеца.

  „Истрагом трошења донаторских средстава и не треба да се бави парламентарна комисија, већ Тужилаштво БиХ и Агенција за истраге и заштиту (СИПА) зашто сам се више пута залагао. Међутим, моја иницијатива није прошла у парламенту БиХ зато што су је блокирали бошњачки парламентарци”, каже он и закључује да „не види разлога да се ове институције не могу позабавити донацијама које су стизале у Сарајево и то на исти начин на који су се бавиле изградњом зграде владе РС у Бањалуци”.

  Душанка Станишић


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva