Slavko Jovičić -

Ослобођени у процесима траже милионске исплате

Autor sjovicicslavuj | 4 Jun, 2010 | read_nums (402)

  Datum: 04.06.2010
  Autor: Ведрана Кулага

  СAРAЈЕВО - Уставноправна комисија Парламента БиХ у петак је подржала иницијативу посланика Славка Јовичића да на једној од идућих сједница Парламента буде достављена информација о средствима која се издвајају из буџета институција БиХ по тужбама особа које су биле оптужене пред Судом БиХ, а касније правоснажним пресудама ослобођене.

  Ослобођени у процесима траже милионске исплате

  Јовичић је прошлог мјесеца иницирао да се као редовна тачка на дневни ред Парламента уврсти захтјев да Тужилаштво и Суд БиХ доставе податке о томе за колико је оштећен буџет БиХ након што су пале многе оптужнице против политичара и носилаца власти које је подизало ово тужилаштво.

  Јовичић је поставио питање како је било могуће да се подигну оптужнице против најзвучнијих имена и покрену велике медијске афере, а да касније све то падне на суду.

  - У буџету нема марке предвиђене за ове намјене, а стићи ће на наплату милионске одштете, јер људи имају право на то, с обзиром на то да су бесправно били притварани, што је показано правоснажним пресудама - рекао је Јовичић.

  Он је додао да је још рано да се говори о тачном износу.

  - Бошњаци су били против уврштавања ове иницијативе на дневни ред, јер су многе од оптужница биле политички исфабриковане, а углавном су против Срба и Хрвата - рекао је Јовичић.

  -------------------------------------------

  Члан Уставноправне комисије Парламентарне скупштине БиХ Лазар Продановић казао је да је право и обавеза Парламента да разматра рад тужилаштава.

  - Највише су страни тужиоци у низу предмета у протеклих година дизали оптужнице које су падале на судовима - рекао је Продановић и додао да је могуће говорити о штети од неколико хиљада па и до више милиона марака.

  --------------------------------------------------------

  Трошкови истраге у овим пропалим случајевима, као и трошкови рада полиције, судија и тужилаца нису урачунати у ову цифру.

  Само одштетни захтјев бившег предсједника РС Мирка Шаровића за одштету износи 480.000 КМ. Он очекује пресуду у своју корист.

  - Поднио сам захтјев за накнаду штете, материјалне и нематеријалне, за све оно што сам претрпио и ја и моја породица током скоро годину притвора у Добоју и у Кули, значи претрпљену штету, душевни бол, нарушени углед у друштву, кредибилитет - казао је Шаровић.

  Суд БиХ у октобру 2006. године изрекао је ослобађајућу пресуду Шаровићу, који се од новембра 2005. године налазио у притвору по "предмету Привредна банка Српско Сарајево".

  ---------------------------------------------------------

  Судско тражење одштете од БиХ најавио је и бивши премијер ФБиХ Едхем Бичакчић, који је, заједно с бившим федералним министром финансија Драганом Човићем, недавно ослобођен оптужби у случајевима набавке станова за званичнике ФБиХ.

  За сада нема коначних података о томе колико су државу коштали одштетни захтјеви и судски трошкови правоснажно ослобођених. Према подацима Правобранилаштва БиХ у прошлој години евидентирано је више од 160 тужби по разним основама, с одштетним захтјевима који збирно износе више милиона марака.

  Само на основу 34 изгубљена процеса из прошле године, БиХ је била дужна да исплати више од милион и по марака. Ослобађајуће пресуде у пет судских процеса, вођених на Суду БиХ против политичара и носилаца власти, пореске обвезнике коштале су 290.000 КМ.

  Ови трошкови односе се само на накнаде исплаћене из буџета Суда БиХ адвокатима, свједоцима, вјештацима, као и оптуженима који су правоснажно ослобођени свих оптужби.

  ---------------------------------------------------------------------

  Имена тужилаца

  - Тужилаштво је оваквим импровизованим оптужницама које су подизане, а касније доказано на суду да су биле неосноване, оштетило буџет БиХ. Тражим имена тужилаца чије су многе оптужнице пале и да кажу које су њихове референце, која је њихова стручност, на бази чега су подизали оптужнице које су касније све пале на суду - рекао је Јовичић.

   Tekst na portalu glassrpske/vijest/novosti/Oslobodjeni u procesima traze milionske isplate.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva