Slavko Jovičić -

Bošnjaci potrošili milijarde

Autor sjovicicslavuj | 4 Jun, 2010 | read_nums (545)

  S. MIŠLJENOVIĆ, 04.06.2010
     
   Slavko Jovičić

   

  Slavko Jovičić

   

   NA adresu Istražne komisije Parlamenta BiH za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava iz ratnog perioda, pristigle su stotine odgovora stranih ambasada i nevladinih organizacija, koje su učestvovale u doniranju milionskih iznosa Bosni i Hercegovini, saznaju „Novosti“ u Parlamentu BiH. Prema našim informacijama, o pristiglim odgovorima raspravljaće se 15. juna na sednici komisije.

  Slavko Jovičić, član ove komisije, kaže za „Novosti“ da je tačno da su na njihovu adresu stigli mnogi odgovori iz ambasada i raznih nevladinih organizacija, koje imaju veze sa dolaskom milionskih donacija za vreme ratnog perioda u BiH.

  - Važno je naglasiti da su mnoge strane nevladine organizacije, koje su služile za prebacivanje miliona dolara u BiH, danas ugašene i više ne postoje. Tako komisija ne može ni da dođe do određenih odgovora i sazna koliko i kad je tačno novca prebacivano u BiH - kaže Jovičić.

  Međutim, kaže on, sve prikupljene informacije do sada govore da je u BiH za vreme rata i nekoliko godina posle stiglo blizu 40 milijardi dolara!

  - Sav novac je stizao i završavao u Sarajevu u rukama bošnjačkih političara, od kojih su mnogi i danas u vlasti. Potpuno je jasno da ova sredstva nisu namenski trošena, za ono za šta su bila predviđena. Jer da jesu, u BiH bi se obnovile sve porušene kuće i izgradila nova privredna infrastruktura - navodi Jovičić.

  Opstrukcije pri radu komisije stižu, kako tvrdi Jovičić, sa sa svih strana, pa i od međunarodnih organizacija koje su davale novac i koje ne žele da se otkriju ni iznosi, ni primaoci sredstava.

  - Predlagao sam u više navrata da ovu istragu preuzmu Tužilaštvo BiH i SIPA. Ipak, u Parlamentu BiH nije prošla ova inicijativa, koju su blokirali Bošnjaci. Oni samo ponavljaju da se čeka izveštaj komisije, koja je formirana prošle godine i prestaje sa radom za tri meseca, jer idu novi izbori. Time se jasno pokazuje da se, u stvari, ne želi doći do pravih rezultata i da je istraga u startu bila osuđena na propast - poručio je Jovičić.
  ----------------------------------------------------------------
  Gostimir Popović, politički analitičar kaže za „Novosti“ da su strane donacije koje su stizale u BiH iz pretežno islamskih zemalja, samo korišćene za nabavku naoružanja i plaćanje mudžahedina.

  - Osobe poput Harisa Silajdžića, Bakira Izetbegovića, Ejupa Ganića, imaju sigurno odgovore gde su završile milijarde od donacija. Sada je samo pitanje da li je pravosuđe BiH nezavisno i može li se ovim osobama suditi zbog malverzacija sa ovim novcem - poručio je Popović.
  ----------------------------------------------
  CENTRALNA BANKA
   
  JOVIČIĆ kaže da bi pred Parlament BiH odgovore na pitanja o stranim donacijama trebalo da iznese i guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić, jer CB BiH sigurno ima podatak koliko je novca tokom rata ušlo u BiH.
   ------------------------------------------------------

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva