Slavko Jovičić -

Ćutanje najjača poruka samita

Autor sjovicicslavuj | 4 Jun, 2010 | read_nums (548)

  Autor: Biljana Gagula   

  četvrtak, 03 jun 2010

  Tokom održavanja sastanka predstavnika EU i Zapadnog Balkana u Sarajevu nije bilo nikakvih nepredviđenih i vanrednih okolnosti, zbog kojih bi visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost, Ketrin Ešton, bila onemogućena da se novinarima obrati na pres-konferenciji.

  -----------------------------------------------------------

  Ovo je rekla Željka Kujundžija, portparol SIPA, odbacujući tvrdnje da je Agencija, u stvari, onemogućila Eštonovu da se obrati predstavnicima sedme sile.

  - Mi jesmo obezbjeđivali VIP ličnosti, ali ne znam kakve to ima veze s njenim obraćanjem ili neobraćanjem, jer ona diktira tempo, a mi idemo za njom. Koliko znam, nije bilo nikakvih nepredviđenih situacija i sve je bilo do organizatora - rekla je Kujundžija i naglasila da bi pitanje zašto je došlo do odstupanja od programa trebalo uputiti MIP-u BiH.

  -----------------------------------------------------------

  U vezi s ranijim najavama da bi Eštonova mogla da se obrati novinarima ispred zgrade parlamenta BiH, dan prije održavanja konferencije u Sarajevu, Saša Rajačić, portparol OHR-a, je saopštio da je i ova varijanta odbačena pošto je SIPA ocijenila da nije u mogućnosti da to obezbijedi, jer nije bilo pravovremeno najavljeno.

  --------------------------------------------------------------

  Slavko Jovičić, poslanik u parlamentu BiH smatra da sam skup nije poručio rezultate koji su se očekivali, naročito jer se svi nisu odazvali na njega.

  - Bila su prevelika očekivanja od tog skupa, pogotovo u Sarajevu, kao da će tog dana desiti promjena Ustava ili liberalizovati vizni režim. To je bila obična konferencija i Eštonova jednostavno nije imala šta da kaže, jer Evropa je sve rekla kada je u pitanju BiH - naglasio je Jovičić.

  -----------------------------------------------------------------

  Emil Vlajki, profesor Fakulteta političkih nauka u Banjoj Luci smatra da je neobraćanje Eštonove novinarima blisko povezano s američko-britanskom politikom koja sve više i agresivnije ide prema stavljanju BiH, a samim tim i RS, pred dominacijom Turske. U toj namjeri, navodi on, prisilili su i Srbiju da krčmi RS i preda je u ruke Turske.

  - Ne slažu se svi u EU s takvom politikom, jer agresivni nastup SAD koje guraju Tursku na Balkan i koje stvaraju islamske entitete očito ne prija Evropi. Sve više se javlja otpor prema tome, a Eštonova je jedna od tih koja je na to praktično reagovala - rekao je Vlajki i dodao da se niko, pa ni Eštonova, ne može suprotstaviti SAD.

  -------------------------------------------------------------------

  Predsjednik Vlade RS, Milorad Dodik, ocijenio je da je samit u Sarajevu ličio na pozorište i da je gluma to što se pokušalo napraviti veliko dostignuće koje to u suštini nije. Dodik je rekao da je na samitu vladala dezorganizacija prilikom prijema delegacija i da Evropa pokušava da BiH i region doživljava neozbiljno, zato što stalno postavlja neke zadatke.

  - Evropa je obuhvaćena svojim problemima i vidljivo je da gubi interes. S druge strane, evropski komesar za pridruživanje kaže da nije pristojno da BiH aplicira za kandidata za članstvo u EU, jer ima OHR. A ko ukida OHR? Pa, Evropa. To je licemjerje koje vidimo - rekao je Dodik.

  -----------------------------------------------------------------------

  LAZAREVIĆ: Eštonova nije imala šta da kaže na rusko njet

  Predrag Lazarević, politički analitičar kaže da je Eštonova teško mogla šta reći, jer je skup održan iza zatvorenih vrata.

  - Mi ne znamo o čemu je raspravljano na tom skupu.

  Postavio bih pitanje da li je postojalo jedinstvo stavova, da li se došlo do zajedničkih rješenja na skupu, kada ona nije mogla izaći i reći šta misli. Da zajednička rješenja ne postoje, upućuje nas, po mom mišljenju, to što je visoki predstavnik vrlo drsko optužio RS pred Savjetom bezbjednosti da ona koči razvoj.

  Neposredno poslije toga, ruski ambasador ga je demantovao. Ako Rus nekog demantuje ili ako Amerikanac nekog demantuje, onda je gospođa Ešton vrlo mala, jedna mala curica - rekao je Lazarević dodajući kako smatra da Eštonova nije imala šta da kaže na rusko njet.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva