Slavko Jovičić -

VELIKI INTERVJUU - Slavko Jovičić Slavuj: Nikad nisam radio na štetu bošnjačkog ili hrvatskog naroda

Autor sjovicicslavuj | 29 Maj, 2010 | read_nums (1251)

  Kad bismo bili iskreni i kad Sarajevo i bošnjački političari ne bi vidjeli nikakvu opasnost u postojanju RS, i Banja Luka bi mnogo bolje prihvatala BiH kao svoju i kao suverenu zemlju

  RAZGOVARALA: Sanita ROŽAJAC 29/05/2010

  Jovičić: Republika Srpska nije na dobošu

  Da je bilo koja država na svijetu imala ovakav krvavi rat, ovolika razaranja i stradanja, ta država danas ne bi ni postojala. Ako budemo razumni i ako u prvi plan stavimo ekonomiju i bolji život svih u BiH, uvjeren sam da ćemo lakše rješavati i ove sadašnje političke probleme. Budućnost BiH je u Evropskoj uniji i tada će nam biti mnogo drukčije.

  Ovo je na početku razgovora za "Dnevni avaz" kazao Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

  Zabrana fašistima

  Kontroverzni Slavuj ističe također da "nijedan narod u BiH ne može sam odlučiti o sudbini zemlje i zato treba prekinuti sa špekulacijama o raspadu BiH, kao što ne treba ni pomišljati na nestanak RS".

  ***Kako biste ocijenili rad Parlamenta BiH u protekle tri godine, ali i cjelokupno funkcioniranje državnih institucija?


  - Parlament BiH je u ovom mandatu radio u vrlo složenim uslovima. Mogu slobodno da kažem da su poslanici po prvi put nakon rata mogli sami da donose zakone i da regulišu cijelu zakonodavnu oblast u našoj zemlji. Istina, bilo je i nekoliko nametnutih rješenja od visokog predstavnika. Međutim, ipak je to mnogo manje nego u vrijeme ranijih visokih predstavnika, pogotovo u vrijeme Pedija Ešdauna (Paddy Ashdown).

  Sigurno je da smo možda mogli i mnogo više da uradimo, ali uvijek moramo imati na umu ustavnopravnu organizaciju BiH. Uostalom, kao i u svim zajedničkim institucijama BiH, tako se i u Parlamentu prelamaju različiti interesi tri konstitutivna naroda, pa onda interesi dva entiteta, pa reći ću i stranački interesi. Zato nijedan model organizacije iz bilo koje države u Evropi nije moguće preslikati kod nas.

  ***Statistike pokazuju da je u proteklom mandatnom periodu zbog stranaka iz RS, posebno SNSD-a, blizu 100 zakona putem entitetskog glasanja palo u Državnom parlamentu. Da li ta stranka svjesno podriva državne institucije u korist jačanja entiteta?

   - Srpski poslanici, a pogotovo poslanici iz SNSD-a, nijednom nisu zloupotrijebili entitetsko glasanje. Privid je to i sasvim je netačno da SNSD podriva državne institucije. Mi samo poštujemo Ustav BiH i zato nismo nikada ni mogli, ali ni htjeli da u Parlamentu glasamo za takve zakone kojih je, želim da naglasim, bilo više od stotinu i trideset. Dakle, na naše poslaničke klupe stizali su zakoni koji su bili protivustavni i sasvim je logično što ih nismo mogli prihvatiti. Odgovornost je onih koji su u proceduru stavljali takve protivustavne zakone.

  ***Po kuloarima kruže priče da je Klub poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH podijeljen u dva tabora i Slavka Jovičića. Je li tačno da ste u lošim odnosima sa klupskim kolegama, odnosno da ste u puno boljim odnosima sa poslanicima SDA i SBiH nego SNSD-a?

   - Tačno je da se u nekoliko navrata mogao steći takav utisak da vlada razjedinjenost u Klubu SNSD-a, ali kažem da se radilo samo o utisku. Istini za volju, dešavalo se i to da sam u nekoliko navrata istupao na način da nisam baš imao podršku nekih svojih kolega u Klubu. To je i normalno, jer od svih srpskih poslanika jedini sam ja izbjeglica i jedini sam kao bivši logoraš bio žrtva rata.

  Moje kolegice i kolege, na svu sreću, nisu doživjele takvu ratnu sudbinu. Shvatam da nisu bili u situaciju da razumiju mene i moja nastojanja da u Parlamentu govorim i o toj populaciji, odnosno o izbjeglicama i stradalnicima rata. A što se tiče odnosa sa drugim kolegama, iz drugih naroda i stranaka, mislim da svi mogu potvrditi da sam uvijek nastupao tako da sam štitio Ustav BiH, naravno i srpske nacionalne interese, ali to nisam nikad radio na štetu bošnjačkog ili hrvatskog naroda, pa ni na štetu bilo kojeg kolege pojedinca iz bilo kojeg naroda.

  ***Na jednoj od prethodnih sjednica Parlamenta BiH Vaša kolegica Vesna Šain izjavila je da su četnici bili oslobodioci, što je zgrozilo, ali i uvrijedilo javnost. Kako Vi komentirate ovakav istup inače neprimijetne poslanice SNSD-a?

  - Nikad se ne upuštam da dajem lični sud o istupu bilo kojeg poslanika u parlamentu, a pogotovo to ne činim kad su u pitanju moje stranačke kolege. Istup kolegice Šain, na način o kojem i Vi govorite, samo potvrđuje moju tezu da u BiH postoje tri dominantne nacionalne i na desetine hiljada pojedinačnih istina i interesa o mnogim stvarima, pa i o četničkom pokretu. Pratio sam veliku pompu koja se podigla, pogotovo na svim portalima, i uslijedile su velike osude istupa kolegice Šain.

  Znam da su bošnjačke i hrvatske kolege žestoko reagovale, pa i javnost iz reda tih naroda, ali ja upravo mislim da je parlament i mjesto da se o svemu baš tu razgovara i da se u parlamentu trebaju otvoriti sva naša bolna pitanja. I sam sam kao osvjedočeni antifašista tražio da ako nadležna sudska instanca svojom presudom kaže koje su to fašističke organizacije i ako i danas djeluju u BiH, ne da se samo zabrani rad takvim organizacijama ili udruženjima već da se najoštrije sankcionišu i članovi takvih organizacija. Jer niko nema pravo da vrijeđa nacionalna ili vjerska, pa i lična, osjećanja bilo koga ko dolazi iz drugog naroda.

  ***Je li u SNSD-u napeta situacija, kako se priča. Navodno Špirić i Živković ne razgovaraju, Dušanka Majkić pretendira na mjesto ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mladena Zirojevića, a Vi ste u lošim odnosima sa Rajkom Vasićem...?

  - Zaista ne znam kakvi su odnosi Živkovića i Špirića, a Boga mi, to me puno i ne interesuje. Znam samo da našim sastancima klubova rijetko kad prisustvuje neko od naših ministara. Špirić je bio u nekoliko navrata, kao i Sredoje Nović. Uostalom, ja i nisam zadužen za takvu vrstu koordinacije, jer nemam nikakvu funkciju u stranci. Reći ću Vam istinu. Mi uopšte i ne razgovaramo na klubu o pojedinačnim odnosima bilo čijim, pa je onda i logično da o takvim stvarima i ja čitam u medijima.

  Takođe, ne znam ni za kakve, navodne, nesporazume između Majkić i ministra Zirojevića. Moji odnosi sa Rajkom Vasićem nisu ni postojali u nekom stranačkom obliku. Nisam imao potrebe da ga za bilo šta pitam, niti je on mene bilo kada za bilo šta zvao. Vasić je stranački funkcioner i ja to poštujem. SNSD je velika stranka, sa više od 140 hiljada članova, i naravno da je moguće da postoje neki nesporazumi, ali to do mene nikad ne dolazi, što je i razumljivo.

  ***Iako ste poslanik u Parlamentu BiH već više od tri godine, tek prije nekoliko dana uzeli ste člansku kartu SNSD-a? Zbog čega to niste ranije učinili?

  - Istina je da sam zvanično postao član SNSD tek 12. maja ove godine. Na izborima 2006. godine bio sam jedini kandidat na svim stranačkim listama, a da nisam bio član stranke koja me je predložila iako sam učestvovao u osnivanju SNSD-a 1998. godine na Palama, kad je bila hrabrost i biti u društvu nekog od članova SNSD-a. Predsjednika Dodika dobro znam još od 1990. godine kad je bio najmlađi poslanik u predratnoj Skupštini BiH, a ja sam tada bio u bezbjednosti i upravo zadužen za tadašnju skupštinu.

  Dakle, bio sam lični izbor Milorada Dodika da se nađem na listi SNSD-a na prethodnim izborima. Ne znam još, ali mislim da predsjednik Dodik na mene računa i za predstojeće izbore i nisam htio da ne ispunim i tu formalnost uzimanja knjižice. Uvijek sam smatrao da knjižica ne znači i pripadnost nekoj ideji ili stranci, pogotovo što sam bio svjedok bacanja komunističkih knjižica u koje su se mnogi kleli.

  ***Protekle tri godine političku scenu u BiH obilježili su neuspjeli politički dogovori, nacionalističke tenzije i retorika, recesija... Mnogi će reći da je za to velikim dijelom zaslužna neuspješna aktuelna vlast.

  - Na to pitanje sam već u nekoliko navrata odgovorio. Potpuno razumijem rezigniranost i razočarenje mnogih, pa i njihovo ogorčenje na naš rad. Svjestan sam da su samo u fokusu napada, pa i gnjeva poslanici i delegati u Parlamentu BiH. Šta je s radom drugih institucija BiH, Predsjedništva, Savjeta ministara, pa i više od 60 raznih agencija, ministarstava i organizacija koje postoje na nivou države?! Bilo koja vlast da je bila u ovom prethodnom mandatu uradila bi mnogo manje, u to sam siguran.

  ***Mislite li da će u budućnosti BiH biti bez entiteta i duboke nacionalne trodiobe koja je sad karakterizira?


   - BiH je i sad jedinstvena zemlja iako je čine dva entiteta. Na pravom smo pitanju. Kad bismo bili iskreni i kad Sarajevo i bošnjački političari ne bi vidjeli nikakvu opasnost u postojanju RS, i Banja Luka bi mnogo bolje prihvatala BiH kao svoju i kao suverenu zemlju. RS nije remetilački faktor i to nikada neće ni biti, već je konstruktivniji i bolji dio BiH. Cijelu zemlju naprijed bi povukao samo ekonomski napredak i bolji život svakog pojedinca.

  Umjesto da se dva entiteta takmiče samo u toj sferi, eto, mi smo u stalnom grču hoćemo li uopšte ekonomski preživjeti. Ne postoji način, niti je to moguće, da nestane RS i o tome, ni ja niti bilo koji političar SNSD-a ne želi ni da pomišlja da s bilo kime razgovara, a pogotovo ne da pregovara!

  Republika Srpska nije na dobošu pa da bilo ko s njom trguje ili da je ubuduće razvlašćuje kako se to dešavalo do dolaska SNSD-a na vlast!

  Ništa od inata

  ***Za razliku od unutrašnjih odnosa, na regionalnom planu znatno je bolja situacija

  - Drago mi je da se odnosi s našim prvim susjedima unapređuju i da su svakim danom sve bolji. Volio bih da takve dobre političke odnose prate i ekonomski, ali nije tako. Prošle godine smo s Hrvatskom imali spoljnotrgovinski deficit veći od milijardu i osamstotina miliona maraka, a sa Srbijom veći od 550 miliona.

  Ekonomija je najbolji katalizator povezivanja svih zemalja u susjedstvu, što bi nam trebao biti prioritet, pa naravno i sa EU, koja nam je u svakom smislu cilj. Bio sam u Parlamentu BiH 14. aprila kad nam se obratio predsjednik Hrvatske. Imao sam čast da razgovaram s gospodinom Josipovićem i tada sam ga pozvao da posjeti i Banju Luku i, evo, ta će posjeta biti realizovana.

  ***Kako komentirate Tadićev poziv Silajdžiću da ga posjeti u Beogradu?


  - Predsjednik Srbije Tadić je bio nekoliko puta u BiH. Bio je i u Sarajevu, Mostaru i u Banjoj Luci, ali je bio i u Potočarima. Greška je i do sada bila što se Silajdžić inatio i što je odbijao svaku i pomisao da posjeti Beograd. Ja plediram da se stalno razgovara na svim nivoima i sa svima koji nam misle dobro, jer razgovori će ipak nešto riješiti. Inaćenje i nesporazumi nikad ništa i nikome neće bolje donijeti.

  Znao sam proučiti Kulhuvallahu i Subhaneke i toga se ne stidim, kao što se ponosim što sam išao i u crkvu na vjeronauku

  ***Je li tačno da ste pred rat bili potpredsjednik džamijskog odbora u Pazariću i znaju li to Vaše stranačke kolege?

  - U sredini u kojoj sam prije rata živio bio je vrlo mali procenat Srba i tada se to nije gledalo, pa sam po "nacionalnom ključu", koji je i tada važio, mogao da budem sve. Moja pokojna majka je bila drugi donator za izgradnju džamije u Pazariću.

  Prije nje, pokojni otac i moja cijela porodica bili su poznati po tome što su svima pomagali, a najviše muslimanima. Tako da nije bilo iznenađenje da budem i u džamijskom odboru.

  Nije tačno da sam bio, jer nisam ni mogao zato što sam kao mlad bio sluđen SKJ, iako mi je pokojni deda bio više od 30 godina predsjednik crkvenog odbora.

  Ali, bio sam sve drugo i u kulturno-umjetničkom društvu i u mjesnoj zajednici i mnogo puta sam bio u mnogim džamijama. Tada sam znao da proučim Kulhuvallahu i Subhaneke i toga se ne stidim, kao što se ponosim što sam išao i u crkvu na vjeronauku.

  Kćerka u Tužilaštvu u Sarajevu

  ***Kćerka Vam je tužiteljica u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo. Imate li problema zbog toga?

  - Ponosim se što imam divnu porodicu, koja mi je i najveći oslonac u životu. Da, moja kćerka je kantonalni tužilac u Sarajevu. Ona danas, takođe, ima svoju porodicu. Bilo je nekih koji su čuli za ovo i koji su mi prigovarali kako to da moja kćerka radi baš u federalnom Sarajevu. No, moram da kažem da se ne osvrćem na takva razmišljanja, niti ih uopšte uzimam za ozbiljno, jer se radi o minornim tipovima koji bi sve dali da, upravo, oni rade u Sarajevu. Jer takvima ništa ne bi značila nacija, oni bi sve dali za pare.

  Kod nas nikad ne prestaje predizborna kampanja

  ***Sudeći prema istupima državnih poslanika, stječe se dojam da je predizborna kampanja, pogotovo kada je riječ o Državnom parlamentu, već odavno počela?!

  - Kod nas nikad ne prestaje predizborna kampanja ako bi se tako posmatralo djelovanje političkih stranaka, pa i onih najistaknutijih funkcionera koji su u vrhu političkih oligarhija. Već sam rekao da se u našoj zemlji sve odvija na relaciji tri nacionalna interesa i od toga ne treba da bježimo. Siguran sam da će rezultati predstojećih izbora biti skoro isti i sa malim, skoro neznatnim, rezultatskim promjenama u odnosu na one izbore iz 2006. godine.

  U Republici Srpskoj se one neće ni primijetiti, ali će zato u Federaciji BiH najveći faktor iznenađenja, ako se to uopšte može tako nazvati, biti stranka Fahrudina Radončića, mislim u pozitivnom rezultatskom smislu.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva