Slavko Jovičić -

Bosnom "behar" probeharao

Autor sjovicicslavuj | 27 Maj, 2010 | read_nums (557)

  Autor: Srđan Šekara   
  četvrtak, 27 maj 2010

  Postojeće rakete, odnosno strijele za markiranje ciljeva, koje su u kasarnama ostale poslije odlaska JNA iz ratom zahvaćenog Sarajeva, po naređenju Glavnog štaba Armije RBiH, pretvarane su u ubojito hemijsko oružje, zahvaljujući materijama proizvedenim u sarajevskim laboratorijama.

  Ovo je "Fokusu" potvrdio dobro obaviješten izvor, blizak nekadašnjem bošnjačkom vojnom vrhu, napomenuvši da nijedan komad hemijskog oružja u Sarajevu ne bi mogao da bude proizveden bez izričite naredbe i znanja predsjednika Ratnog predsjedništva RBiH, Alije Izetbegovića.

  Dobro obaviješteni izvor "Fokusa" tvrdi da postoje dokazi da je svoju "fabriku smrti" u Sarajevu imala i specijalna jedinica "Ševe", koju je tokom 1992. godine osnovao Alija Delimustafić, a kasnije pod kontrolu preuzela tajna muslimanska služba AID, što upućuje na to da bi o njenom djelovanju dosta mogli znati i neki aktuelni pripadnici, pa i visoki funkcioneri OBA BiH. Ova jedinica bila je zadužena i za izvršavanje specijalnih terorističkih zadataka uperenih protiv lokalnog stanovništva u Sarajevu, poslije kojih je u ratnom sukobu u BiH obično optuživana druga strana.

  Naš izvor dalje navodi i podatak da je u Sarajevu postojalo nekoliko tajnih fabrika biološkog oružja koje su korištene protiv pripadnika Vojske Republike Srpske na sarajevskom i još nekim ratištima. Da je tako, pokazuje i obiman materijal koji je u posjedu Boračke organizacije RS i Saveza logoraša RS, a koji je, uz izjave zaštićenih svjedoka, proslijeđen na dalje postupanje MUP RS.

  --------------------------------------------------------------------

  Koordinator tima MUP RS za istraživanje i dokumentovanje krivičnih djela ratnih zločina, Simo Tuševljak, potvrdio je "Fokusu" da su u toku intenzivne provjere podataka o ratnoj fabrici "Behar" na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, fabrici na Građevinskom fakultetu u tom gradu, kao i mini-fabrikama koje su postojale na još nekim lokacijama.

  - Sve dokaze do kojih dođemo, a neke već i posjedujemo, uskoro ćemo dostaviti Tužilaštvu BiH, koje poslije treba da donese odluku o otvaranju istrage u cijelom slučaju. Sudeći po prvim saznanjima, nema sumnje da je u ratnom Sarajevu proizvođeno biološko oružje - rekao je Tuševljak.

  On je napomenuo da su istražni organi došli do saznanja da su pripadnici Armije RBiH prikrivali žrtve napada zabranjenim sredstvima, što je cijelu priču i održavalo pod velom tajne.

  - Imamo saznanja da su pripadnici Armije RBiH uklanjali leševe i druge tragove koji bi mogli ukazivati na upotrebu biološkog oružja, jer su oni koji su stajali iza ovog bezumnog projekta dobro znali kakve bi sve posljedice predstavljalo otkrivanje istine o korištenju raketa punjenim otrovnim hemikalijama i zabranjenim supstancama - ističe Tuševljak.

  ----------------------------------------------------------------

  Poslanik SNSD u Predstavničkom domu PSBiH Slavko Jovičić kaže da će, ukoliko postoje indicije da je na određenim lokacijama u dijelu Sarajeva koji je tokom rata bio pod kontrolom muslimanske vojske organizovana proizvodnja biološkog, odnosno hemijskog oružja, te ako dobije bilo kakvu inicijativu koja na to ukazuje, zatražiti od svih nadležnih institucija da dostave zvanične informacije o cijelom slučaju.

  - Tužilaštvo BiH moralo bi da provjeri sve navode i informacije u vezi s postojanjem fabrika biološkog oružja u ratnom Sarajevu i njegovoj upotrebi. I sama pomisao da su moji sunarodnici ubijani upotrebom sredstava koje zabranjuje maltene cijeli civilizovani svijet zgrožava me i uznemiruje i pred mene stavlja zadatak da kao izabrani predstavnik srpskog naroda u najvišem zakonodavnom tijelu ove zemlje zatražim hitno i potpuno rasvjetljavanje cijelog slučaja - zaključio je Jovičić

  ---------------------------------------------------------------------

  KARAN Za toksikološku analizu nema novca

  Željko Karan, patolog i direktor Zavoda za sudsku medicinu RS, kazao je da je do sada radio obdukcije na 4.500 ekshumiranih skeleta, ali da nikada nije rađena toksikološka analiza na osnovu koje bi se moglo utvrditi da li je neko život izgubio zbog uticaja hemijskog oružja.

  - Obdukcije se rade na ostacima leša, odnosno na kostima, i to nekoliko godina nakon što je neko lice stradalo. Zbog toga je vjerovatnoća dokazivanja uticaja hemijskog oružja teška i komplikovana. Teorijski, takve stvari bi se mogle uraditi, ako nikako drugačije onda putem hemisjko-toksikološke analize zemljišta gdje je tijelo pronađeno. Ovo kod nas nikada nije rađeno, jer ne postoje adekvatne laboratorije. Za sve to treba mnogo vremena i novca - kazao je Karan.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva