Slavko Jovičić -

SNSD protiv zabrane fašističkih i neofašističkih organizacija

Autor sjovicicslavuj | 13 Maj, 2010 | read_nums (459)
   
  Предложени закон није добио довољан број гласова посланика из Републике Српске
  Аутор: ОНАСА
   13.05.2010.


   

   

   

   

   

   
   
   
  Јовичић: Законски предлог повучи из процедуре

  Фото: Архива
   
  Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ вечерас није прихватио Приједлог закона о забрани свих фашистичких и неофашистичких организација и употребе њихових симбола у Босни и Херцеговини, чији је предлагач Савјет министара БиХ.

  Предложени закон није добио довољан број гласова посланика из Републике Српске.

  У циљу спречавања подстицања националне, расне или верске мржње и насиља међу народима и грађанима БиХ, предложени закон предвиђао је да се забрањује било који облик деловања, регистровања фашистичких и неофашистичких организација, као и употреба фашистичких и неофашистичких симбола у БиХ.


  Током расправе, поједини посланици сугерисали су да овај законски предлог треба повући из парламентарне процедуре, како би се на тај начин избегла могућност вођења расправе којом се подстиче проблем фашистичке и неофашистичке идеологије и покрета.


  Посланици Странке демократске акције (СДА) подржали овај закон, док су опречног мишљења били у Савезу независних социјалдемократа (СНСД).

  -------------------------- -------------------

  Заступник СНСД-а Славко Јовичић предложио је Представничком дому да изнађе неко решење како би се овај законски предлог повукао из процедуре.

  "Предлажем да се овај закон повуче, јер нећемо ништа решити. Ко ће ми доказати која је то фашистичка организација, а која није . Нема никакве користи од овог закона ", закључио је Јовичић.

  --------------------------------------------

  Заступница СНСД-а Весна Шаин казала је да јој се не свиђа предложени закон јер сматра да се "прекраја историја".

  Према њеним речима, четнички покрет је, у ствари, "ослободилачки покрет, настао у борби против отоманске Империје".


  "Четнички покрет не може да се сврста у ове фашистичке организације које ми хоћемо да забранимо", казала је Шаин, додајући да је она за то да се забране фашистичке и неофашистичке организације, али не на овакав начин.

  ------------------------------ --------------

  На њену дискусију реплицирао је заступник социјадемократске партије (СДП) БиХ Денис Бећировић .
  "Свашта смо чули у овом парламенту, али баш овако да неко јавно, наглас изјави да је злочиначки покрет Драгољуба Драже Михајловића ослободилачки покрет, то још није имао нико снаге да у овом парламенту до сада барем јавно каже. Али, ето и то смо чули ", казао је Бећировић додајући да мисли да је то прво" увреда за близу 100.000 жртава четничког покрета само у Другом светском рату ".

  ---------------------- -----------------

  Како се каже у образложењу овог закона, разлог за његово доношење је и што постојећи систем кривичних санкција у БиХ није на адекватан начин регулисао питања која се односе на обезбеђивање одговарајућих правних прописа којим се "директно забрањује деловање организација и појединаца, симбола и осталих обележја којим се подстиче на националну, расну или верску мржњу ".
  Наведени су примери 03:00 најважнијих фашистичких организација у БиХ, иако се законом забрањује свака фашистичка и неофашистичке организација.


  Фашистички симболи који приказују починиоце ратних злочина и злочина против човјечности, такође се забрањују овим законом.


  С циљем сузбијања вршења ових дискриминаторских дела, законом су предвиђене новчане казне од 5.000 до 100.000 КМ.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva