Slavko Jovičić -

ИЗЕТБЕГОВИЋ: НЕМА УГЛЕДАЊА НА ИДЕОЛОГИЈУ ХАНЏАР ДИВИЗИЈЕ

Autor sjovicicslavuj | 12 Maj, 2010 | read_nums (432)

        

   САРАЈЕВО, 12. МАЈА /СРНА/ - Шеф Клуба посланика СДА у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је да од 1943. године у БиХ није направљено ништа што би се могло назвати угледањем на идеологију Ханџар дивизије.

          "Разумијемо да Бошњаци морају сносити своју кривицу, али од 1943. Ханџар дивизије нема и нико се није позвао на њену идеологију, ни од 1991. до 1995. године како се то у предложеном закону жели указати", оцијенио је Изетбеговић током расправе о Приједлогу закона о забрани свих фашистичких и неофашистичких организација и употребе њихових симбола у БиХ.

           Дајући сагласност СДА на термин Ханџар дивизија, Изетбеговић је питао "зашто да се говори да је на њеној идеологији постојало нешто у БиХ од 1991. до 1995. године, када то није тако"?

           Независни посланик Момчило Новаковић оцијенио је да се навођењем Ханџар дивизије у Приједлогу овог закона "прави вјештачка равнотежа, али само зато да би се лакше `прогурале` усташе и четници", који се такође наводе у приједлогу закона.

           Нагласивши да је за то да се забране и осуде фашистичке и неофашистичке организације, Весна Шаин из СНСД-а подсјетила је да су усташе били фашистичка организација, а да је Ханџар дивизија била дио СС трупа Трећег рајха.

           "Четнички покрет настао је као покрет за борбу против Отоманске империје, а у Другом свјетском рату четничка организација коју је основао Дража Михаиловић била је први антифашистички покрет у Европи", подсјетила је Шаинова.

           Према њеним ријечима, ствар је идеологије и политике након Другог свјетског рата што су четници проглашени фашистима.

           "Дража Михаиловић увео је култ клања и култ ножа, за који се до тада није знало", ријечи су Дениса Бећировића из СДП-а БиХ који тражи да се прихвати став да је четнички покрет "злочиначка организација".

          Након ових расправа, замјеник предсједавајућег Представничког дома Бериз Белкић замолио је да се више не предлаже закон о забрани фашистичких и неофашистичких организација, како би се избјегле овакве ситуације.

           "Овим се не рјешава, него подстиче проблем и из ове сале шаљу поруке које охрабрују фашистичке идеологије и покрете", истакао је Белкић.

          Други замјеник предсједавајућег Представничког дома Милорад Живковић подсјетио је да је овај приједлог закона Савјет министара усвојио прегласавањем српских министара, због чега је најавио да посланици СНСД-а неће подржати његово усвајање у првом читању.

          Посланик СНСД-а Славко Јовичић поставио је питање институције која би могла доказати да неко у БиХ представља фашистичку организацију, оцијенивши да од оваквог закона нема користи, односно да не доноси ништа боље за народе у БиХ. 


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva