Slavko Jovičić -

Obilježena godišnjica stradanja vojnika u Dobrovoljačkoj

Autor sjovicicslavuj | 3 Maj, 2010 | read_nums (384)
   
   
  03.05.2010
   
  Članovi porodica, predstavnici nevladinih organizacija i srpski funkcioneri u institucijama BiH upalili su svijeće i položili bijele ruže u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, gdje su prije 18 godina  incidentu prilikom povlačenja iz Sarajeva poginuli vojnici bivše Jugoslovenske narodne armije.
   
  Pomen je protekao mirno uz jako policijsko obezbjeđenje, koje nije dozvolilo ni novinarima da priđu blizu učesnika skupa.
   
  Sat ranije, takođe u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici, okupilo se oko stotinu pripadnika udruženja Zelene beretke, koji su odali počast ubijenim civilima i braniocima Sarajeva.

  Skup su obezbjeđivale jake snage MUP-a Kantona Sarajevo koje novinarima iz Sarajeva nisu dopustile snimanje polaganja cvijeća za vojnike bivše JNA.

  Iako je bilo najavljeno da će učesnici skupa krenuti mirnom šetnjom od Skenderije do mosta Drvenija i tu položiti cvijeće, to se nije dogodilo i mjesto polaganja bijelih ruža promijenjeno je u posljednjem trenutku, na zahtjev organizatora, kako tvrde u sarajevskoj policiji.
  ------------------------------------------------
  Među onima koji su položili cvijeće bio je i poslanik u državnom parlamentu Slavko Jovičić:
   
  “Ovaj zločin se desio, ne može niko to da negira. A sud će dokazati koje su to bile razmjere i ko je za to odgovoran. Ja nisam”.
  -------------------------------------------------
  Parastos

  Sat ranije, takođe u Dobrovoljačkoj ulici, kraj mosta Drvenija okupili su se predstavnici udruženja Zelene beretke.
   
  Oni su položili cvijeće za poginule civile i branioce Sarajeva. Zelene beretke ranije su najavile da će takođe krenuti u mirnu šetnju ka mostu Suade Dilberović i Olge Sučić koje su prve žrtave rata u Sarajevu, gdje su takođe trebali položiti cvijeće, ali ih je predsjednik ove organizacije Muhamed Švrakić pozvao da se mirno raziđu.
   
  Policija obezbjeđuje mjesto održavanja skupa
   “Naša današnja inicijativa krenuće odavde prema Skupštini Kantona Sarajevo i istrajaćemo na tome. Da Sarajevo proglase okupiranim gradom to jest logorom I svi građani koji su bili od 1992 do 1995 godine da se proglase logorašima. Da nam se ne bi sutra desilo ono što nam se danas dešava, a to je da je žrtva I aggressor skoro izjednačen”, kazao je Švrakić.
  ----------------------------------------------------------------
   Kordon je sa druge strane ulice napravljen i oko novinarskih ekipa, koje nisu mogle snimati polaganje cvijeća za poginule vojnike JNA. Policija nikom nije dozvolila da priđe mjestu na kom je u pomen vojnicima JNA položeno cvijeće.

  “Znači na insistiranje organizatora ovog okupljanja, samo mjesto polaganja cvijeća je premješteno 150 metara niže. Štab policije MUP-a KS koji je osiguravao ovaj skup je to prihvatio i ta ceremonija je bez bilo kakvih problema prošla," Dragan Mioković, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.
  -------------------------------------------------------------------
  Godišnjica stradanja vojnika JNA nastavljena je parastosom za stradale u Spomen crkvi u naselju Miljevići u Istočnom Sarajevu.
  “Pripadnici MUP-a KS bili su vrlo profesionalni i korektni uradili su sve ono što smo dogovarali mi smo otišli i vratili se bezbjedno”, kazala je pedsjednica Pododbora za obilježavanje pogibije vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici Branka Šljivar novinarima u Istočnom Sarajevu.
   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva