Slavko Jovičić -

ЈОВИЧИЋ: ЗАБРАНА НИЈЕ РЈЕШЕЊЕ

Autor sjovicicslavuj | 28 April, 2010 | read_nums (434)
   

           САРАЈЕВО, 28. АПРИЛА /СРНА/ - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић сматра да позив градоначелника Сарајева Алије Бехмена да се забрани обиљежавање 18 година од страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици, представља још једну провокацију упућену Србима и поруку српским представницима да нису добродошли у Сарајево.

          "Бошњаци су обиљежавали датуме страдања сународника у многим мјестима широм Републике Српске /РС/ и нека то чине, али када треба да исто то ураде и Срби, онда су сви на ногама. Не видим разлога зашто би се забранило да људи на миран и достојанствен начин дођу и без провокација и говора одају почаст невино страдалим голобрадим младићима", рекао је Јовичић за Срну.

          Он је истакао да нико не може да забрани скуп планиран за 3. мај, већ би управо и Бехмен требало да тај дан, заједно са породицама жртва, ода почаст војницима страдалим у Добровољачкој улици.

          "Ако би скуп био забрањен, онда се може очекивати забрана доласка у Сарајево и представницима српског народа који раде у институцијама БиХ на врло значајним функцијама. То показује да је Сарајево, иако се представља као главни град БиХ, једнонационали град са више од 95 одсто бошњачког становништва и није онда никакво чудо што Бехмен може да одлучује о свему и свачему, кад Срба скоро да у Сарајеву и нема", упозорио је Јовичић.

          Према његовим ријечима, Бехменова изјава да су у Добровољачкој улици "легитимно нападнуте агресорске снаге" показује његов однос према страдањима људи из другог народа, и то је нова увреда жртава и по други пут убијање људи који су страдали прије 18 година.

          "Ако мисли да ће забраном ријешити све, нека то и учини. Али, ми ћемо доћи, и ја ћу бити међу људима који ће обиљежити страдање војника. Умјесто да градимо повјерење међу народима, Бехмен и остали бошњачки политичари таквим изјавама поручују Србима да нису добродошли у овај град", каже Јовичић.

          Градоначелник Сарајева Алија Бехмен упутио је данас хитан захтјев контоналном Министарству унутрашњих послова да забрани обиљежавање годишњице злочина над колоном ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године, најављено за 3. мај.

          Пододбор за обиљежавање значајног историјског догађаја "Страдање припадника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године" закључио је 9. априла да ће 18. годишњица страдања војника ЈНА бити обиљежена на мјесту страдања у Сарајеву.

          Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Раде Ристовић, који предсједава Пододбором, истакао је да ће годишњица бити обиљежена мирном шетњом и паљењем свијећа у некадашњој Добровољачкој улици.

           Влада РС је 2006. године усвојила Програм обиљежавања значајних историјских догађаја, међу којима је и страдање припадника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 3. маја 1992. године.

           Приликом договореног повлачења припадника ЈНА и команде Друге војне области из Сарајева 3. маја 1992. године у "Добровољачкој улици", у засједи, коју су поставиле паравојне формације "Зелене беретке" и "Патриотске лиге" те Територијалне одбране, убијена су 42 припадника ЈНА, рањена 73, а 215 је заробљено.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva