Slavko Jovičić -

Vladu FBiH ne interesuju zločini nad srbima

Autor sjovicicslavuj | 22 April, 2010 | read_nums (404)
   
  Аутор: Слађана Гајић   
  четвртак, 22 април 2010

  Иако је Канцеларија високог представника међународне заједнице у БиХ у неколико наврата упозорила федералну Владу да мора поступити у складу са одлуком Дома за људска права БиХ и утврдити истину о страдању српског народа у Сарајеву, то до данас није урађено.

  Олег Милишић , портпарол ОХР, казао је да је ОХР често говорио да све одлуке Дома за људска права и Комисије за људска права морају бити у потпуности спроведене.

  - Влада ФБиХ формирала је Комисију као начин провођења одлука Комисије за људска права по питању несталих лица у Сарајеву, али је разочаравајуће да то није донело конкретне резултате. ОХР је властима ФБиХ неколико пута изразио своје бојазни о овом питању, које је постављено и бившем премијеру Неџаду Бранковићу и садашњем Мустафи Мујезиновићу - казао је Милишић.

  Како је истакао, посебна пажња је дата случају "Велики парк", те је ОХР и даље незадовољан чињеницом да до сада нису постигнути важнији резултати.

  - Ова обавеза неће нестати и мора бити до краја спроведена. Једнако је неприхватљиво да институције БиХ нису наставиле започети посао утврђивања истине о свим лицима, која су страдала у Сарајеву. Све власти у БиХ морају преузети свој део одговорности за поштовање људских права и поступати у складу са својим надлежностима и обавезама. У тренутку када лидери у региону показују спремност да то ураде на нивоу држава, ОХР сматра да је крајњи тренутак да лидери у БиХ направе кораке, који ће помоћи промовисању помирења унутар БиХ - казао је Милишић.

  -------------------------------------------------- ---------------

  Мустафа Мујезиновић, премијер Федерације БиХ, јуче нам је кратко рекао да истраживање страдања сарајевских Срба није део њиховог посла.

  - Влада ФБиХ није за то задужена - казао је Мујезиновић.

  -------------------------------------------------- ---------------------

  Славко Јовичић , посланик СНСД у парламенту БиХ, подсјетио је да је 2004. године у име Градске организације логораша Источно Сарајево иу име Удружења породица несталих лица сарајевскороманијског региона Уставном суду БиХ поднио апелације о несталим Србима у Сарајеву и да је Суд 2005. године донео одлуку, којом је обавезао Владу ФБиХ да путем своје Комисије за тражење несталих, подносиоцу апелација и породицама оштећених достави све податке о страдању српских цивила у Сарајеву.

  - Пошто су сви рокови прошли ис обзиром да се радило о потпуној опструкцији Владе ФБиХ и њене комисије, поновним захтјевом и новом апелацијом 2006. године, обратио сам се Уставном суду БиХ да својом новом одлуком нареди Влади ФБиХ формирање комисије за испитивање страдања Срба у Сарајеву.

  Истовремено, упутио сам и писмо тадашњем високом представнику да он, због евидентне и смишљене опструкције и игнорисања одлуке Уставног суда БиХ, нареди формирање Комисије за испитивање страдања Срба у Сарајеву - казао је Јовичић, те додао да агонија српских породица и даље траје.

  -------------------------------------------------- ------------

  Бранислав Дукић , предсједник Савеза логораша РС, казао је да оваква ситуација произилази из чињенице да Бошњацима не одговара да се утврди стварно стање у вези са страдањима Срба у протеклом рату.

  -------------------------------------------------- ------

  Душан Шеховац , директор Бироа за људска права Демократске иницијативе сарајевских Срба, казао је да је огорчен, љут и разочаран што сви, од међународне заједнице до ентитета, не раде ништа да се утврде чињенице о догађањима у БиХ у последњих 20 година.

  -------------------------------------------------- ------------

  Страдало више од 6.000 људи

  Познато је да је у Сарајеву било 126 логора. Према неким подацима постоји 6.620 имена страдалих Срба у Сарајеву и то је битно истаћи, јер ФБиХ манипулише бројем жртава у Сребреници, казао је Бранислав Дукић, те додао да је ОХР продужена рука бошњачких власти.

  -------------------------------------------------- ---------------

  Институције ФБиХ морају испоштовати обавезе

  Влада РС затражиће од Савјета министара БиХ и ИЦМП да се испита застој у процесу проналаска и идентификације несталих Срба, Бошњака и Хрвата, рекао је јуче шеф Координационог тима Владе РС за процесуирање ратних злочина и тражења несталих, Сташа Кошарац.

  - Влада РС се опредијелила према раду Института за нестала лица БиХ изразивши незадовољство ефектима рада и напомињићу да је за РС веома важан функционалан и ефикасан Институт - рекао је Кошарац након састанка Координационог тима у Источном Сарајеву.

  Он је напоменуо да је нелегитиман рад УО Института за нестала лица БиХ, јер је већини чланова истекао мандат и не могу доносити одлуке на легитиман начин. Он је подсјетио да институције Федерације БиХ морају испоштовати одлуке Дома за људска права и Уставног суда БиХ које се односе на конституисање комисије за испитивање страдања Срба у Сарајеву.
  - То је обавеза, јер свако ко не поштује одлуке Уставног суда и Дома за људска права има кривичну одговорност - додао је Кошарац.

  Он је подсјетио да је РС у потпуности испоштовала Одлуку Дома за људска права која се односила на дешавања у Сребреници.

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva