Slavko Jovičić -

Lobisti ruše istinu

Autor sjovicicslavuj | 21 April, 2010 | read_nums (419)

  Autor: Slađana Gajić   
  utorak, 20 april 2010

  Predavanje krivične prijave švajcarskim organima protiv novina "La Nation" i novinara koji su pisali o istini tokom ratnih dešavanja i medijskom linču nad Srbima, Društvo za ugrožene narode za BiH potvrđuje zvaničan stav Sarajeva o jednostranosti žrtava i stradanja samo Bošnjaka, kazao je za "Fokus" Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

  Društvo za ugrožene narode - odjeljenje za BiH i Švajcarsko društvo za međunarodno krivično pravo istražnim organima Švajcarske predali su krivičnu prijavu protiv novina "La Nation", čiji su novinari Deni Ramle i Nikolas de Arožo objavili seriju od četiri članka pod naslovom "Medijski linč nad Srbima". Podnosioci prijave očekuju od pravosuđa Švajcarske da kazni one koji uništavaju uspomenu na žrtve i da time bude pozitivan primjer parlamentu BiH da konačno usvoji zakon o kažnjavanju negiranja i poricanja genocida.

  - Ovo društvo, koje predvodi Fadila Memišević, nije nikakvo udruženje za ugrožene narode nego za zaštitu jednog naroda i to isključivo bošnjačkog - kazao je Jovičić. Kako je istakao, zvanično Sarajevo i njegova politička elita svim nevladinim organizacijma i pojedincima koje su radile potpunu satanizaciju srpskog naroda dodjeljivali su razne nagrade i priznanja.

  - Tada nije reagovalo takozvano Društvo za ugrožene narode, iako su svi imali selektivan pristup ratu, ne pominjući stradanja srpskog naroda. Međutim, sada reaguju - naglasio je Jovičić.

  S obzirom na to da su švajcarski novinari nastojali da pišu objektivno, Jovičić kaže da će pokušati da stupi u kontakt sa švajcarskim listom "La Nation" i njihovim novinarima, kako bi, ako treba, bio i svjedok u tom procesu.

  On je kazao da je krivična prijava sada stvar pravosuđa Švajcarske i da nikakve reperkusije neće imati na BiH, a da krivična prijava ili presuda ne mogu da utiču na parlament BiH u vezi sa usvajanjem zakonskih odredbi ili rezolucija.

  - Dok god se nalazim u parlamentu BiH nikakva rezolucija neće biti usvojena, jer to ne može da doprinese pomirenju i vraćanju povjerenja među narode u BiH - istakao je Jovičić, te dodao da ovo ne može uticati na donošenje bilo kakvog zakona o kažnjavanju negiranja i poricanja genocida.

  --------------------------------------------------------------

  Jovan Čizmović, predsjednik Advokatske komore RS, kazao je da krivičnu prijavu ne može cijeniti drugačije osim kao produkt lobističkog djelovanja od strane onih koji nastoje da održe medijski nametnuto mišljenje o krivici samo jedne strane u građanskom sukobu u BiH.

  - Poznata su takva djelovanja od vremena Nacrta i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH iz septembra 2009. godine. Svaka ideja može trajati, pa tako i ideja da poricanje, umanjenje ili odobravanje krivičnog djela holokausta, genocida i zločina protiv čovječnosti, koje djelo bi počinio svaki onaj koji, između ostalog, javno porekne te zločine, pri čemu se zanemaruje radi čega i na osnovu kojih činjenica i dokaza se to poricanje vrši. Zbog toga, ne prihvatajući takav isključiv stav predlagača zakona, Advokatska komora RS stava je da je ta i tako koncipirana odredba neprihvatljiva - kazao je Čizmović.

  ----------------------------------------------------------------

  Predrag Lazarević, politički analitičar, smatra da je ponošenje ove krivične prijave samo prava slika svijeta.

  - Tragično je da se podiže tužba protiv javno izgovorene riječi i onih koji su na osnovu činjenica govorili o istini o nepravedno izrečenim događajima na teret srpskog naroda - kazao je Lazarević.

  ------------------------------------------------

  Šta je objavljeno u švajcarskom listu

  Švajcarski novinari Deni Ramle i Nikolas de Arožo u tekstovima koji su objavljeni u listu "La Nation" u aprilu 2008. godine tvrde da nijedna od teških optužbi protiv Srba, etničko čišćenje, masakri i logori ne može da izdrže test činjenica. Švajcarski novinari najavili su ovu seriju tekstova o medijskom linču Srba kao potragu za istinom o "nepravedno oklevetanom narodu" a tekst je zaključen tvrdnjom da su "optužbe pale na ispitu".

  - Istraga UN zaključila je da je bomba stigla ili s muslimanske strane ili je postavljena na lice mjesta - objavljuje "La Nation" citirajući različite izvode iz dokumentacije UN u vezi sa zločinom na Markalama.

  Švajcarski list ukazao je na lažne novinarske izvještaje o srpskim logorima za muslimane u BiH, citirajući brojne izvore iz zapadnih medija, a tekstovima je doveo u pitanje genocid u Srebrenici, jer je između ostalog naveo da su se "mnogi zarobljenici kasnije pojavili živi".


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva