Slavko Jovičić -

Stranci kriju gde je nestalo 7,5 milijardi!

Autor sjovicicslavuj | 20 April, 2010 | read_nums (388)

   

  Sarajevo 21. 04. 2010

  Istragu o nestanku 7,5 milijardi KM od stranih donacija koče ambasade i međunarodne organizacije, koje neće da otkriju podatke o doniranom novcu

  Rad Istražne komisije za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava stopiran je zbog odbijanja stranih ambasada i međunarodnih organizacija u BiH da otkriju podatke o novcu doniranom za posleratnu obnovu i razvoj.

  Dobro upućeni izvori Pressa RS tvrde da ponašanje stranaca budi sumnju da su i sami učestvovali u pranju više od 7,5 milijardi KM, kojima se gubi svaki trag. Prema njegovim rečima, članovi komisije bili su šokirani kada su ambasade i organizacije od kojih su tražili podatke o trošenju 15 milijardi KM donacija odbile da sarađuju u istrazi, preporučujući im da se obrate onima koji su dobili donacije.

  ----------------------------------------------------------------------------------

  Fakti

  - Komisija za istragu o iznosu i načinu trošenja donacija za obnovu BiH Parlamenta BiH pre četiri godine u svom izveštaju utvrdila da je u BiH donirano oko 15 milijardi maraka

  - Prema podacima do kojih je došla komisija, potrošeno je oko 7,2 milijarde, dok za više od sedam i po milijardi maraka ne postoje podaci o tome gde su potrošene

  - Izveštaj o radu komisije dostavljen je i Tužilaštvu BiH, ali istraga nije pokrenuta

  - Parlament BiH prošle godine osnovao je novu istražnu komisiju

   ----------------------------------------------------------

  - To, praktično, znači da komisija nema kome da se obrati, jer je od ambasada i međunarodnih organizacija tražila da odgovori kome su pare bile namenjene i koliko je kome novca podeljeno. Ovakvim odgovorom stranci su bacili senku na svoj donatorski rad i izazvali dodatne sumnje da sve vreme pokrivaju najviše bošnjačke funkcionere, koji su, po svemu sudeći, najveći deo od 7,5 milijardi KM prebacili na dobro zaštićene privatne račune - kaže izvor Pressa RS.

  On podseća da upravo najviši bošnjački zvaničnici od samog početka opstruišu istragu o donacijama. Sve je počelo odbijanjem Adnana Terzića da u vreme dok je bio predsedavajući Saveta ministara obezbedi novac za rad komisije, na čijem je čelu tada bio Tihomir Gligorić.

  - Nema nikakve sumnje da je Terzić tada štitio Bakira Izetbegovića i Hasana Čengića, sive eminencije SDA, koji su duboko upetljani u nestanak dobrog dela novca - tvrdi sagovornik Pressa RS.

  On ističe da bi u istragu morali da se uključe tužilaštva i sudovi, jer postaje sve očiglednije da postoji jaka sprega između pojedinih bošnjačkih političara, ambasada i međunarodnih organizacija, koje neće da kažu kome su davale pare.

  - Svrstavanje međunarodnih organizaciju na stranu onih koji su opljačkali milijarde maraka od donacija izaziva ozbiljnu sumnju da su i neki stranci bili deo tog kriminalnog lanca - objašnjava naš sagovornik.

  ---------------------------------------------------------------------

  Mirko Okolić, član parlamentarne komisije za utvrđivanje trošenja donacija, kaže da su upitnici u kojima se traže detaljni odgovori na pitanja u vezi sa donacijama upućeni na oko 1.000 adresa. On smatra da će dobijanjem povratnih informacija rad komisije biti znatno olakšan.

  - Do sada nam je stiglo ko 100 popunjenih upitnika. Ali, imam informacije da pojedine ambasade nisu odgovorile na naš dopis, navodeći da za podatke o trošenju donacija treba da se obratimo onima koji su te donacije dobili. To bi moglo da nam oteža rad, ali videćemo. Kad dobijemo sve odgovore, neke stvari će biti mnogo jasnije - ističe Okolić, ne želeći da otkriva koje ambasade su odbile da dostave podatke.

  --------------------------------------------------------------------------

  JOVIČIĆ: POSAO ZA TUŽILAŠTVO I SIPA!

  Član komisije Slavko Jovičić kaže da nije optimista da će do kraja ovog parlamentarnog mandata komisija završiti posao.

  - Da je bilo volje, ta istraga je mogla davno da se završi. Taj posao je toliko obiman da njega ne mogu da rade parlamentarci već nadležni pravosudni organi. Šta je posao Tužilaštva BiH i SIPA?

  Da li je interes ove zemlje da se utvrdi gde su nestale milijarde? Izgleda da nije, jer ova komisija ne može da uradi ništa. Ja sam prihvatio da budem njen član samo da bih mogao da ukažem na sve te anomalije - tvrdi Jovičić.

  -------------------------------------------------------------------------------

   Predsednik parlamentarne komisije za istragu o trošenju donacija iz prethodnog mandata Tihomir Gligorić kaže da odbijanje pojedinih ambasada da aktuelnoj komisiji dostave podatke o donacijama iz njihovih zemalja dovoljno govori o kredibilitetu koji BiH uživa u međunarodnim krugovima.

  - Očigledno je da je taj kredibilitet na veoma niskom nivou, čim se strane ambasade oglušuju na zahteve iz parlamenta. Nedavno sam bio na sednici nove komisije i poželeo sam im sreću u daljem radu, ali nema dileme da će im biti izuzetno teško - kaže Gligorić.

  On ne veruje da zloupotreba donacija ikada biti isterana na čistac, jer se pokazalo da su u tu priču upetljani najistaknutiji bošnjački zvaničnici iz ratnog i posleratnog perioda, od kojih su neki i sada na vlasti.

  - U Federaciji BiH nema političke volje da se to pitanje reši i nema nikakve sumnje da postoji određena pravosudno-politička sprega koja ne dozvoljava bilo kakav napredak. Primetno je da sve partije iz FBiH imaju stavove o svim mogućim pitanjima, ali o nestanku tih 7,5 milijardi retko ili nikada ne govore. Da je taj novac slučajno nestao u RS, siguran sam da bi odgovorni odavno bili iza rešetaka - tvrdi Gligorić.   

  Ž. MARKOVIĆ


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva