Slavko Jovičić -

Zabraniti pokrivanje lica

Autor sjovicicslavuj | 16 April, 2010 | read_nums (431)

  Autor: Mladen Kremenović   
  petak, 16 april 2010

  Klub SNSD u parlamentu BiH u proceduru je uputio zakon koji predviđa zabranu pokrivanja lica na javnim mjestima, potvrdio je Slavko Jovičić, poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH, te pojasnio da se radi o zakonu koji ima za cilj povećanje bezbjednosti u BiH i nije usmjeren protiv islama. U obrazloženju ovog zakona kao razlog za njegovo donošenje navodi se isključivo povećanje bezbjednosti, imajući u vidu sve češće probleme policije sa osobama koje pokrivaju lice.

  Jovičić objašnjava da se ovim zakonom uređuje sloboda kretanja na javnim mjestima i mogućnost prepoznavanja i identifikacije svih lica koja se nalaze na javnim mjestima i zabrana nošenja odjeće, koja onemogućava identifikaciju.

  - Sva lica koja se nalaze na javnom mjestu ili prolaze javnim mjestom mora biti moguće prepoznati ili identifikovati, osim ukoliko je drugačije propisano zakonom. Sve osobe koje pokrivaju lice i time onemogućavaju prepoznatljivost, a prolaze javnim mjestima, biće kažnjene novčanom kaznom od 100 maraka ili kaznom zatvora u trajanju od jedan dana do sedam - navodi se u tekstu ovog zakonskog prijedloga.

  Zakonom se predviđa da policijski propisi koji dozvoljavaju prerušavanja pod određenim uslovima ostanu na snazi.

  Organi nadležni za provođenje ovog zakona jesu MUP RS, MUP FBiH, kantonalne policije i Policija Brčko distrikta.

  Prema riječima Jovičića, ovaj zakon je u skladu s evropskim principima i nije usmjeren protiv bilo koga.

  - Zakon može tretirati marame, kapuljače i svaki vid pokrivanja lica. Mora biti moguće identifikovati svako lice na javnom mjestu. Do prijedloga ovog zakona došlo je, između ostalog, jer u institucijama BiH ima značajan broj osoba koje se oblače po religijskim propisima, po strogim islamskim zakonima, u skladu sa šerijatskim običajima - pojašnjava Jovičić.

  On kaže da u Sarajevu, kao većinskom islamskom gradu, preko 95 odsto jednog naroda oblačenje po strogim islamskim pravilima doživljava kao normalnu stvar.

  - Malo ko reaguje na takav način oblačenja. Moglo bi se dozvoliti da se studenti na Islamskom fakultetu oblače u skladu sa islamskim običajima, ali na drugim javnim mjestima to bi trebalo zabraniti. U pozorištu, recimo, ne bi trebalo da je moguće pokriti lice, a naročito u institucijama vlasti BiH - istakao je Jovičić.

  U obrazloženju ovog zakona navodi se da posljednjih godina policijske službe imaju sve više problema sa osobama kojima je lice potpuno pokriveno.

  - Pod pojmom lice smatra se prednji dio lica, odnosno jagodice, uši, nos i brada. Osobe koje pokrivaju lice to rade iz različitih razloga. To komplikuje identifikaciju od strane policijskih organa. Policija je dužna brinuti se za bezbjednost, javni red i mir, sigurnost građana i objekata. Da bi to mogli učiniti bitno je da se osobe na javnim mjestima u svakom trenutku mogu identifikovati - navodi se u obrazloženju zakona.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva