Slavko Jovičić -

Ivo Josipović se izvinio zbog ratne politike

Autor sjovicicslavuj | 15 April, 2010 | read_nums (436)
   
  Hrvatski predsednik u prvoj poseti BiH sa novim stavom Zagreba

  Suzana Stambol | 15. 04. 2010. | Foto: AFP |

  Sarajevo - Duboko žalim što je i Republika Hrvatska svojom politikom u devedesetim godinama doprinela podelama i u BiH. Duboko žalim što je takva hrvatska politika doprinela stradanjima ljudi i podelama koje nas i danas muče, poručio je predsednik Hrvatske Ivo Josipović u Sarajevu u obraćanju poslanicima i delegatima oba doma parlamenta BiH.

  Od srpskih članova Parlamentarne skupštine BiH Josipovićevom obraćanju prisustvovao je jedino poslanik u Predstavničkom domu Slavko Jovičić.

  ----------------------------------------------------

  Odsustvo ostalih zamenica predsedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić obrazložila je obavezom srpskih predstavnika zbog jučerašnjeg okruglog stola u Banjaluci, koji je "zakazan još pre 20 dana".

  -------------------------------------------------------------

  Inače, Josipovićev govor kojim je obeležena njegova prva zvanična poseta BiH nazvan je "Nova politika za novo doba".

  "Ovde sam da potvrdim želju Republike Hrvatske da bude trajni, stabilni i provereni partner BiH, posebno kada je reč o spoljnopolitičkim ciljevima, koji su nam identični", izjavio je Josipović.

  Posle razgovora sa članovima Predsedništva BiH, on je naglasio da je strateški interes Hrvatske da BiH što pre postane članica EU i NATO i na tom putu će joj pomoći. Takođe, poručio je Josipović, Hrvatska ima interes da BiH bude stabilna i funkcionalna država i zbog toga što je hrvatski narod konstitutivan narod u BiH "koji ovde želi svoju domovinu na čelu ravnopravnosti i jednakopravnosti sva tri naroda i svakog pojedinca na celom području BiH". Hrvatski predsednik smatra da sva otvorena pitanja treba rešavati i da ova generacija političara nema pravo da probleme ostavi narednoj.

  "Prioriteti su rešavanje pitanja povratka, imovine, jednakopravnosti i zajedničkih strateških privrednih interesa", ocenio je Josipović.

  ----------------------------------------------------------------

  Predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić posetu Josipovića smatra potvrdom prijateljskih odnosa između dve zemlje. "Naši spoljnopolitički ciljevi se poklapaju i BiH drži za prioritet članstvo u EU i NATO. Dobro je da je Hrvatska već članica NATO i da je zakoračila ozbiljno na putu punopravnog članstva u EU. Želimo da BiH zajedničkim naporima ostvari oba ova cilja", rekao je Silajdžić. On je naglasio da su predugo otvorena neka pitanja između dve zemlje, poput granica na moru, imovinsko-pravni odnosi i Luka Ploče. Na jučerašnjem sastanku zaključeno je da treba inicirati sastanke i na nivou vlada i ohrabriti predsednike vlada da ta pitanja što pre razmotre. 

  ------------------------------------------------------------------------

  Slavko Jovičić ocenio je da je Ivo Josipović boraveći u Sarajevu posetio najveće stratište Srba u proteklom ratu u BiH. Josipovićev govor u Parlamentarnoj skupštini BiH bio je izbalansiran i to su novi vetrovi iz Hrvatske koji mogu da doprinesu ukupnoj stabilizaciji stanja na prostoru bivše Jugoslavije.

  Jovičić je hrvatskom predsedniku rekao da bi bilo dobro da dođe u Banjaluku i vidi da RS sve čini da pomogne hrvatskim povratnicima.

  "Ali isto tako od njega tražimo da pomogne Srbima povratnicima u Hrvatsku da im budu obezbeđena osnovna ljudska prava, povratak imovine, da im bude omogućeno zaposlenje i da u Hrvatskoj ne budu građani drugog reda", istakao je  Jovičić.

  ------------------------------------------------------------------

  Sulejman Tihić smatra da je dobro da su Hrvatska i Srbija postale deo rešenja, a ne problema za BiH, pri čemu je jednako važno da političari u BiH što pre shvate da sami moraju naći kompromis oko spornih pitanja i snositi odgovornost za ono što rade. Rešavanje spornih pitanja u BiH ključ za mir i stabilnost u regionu, kaže Tihić.

  ------------------------------------------------------------------------

  Dušanka Majkić rekla je da je iz Josipovićevog protokola njegovo obraćanje Parlamentarnoj skupštini BiH najavljeno je pre dva dana, a ne postoji nijedna ozbiljna zemlja kojoj se dolazak jednog predsednika i njegovo obraćanje dogovara dva dana unapred. To se može desiti samo u BiH. Ako je Josipović došao da izrazi  podršku Hrvatima u BiH, koji su zaista u nezgodnom položaju, ta poruka nije baš najbolja.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva