Slavko Jovičić -

Jovičić, kao i obično, nezadovoljan prijedlogom rezolucije o osudi genocida u Srebrenici i svih zločina u BiH

Autor sjovicicslavuj | 24 Mart, 2010 | read_nums (448)
  Previše je grobova ili mezara za ovako malu zemlju, kazao Lozančić
   
   24.03.2010 

  Autor: FENA 

  Jovičić: Šta je cilj ove rezolucije?
  Foto: Arhiv

  Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je na današnjoj sjednici Prijedlog rezolucije o važnosti osude genocida u Srebrenici i ratnih zločina u Bosni i Hercegovini za izgradnju trajnog mira, čiji je predlagač poslanik Denis Bećirović.

  Prije početka rasprave, Bećirović je zatražio da se razmatranje ove, kako je kazao, osjetljive i važne tačke odgodi za narednu sjednicu s obizrom na to da je Predstavnički dom na ivici kvoruma i da nisu prisutna dva člana Kolegija.

  Nakon što mu je zamjenik predsjedavajućeg Doma Niko Lozančić kazao da imaju sve poslovničke uvjete da razmatraju ovu tačku, Bećirović je izrazio svoje nezadovoljstvo, ali je ipak obrazložio predloženu rezoluciju.

  Između ostalog je kazao da je ova rezolucija korak prema pravdi, korak prema istini, korak prema izgradnji trajnog mira na ovim prostorima.

  - Pokušali smo da tekstom ove rezolucije nikoga ne uvrijedimo, a da prije svega suštinski osudimo sve ratne zločine i da iskažemo počast prema svim žrtvama ratnih zločina, kako genocida u Srebrenici tako i svih ratnih zločina na terirotiji BiH - kazao je Bećirović.

  Zbog toga, dodao je, predložena rezolucija počinje riječima da “Predstavnički dom PSBiH odaje počast svim žrtvama i izražava najdublje saučešće porodicama žrtava genocida počinjenog u Srebrenici, kao i svim građanima BiH koji su bili žrtve zločina”.

  ---------------------------------------------------------------------

  Jovičić: Rezolucijom se ide u nove konfrontacije

  Poslanik SNSD-a Slavko Jovičić je postavio pitanje šta je cilj i smisao predložene rezolucije, ističući da nije vrijeme za ovakvu rezoluciju.

  - Da li neko stvarno misli da bi usvajanjem ove rezolucije došlo do mira i da više niko ne bi spominjao zločine i žrtve. Neće se ovim postići mir, nego idemo u nove konfrontacije - kazao je Jovičić, dodajući kako on hoće rezoluciju koja će pomiriti narode, “a ova to neće”.

  -----------------------------------------------------------------------

  Izetbegović: Bolna tema

  Poslanik SDA Bakir Izetbegović je istaknuo da je ovo jako važna i bolna tema, te podsjetio da je SDA pokušala s ovakvom rezolucijom kada je ista donesena u Evropskom parlamentu u Strazburu i nije prošlo.

  Kazao je da će podržati predloženu rezoluciju, ali da bi bilo dobro napraviti neke korekcije u tekstu. Po njegovom mišljenju, ova rezolucija zaslužuje bolje urađen tekst.

  Poslanici Stranke za BiH također su kazali da će podržati predloženu rezoluciju.

  ------------------------------------------------------------------

  Lozančić: Vidi se namjera da se nikoga ne iritira

  Poslanik HDZ-a BiH Niko Lozančić je rekao da je ovo tema koja je i ozbiljna i osjetljiva.

  - Vide se namjera i nakana da se nikoga ne iritira. Tako sam ja iščitao tekst ove rezolucije - kazao je Lozančić, napominjući da se u rezoluciji kaže da se osuđuju svi zločini. 

  Ovdje nećemo, dodao je, ni utvrđivati ni prebrojavati koliko je zločina i žrtava, ali sigurno se svi slažemo da je previše grobova ili mezara za ovako malu zemlju.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva