Slavko Jovičić -

ЈОВИЧИЋ: ПРИЈЕДЛОГ РЕЗОЛУЦИЈЕ О СРЕБРЕНИЦИ НЕПРИХВАТЉИВ

Autor sjovicicslavuj | 24 Mart, 2010 | read_nums (497)

   

         

          САРАЈЕВО, 24. МАРТА (СРНА) - Клуб посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ неће подржати усвајање Приједлога резолуције о важности осуде геноцида у Сребреници и ратних злочина у БиХ за изградњу трајног мира, коју је предложио посланик СДП-а БиХ Денис Бећировић.

          Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Славко Јовичић нагласио је током расправе да усвајање овакве резолуције не може допринијети трајном миру, већ може водити само у нове сукобе и конфронтације.

          "Тражим резолуцију која ће помирити народе у БиХ, a oваква резолуција их разједињује још више. Oна не може проћи, јер огроман дио Срба које ми заступамо такав текст резолуције не би подржао. Није вријеме да се на `Сребреници` од српског народа тражи нови суживот и градња повјерења", истакао је Јовичић.

          Предлагач резолуције посланик СДП-а БиХ Денис Бећировић навео је да се приједлогом резолуције покушавају суштински осудити сви ратни злочини почињени у БиХ и исказати почаст према свим жртвама рата, без обзира које су нације и вјере.

          "Покушали смо да никога не увриједимо. Ова резолуција мора бити изнад дневне политике, и страначких интереса и у њој нема стереопита да су читави народи колективно одговорни за ратне злочине“, рекао је Бећировић.

          Он је истакао да се приједлогом резолуције правни систем и државни органи позивају да јасно осуде и санкционишу релативизовање геноцида и ратних злочина, а свако величање, оправдавање и релативизовање ратних злочина и геноцида је злочин који угрожава уставни поредак БиХ.

          Клубови СДА и Странке за БиХ изразили су подршку приједлогу ове резолуције, а замјеник предсједавајућег Представничког дома Нико Лозанчић навео је да не види зашто институционално не би били осуђени сви ратни злочини у БиХ.

          "У овом приједлогу не видим ништа иритантно, резолуција оваквог типа требало је давно да буде донесена. То би био одличан гест овог сазива парламента да искаже пијетет и саучешће према свим жртвама рата и порука да у БиХ неће бити прикривања и величања ратних злочина, већ да ће она бити осуђивана", истакао је Лозанчић.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva